Κλείνουν τα Λύκεια σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες. Συγκεκριμένα, θα λειτουργήσουν αποκλειστικά και υποχρεωτικά με τηλεκπαίδευση τις επόμενες 14 μέρες σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Υπενθυμίζουμε ότι από αύριο Θεσσαλονίκη και Σέρρες μπαίνουν τοπικό λοκ ντάουν και οι μετακινήσεις θα γίνεται με αποστολή μηνυμάτων. Η απόφαση να συνεχιστεί η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία μόνο στα Δημοτικά και Γυμνάσια ελήφθη κατόπιν εισήγησης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, ως προληπτικό μέτρο, αναφέρει σε δημοσίευμα του το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ιδιαίτερη εντύπωση και ερωτηματικά προκαλούν, πάντως, οι διευκρινίσεις της κυβέρνησης μέσω πηγών. Συγκεκριμένα, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγές του υπουργείου Παιδείας αναφέρουν πως αν και δεν έχει προκύψει τάση ενδοσχολικής διασποράς διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι όσο μεγαλώνει η ηλικία των πληθυσμιακών ομάδων, τόσο περισσότερο αυτές συμμετέχουν στην πανδημία, ενώ παρατηρείται ότι τα παιδιά Λυκείου έχουν μεγαλύτερη και πιο στενή κοινωνική αλληλεπίδραση με τους συμμαθητές τους. Το μέτρο για την αναστολή των δια ζώσης μαθημάτων στο Λύκειο, όπως εκτιμάται, έχει νόημα μόνον εφόσον -όπως εν προκειμένω στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες- εφαρμόζεται ολικό lockdown και άρα οι μαθητές τους, παραμένουν στα σπίτια τους και δε θα συγχρωτίζονται σε πλατείες και άλλους χώρους.

Τέτοιου είδους «μπερδεμένες» αναφορές και μάλιστα μέσω πηγών δεν βοηθούν σε μια περίοδο έξαρσης της πανδημίας. Να υπενθυμίσουμε ότι όλα τα παραπάνω λέγονται και υλοποιούνται από την κυβέρνηση που έχει αρνηθεί το αίτημα εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών, να λειτουργούν τα σχολεία με 15 μαθητές ανά τάξη.

Ημεροδρόμος