Απίστευτο! Ο Κ. Πελετίδης αρνείται τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης του φράγματος, η λειτουργία του οποίου (ως ΑΕ) θα χρέωνε τους Πατρινούς με 64 εκ. ευρώ (μόνο για τη μεταφορά νερού που τώρα είναι δωρεάν) και «σύσσωμη» η αντιπολίτευση, με επικεφαλής την παράταξη του ΚΙΝΑΛ, τον …καταγγέλλει!

Το νερό από το φράγμα Πείρου – Παράπειρου, από το περασμένο καλοκαίρι, έρχεται δωρεάν στην Πάτρα, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης.

Μέχρι δε το 2025 τόσο η Πάτρα, όσο και οι γειτονικοί δήμοι Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου, θα παίρνουν δωρεάν το νερό από το φράγμα.

Το 2026 θα αποφασιστεί με τι καθεστώς θα λειτουργεί το φράγμα και αυτό αφορά την επόμενη δημοτική θητεία.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση στο δήμο Πατρέων ζητεί επιτακτικά από τον Πελετίδη να προχωρήσει τώρα στη σύσταση διαδημοτικού φορέα και να αναλάβει τη διαχείριση του φράγματος η ΔΕΥΑΠ.

Το θέμα είχε απασχολήσει το δήμο και την προηγούμενη θητεία, με την παράταξη του Δημάρχου να αρνείται τη σύσταση φορέα με τη μορφή ΑΕ και κατά την προεκλογική περίοδο είχε κάνει σημαία:

«Όχι στο φορέα! – Το νερό από το φράγμα να έρθει δωρεάν!»

Από το 2014 το πολιτικό, οικονομικό και αυτοδιοικητικό κατεστημένο της πόλης πολιορκούσε τον δήμαρχο να δεχτεί τη σύσταση φορέα στο φράγμα.

Δεν το έκανε μέχρι τώρα, διότι πολιτική του θέση είναι ότι το νερό είναι αγαθό και δεν γίνεται να πληρώνει ο λαός ένα έργο δύο και τρεις φορές όταν μάλιστα κατασκευάστηκε το φράγμα με λεφτά των φορολογουμένων.

Τώρα, επανήλθε το θέμα στο προσκήνιο με την αντιπολίτευση να εκβιάζει και να απειλεί τον δήμαρχο με κυρώσεις αν εμμείνει στη γνωστή θέση του, επειδή πριν 8 μήνες ελήφθη με κατά πλειοψηφία απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου η σύσταση φορέα, (απόφαση που καταψήφισε η «Λαΐκή Συσπείρωση»).

«Όχι, δεν θα εφαρμόσω την απόφασή σας και να πάτε όπου θέλετε να με καταγγείλετε!» τους απαντά ο Πελετίδης.

Το νερό –λέει– θα το παίρνουμε δωρεάν τα επόμενα 5 χρόνια και δεν κατανοώ γιατί υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να πληρώσουμε.

Ποιο είναι το κόστος για το φορέα;

Εάν γινόταν φορέας από το 2015 μέχρι σήμερα, μόνο τα λειτουργικά κόστη θα ήταν 15 εκ. ευρώ, δηλαδή 3 εκ. το χρόνο (αυτό προκύπτει από μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών).

Μέχρι το 2025 θα χρειάζονταν άλλα 15 εκ. κι έτσι στη δεκαετία 2015–2025 το συνολικό κόστος θα έφθανε τα 30 εκ. ευρώ.

Στο μεταξύ, ενώ ψευδώς δήλωναν από το 2015 ότι το φράγμα ήταν έτοιμο, ήρθε η κυβέρνηση και κάνει προκήρυξη στις 18 Δεκεμβρίου για έργα ολοκλήρωσης του φράγματος προυπολογισμού 16 εκ. ευρώ καθώς και συντήρησή του μέχρι το 2026 με 8,3 εκ. δηλ. το συνολικό έργο φθάνει τα 24,3 εκ ευρώ.

Ποιος θα πληρώσει αυτά τα λεφτά;

Αν είχε συγκροτηθεί ο φορέας από το 2015 θα του φόρτωναν και τα 24.3 εκ. για το λόγο ότι δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προυπολογισμό επιχειρήσεις Α.Ε.

Τούτο σημαίνει ότι στη δεκαετία για τη λειτουργία και διαχείριση του φράγματος θα έχουν δαπανηθεί 65 εκ. ευρώ.

Παρά ταύτα, η αντιπολίτευση επιμένει να θέλει τον φορέα γιατί, όπως ισχυρίζεται, το φράγμα θα το πάρει ιδιώτης και θεωρούν τέτοιον τον ανάδοχο που θα προκύψει στις 18 Δεκεμβρίου.

Αυτό το σενάριο θεωρεί αστείο η δημοτική αρχή διότι ο ανάδοχος θα ολοκληρώσει το φράγμα, θα το συντηρήσει και το 2026 θα αποχωρήσει.

Και ως τότε οι τρεις δήμοι θα παίρνουν δωρεάν το νερό.

Σήμερα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γρ. Αλεξόπουλος του ΚΙΝΑΛ με άρθρο του στον Τύπο θέτει θέμα δημοκρατίας (!) επειδή ο Πελετίδης δεν εφαρμόζει την απόφασή τους για σύσταση φορέα.

Η απάντηση του δημάρχου ήταν άμεση «Δημοκρατία είναι να τιμάς την ψήφο του λαού» είπε και υπενθύμισε ότι ο πατραικός λαός ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την πολιτική θέση της παράταξής του για τη μη σύσταση φορέα.

«Εμείς κάνουμε πράξη αυτό που υποσχεθήκαμε στο λαό: Ότι το νερό θα το παίρνουμε δωρεάν μέχρι το 2026 κι αν τότε είναι η Λαική Συσπείρωση στο δήμο πάλι δωρεάν θα το φέρνουμε στην Πάτρα», κατέληξε ο Κώστας Πελετίδης.

Η πινακίδα δείχνει το δημόσιο χαρακτήρα του έργου. Το φράγμα κατασκευάστηκε με χρήματα των φορολογουμένων και ήρθε η ώρα να ξεδιψάσουν τρεις δήμοι, μεταξύ αυτών και της Πάτρας. Το νερό μπήκε στο αυλάκι, η Πάτρα το παίρνει ήδη δωρεάν, αλλά η αντιπολίτευση απαιτεί σύσταση φορέα για να το πληρώνουν οι Πατρινοί!

Την καθαίρεση του Πελετίδη «για παράβαση καθήκοντος» μεθοδεύει η αντιπολίτευση!

Με αφορμή το φράγμα Πείρου – Παραπείρου από το οποίο ο δήμος παίρνει δωρεάν το νερό από το περασμένο καλοκαίρι, η αντιπολίτευση αρνείται να δεχτεί την συμφωνία που έχει πετύχει ο Δήμος με το Υπουργείο για να συνεχίσει να παίρνει δωρεάν το νερό μέχρι το 2026, και ζητεί να συσταθεί φορέας διαχείρισης με τη μορφή Α.Ε.

Κι επειδή λειτουργεί ως ενιαία παράταξη, έλαβε απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο για συγκρότηση φορέα, την οποία δεν εκτελεί ο δήμαρχος, επειδή οι Πατρινοί θα υποστούν άγριο χαράτσι με την ανάληψη της λειτουργίας και συντήρησης του φράγματος.

Μετά και την εξέλιξη αυτή , επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης, δηλώνουν πως είναι διατεθειμένοι να προσφύγουν στην Αποκεντρωμένη και τον Εισαγγελέα, αφού προσάπτουν στον δήμαρχο την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος και θα επιδιώξουν έτσι την καθαίρεσή του !!

Με αφορμή τις απειλές από πλευράς αντιπολίτευσης, οι οποίες δημοσιεύονται και στον τοπικό Τύπο, ο Πελετίδης έδωσε χτες απαντήσεις μέσω ραδιοφωνικών εκπομπών.

«Εμείς της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν ήρθαμε στο δήμο να γαντζωθούμε σε καρέκλες εξουσίας για να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα λίγων και ισχυρών και να γίνουμε τα καλά παιδιά του συστήματος. Αν η αντιπολίτευση θεωρεί πως το θέμα δεν είναι πολιτικό, αλλά νομικό, ας προσφύγει όπου νομίζει ώστε το σύστημά τους να πάρει την ευθύνη της καθαίρεσής μας» είπε ο Πελετίδης.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους «όσο θα είμαι δήμαρχος δεν πρόκειται να βάλω την υπογραφή μου για φορέα και να χαρατσωθεί ο πατραϊκός λαός».

Ο Δήμαρχος επανέλαβε πως και για το θέμα του φράγματος (ήταν το βασικό στην αντιπαράθεση κατά την προεκλογική περίοδο) «μίλησε ο λαός όπου ενέκρινε τις θέσεις μας και για την πολιτική που έχουμε για το φράγμα, δίνοντας μεγάλη πλειοψηφία στη Λαική Συσπείρωση. Είμαστε υποχρεωμένοι να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη του εφαρμόζοντας ό,τι υποσχεθήκαμε» .

Καταλήγοντας ο Κ. Πελετίδης τόνισε «είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει, αποτελεί πανελλήνια πρωτοτυπία να παίρνουμε δωρεάν το νερό μέχρι το 2026 — ΄΄εμείς λέμε πως αν είμαστε και μετά το 2026 πάλι δωρεάν θα παίρνουμε το νερό από το φράγμα΄΄ — και να εμφανίζονται παρατάξεις της αντιπολίτευσης που θέλουν να πληρώσουμε»!

Δημοκρατία είναι να τιμάς την ψήφο του λαού

Σε ανάρτησή της στο Facebook, η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πατρέων σημειώνει:

Ο επικεφαλής της παράταξης του ΚΙΝΑΛ «Πρωτεύουσα Ξανά», με δημόσια παρέμβασή του κατηγορεί τον Δήμαρχο ότι «ιδιωτικοποιεί» το φράγμα Πείρου – Παραπείρου.

Θα μπορούσε να είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο που ακούσαμε το τελευταίο διάστημα, αλλά είναι μια ακόμη συκοφαντία, μια παραποίηση της αλήθειας.

Επίσης κάνει αναφορά για «…διολίσθηση (του Δημάρχου) σε λογικές που δεν συνάδουν με την Δημοκρατία…».

Διολίσθηση και αντιδημοκρατική εκτροπή είναι η στάση των επτά παρατάξεων που συγκρότησαν «μαύρο μέτωπο» και λειτουργούν ως ενιαία παράταξη για να βάλουν, όπως οι ίδιοι ομολογούν, εμπόδια στις φιλολαϊκές πολιτικές της Δημοτικής Αρχής.

Δε αποδέχονται και δεν σέβονται την επιλογή του πατραϊκού λαού, που με ποσοστό 71% επέλεξε τον Κώστα Πελετίδη και την «Λαϊκή Συσπείρωση».

Υπολογίζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο, δηλαδή τον πατραϊκό λαό που υπερασπίζεται και στηρίζει τον Δήμαρχό του.

Η Δημοτική Αρχή δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Θα συνεχίζει το φιλολαϊκό της έργο παρά τα όποια εμπόδια.

Δημοκρατία είναι να τιμάς την ψήφο του λαού και να σέβεσαι την ετυμηγορία του. Να τον υπηρετείς με πολιτική συνέπεια και όχι να παραμένεις γαντζωμένος στην καρέκλα της εξουσίας υπηρετώντας τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών.

Η Δημοτική Αρχή θα τιμήσει την δέσμευσή της και θα παλέψει μαζί με τον λαό της Πάτρας και της Αχαΐας, για την ίδρυση και λειτουργία δημόσιου φορέα διαχείρισης του φράγματος που θα παρέχει δωρεάν νερό καθαρό και υγιεινό στους Δήμους Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας, Ερυμάνθου.

Το μεγάλο αυτό ζήτημα τέθηκε, στις τελευταίες εκλογές, στον πατραϊκό λαό, ο οποίος με συντριπτικό ποσοστό ενέκρινε την πολιτική της Δημοτικής Αρχής απορρίπτοντας τις προτάσεις των παρατάξεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ για την δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας (Ε.Δ.Σ.Π.Π. Α.Ε.) φορτώνοντας έτσι το κόστος λειτουργίας, διαχείρισης και συντήρησης του φράγματος στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών.

Αυτή την πολιτική υποστηρίζουν οι παρατάξεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ υπακούοντας πιστά στις επιλογές των κυβερνήσεων του συστήματος που θέλει τον λαό να πληρώνει και να ξαναπληρώνει τα πάντα.

Εμείς δεν είμαστε «καλά παιδιά», αντιπαλεύουμε αυτήν την πολιτική με θετικά αποτελέσματα για τον πατραϊκό λαό.

Μέχρι το 2026 το κόστος λειτουργίας, συντήρησης του φράγματος θα καλύπτεται από τον κεντρικό προϋπολογισμό και όχι από τις τσέπες του πατραϊκού, αχαϊκού λαού.

Ο πατραϊκός λαός δεν πρόκειται να αποδεχτεί και να επιτρέψει το νερό που σήμερα έρχεται δωρεάν, να το πληρώνει αύριο πανάκριβα.

ΠΗΓΗ: Ροβεσπιέρος, Ρεπόρτερ, FB Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πατρέων