Εν αναμονή των δηλώσεων που θα κάνει την Κυριακή ο Τζούλιαν Ασανζ, συνεχίζεται η διπλωματική διένεξη μεταξύ του Ισημερινού και της Βρετανίας για την τύχη του ιδρυτή του Wikileaks, στον οποίο ο Ισημερινός χορήγησε πολιτικό άσυλο. Ο Ασανζ παραμένει κλεισμένος στην πρεσβεία της χώρας αυτής στο Λονδίνο, ο Πρόεδρος του Ισημερινού δηλώνει ότι μπορεί να μείνει εκεί όσο καιρό θέλει, ωστόσο η βρετανική κυβέρνηση επιμένει ότι ισχύει η δικαστική απόφαση για την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση…

Ο Πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα δήλωσε σήμερα ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks θα μπορούσε “να παραμείνει επ’ αόριστον” στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, καθώς οι βρετανικές αρχές αρνούνται να τον αφήσουν να ταξιδέψει στο Κίτο.

“Το πρόβλημα είναι ότι το Λονδίνο δεν θα του χορηγήσει ασφαλή έξοδο”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ισημερινού, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της Λόχα (420 χλμ. νότια του Κίτο). Στην περίπτωση αυτή “ο κ. Ασάνζ μπορεί να παραμείνει επ’ αόριστον στην πρεσβεία μας”, σημείωσε.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι χορήγησε πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ, του οποίου η Σουηδία ζητεί την έκδοση για να λογοδοτήσει στη χώρα αυτή για κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση.

Λίγο μετά, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι το Λονδίνο είναι “απογοητευμένο” από τη στάση του Κίτο, αλλά η απόφαση αυτή δεν αλλάζει “τίποτα” στην υποχρέωσή του να εκδώσει τον Ασάνζ στη Σουηδία, καθώς έχει εκδοθεί σε βάρος του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Σύμφωνα με τον κ. Κορέα, το ευρωπαϊκό δίκαιο “είναι λίγο διαφορετικό” από το λατινοαμερικάνικό δίκαιο, βάσει του οποίου όταν μια χώρα χορηγεί άσυλο σε ένα άτομο, “η χώρα όπου βρίσκεται η πρεσβεία (η οποία στεγάζει το άτομο αυτό) πρέπει υποχρεωτικά να του χορηγήσει μια ασφαλή έξοδο”.

“Στην Ευρώπη, τα πράγματα δεν λειτουργούν με τέτοιο τρόπο, και βέβαια όχι στο Ηνωμένο Βασίλειο”, τόνισε ο πρόεδρος του Ισημερινού.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επικαλεστεί ένα νόμο του 1987 που του επιτρέπει να εισέρχεται στους χώρους της Πρεσβείας, αίροντας το διπλωματικό της καθεστώς, αλλά ο νόμος αυτός δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού δεν αποκλείει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να αναγκάσει τη Βρετανία να αφήσει τον Ασάνζ να ταξιδέψει στον Ισημερινό.

Η Μόσχα έθεσε σήμερα το ερώτημα εάν το Λονδίνο σέβεται ή όχι τους κανόνες της διεθνούς διπλωματίας, καθώς η τύχη του Τζούλιαν Ασάνζ παραμένει αβέβαιη παρά το πολιτικό άσυλο που ανακοίνωσε ότι του χορηγεί η κυβέρνηση του Ισημερινού, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

“Αυτό που συμβαίνει μας κάνει να διερωτηθούμε για τον σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις, ιδίως για το άρθρο 22 σχετικά με τη ασυλία στους χώρους των διπλωματικών εκπροσωπήσεων”, ανέφερε το υπουργείο.

Η ρωσική διπλωματία επισήμανε ότι η Βρετανία έχει χορηγήσει άσυλο σε “δεκάδες ύποπτους για σοβαρά εγκλήματα”, μεταξύ των οποίων είναι και πολλοί Ρώσοι.

Η Μόσχα επικρίνει το Λονδίνο για το πολιτικό άσυλο που χορήγησε σε πολλούς Ρώσους, ανάμεσά τους και ο εξόριστος δισεκατομμυριούχος και αντίπαλος του Κρεμλίνου Μπόρις Μπερεζόφσκι.

Πηγή : ethnos.gr