Την ώρα που η Τουρκία προκαλεί, τόσο με την μετατροπή του Μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και με τις συνεχείς παραβιάσεις του Διεθνούς δικαίου, η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη με τις αναιμικές και γλυκανάλατες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας και τις «ισχυρές» καταδίκες που εκφράστηκαν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Οσο για την… αντίδραση των “εταίρων” της Ελλάδας στην ΕΕ, αυτή δεν ήταν άλλη από την απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ να αναθέσει στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, να «ερευνήσει νέες οδούς για τη μείωση των εντάσεων στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία», να προετοιμάσει σε τεχνικό επίπεδο «πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε» και να διερευνήσει την προσθήκη περισσότερων καταχωρήσεων στην λίστα των κυρώσεων, μετά από αίτημα της Κύπρου…

Με αφορμή, δε, τη συνέχιση των τουρκικών γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου και των απειλών εναντίον της Ελλάδας ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ)  να ετοιμάσει έγγραφο επιλογών για μέτρα εναντίον της Τουρκίας, με τον Ύπατος Εκπρόσωπο να ανακοινώνει ότι η συζήτηση για το μέλλον των Ευρωτουρκικών Σχέσεων θα συνεχιστεί στο άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ Βερολίνο στα τέλη Αυγούστου, αφού, και φυσικά, η Τουρκία – όπως δήλωσε ο Μπορέλ –  είναι μια «σημαντική χώρα» με την οποία η ΕΕ θα μπορούσε να αναπτύξει καλύτερες σχέσεις αλλά «με σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες»…

Κατά τα λοιπά, ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι το  Συμβούλιο καταδικάζει έντονα την απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία και καλεί την τουρκική κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφαση της ενώ δεν έλειψαν και τα γενικότερα ευχολόγια της ΕΕ που, αφού αναγνώρισε «ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ότι η γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ είναι παράνομες, μίλησε για μονομερείς δράσεις της Τουρκίας εκτός των άλλων πρέπει να συμβάλει σε πολιτική λύση στη Λιβύη, κατόπιν κάλεσε την Τουρκία να δημιουργήσει περιβάλλον που θα συμβάλει στην εκτόνωση…

Είναι προφανές ότι στο άκουσμα των παραπάνω “κρύος ιδρώτας” θα πρέπει να έλουσε τον Ερντογάν και τους συνεργάτες του…

Ευχαριστημένος ο Δένδιας…

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών όλα τα προηγούμενα τα βρήκε εξόχως σημαντικά, και ως εκ τούτου εξέφρασε, με συγκίνηση, την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου. «Η κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας και ο εξαυταρχισμός της Τουρκίας ήταν στο επίκεντρο της συζήτησής μας,» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας ότι «υπήρξε ισχυρή καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί” και ότι “ζητήθηκε να αναθεωρήσει και να αναστρέψει την απόφασή της”.

Στις ίδιες δηλώσεις ο Ελληνας υπουργός είπε πως στο Συμβούλιο αναφέρθηκε “στις σοβαρές επιπτώσεις της τουρκικής παραβατικότητας στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» για να προσθέσει:«Είμαι ικανοποιημένος, διότι οι εταίροι εξέφρασαν αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Υπήρξε ευρύτατη συναίνεση να εκπονηθεί, κατόπιν αιτήματός μας, κατάλογος κατάλληλων περαιτέρω μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να απαντήσει αποτελεσματικά εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της. Συμφωνήσαμε όπως ο κ. Borrell διερευνήσει τρόπους για τη μείωση των εντάσεων με την Τουρκία, αυστηρά, όμως, στη βάση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου.   Η τουρκική παραβατικότητα θα συζητηθεί, κατόπιν επιθυμίας της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς, εκ νέου στο άτυπο συμβούλιο του Αυγούστου στο Βερολίνο και όχι στο τακτικό Συμβούλιο το Σεπτέμβριο όπως ήταν η αρχική τοποθέτηση. Ενημέρωσα επίσης τους συναδέλφους ότι θα ζητήσω τη σύγκληση εκτάκτου Συμβουλίου, εάν η Τουρκία μέχρι το άτυπο Συμβούλιο κλιμακώσει την παραβατική συμπεριφορά της. Τέλος, ως προς τη Λιβύη, υπήρξε αναφορά από σειρά χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στην παραβίαση του εμπάργκο από την Τουρκία, καθώς και καταδίκη του επεισοδίου που αφορά στο γαλλικό πολεμικό πλοίο. Επίσης εκλήθη ευθέως η Τουρκία να επιδείξει εποικοδομητική στάση και να σταματήσει τις παραβιάσεις του εμπάργκο των όπλων στη Λιβύη».

Το Βερολίνο «λυπάται»…

Η γερμανική προεδρία δήλωσε ότι θα συμφωνούσε αν υπάρξουν προσπάθειες από τον Μπορέλ για να γίνουν συζητήσεις με την τουρκική πλευρά. Και για όποιον δεν κατάλαβε, ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Προεδρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, εξέφρασε για άλλη μια φορά «την λύπη της Γερμανίας για την απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τέμενος». Το Βερολίνο διευκρίνισε ωστόσο ταυτόχρονα ότι το ζήτημα αφορά την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και «όχι τις πολιτικές σχέσεις ή την πολιτική διαμάχη μεταξύ μεμονωμένων κρατών».

«Η κυβέρνηση έλαβε με λύπη γνώση της απόφασης της Τουρκίας. Η Αγία Σοφία έχει μεγάλη πολιτιστική, ιστορική σημασία και θρησκευτική σημασία – και για τον Χριστιανισμό και για το Ισλάμ. Και εμείς αποδίδουμε μεγάλη σημασία στον διαθρησκειακό διάλογο. Πρέπει να περιμένουμε το πώς θα γίνει ο περαιτέρω κανονισμός και η διαμόρφωση της χρήσης, αλλά δεν θέλω να κρύψω ότι λυπούμαστε για την απόφαση, για τον τερματισμό δηλαδή της αποκλειστικής χρήσης του κτίσματος ως μουσείου, διότι το καθεστώς μουσείου έδινε ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε αυτό το αριστούργημα σε ανθρώπους κάθε πίστης», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος Ράινερ Μπρόιλ «έτριξε τα δόντια του» επισημαίνοντας ότι η Αγία Σοφία περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1985, «λόγω της υλικής και άυλης αξίας της» και ανήκει στην κληρονομιά της ανθρωπότητας.

«Από την έναρξη των διεργασιών για την αλλαγή χρήσης έπρεπε να έχει υπάρξει διαβούλευση με την αρμόδια Επιτροπή της UNESCO και αυτό δυστυχώς δεν έγινε. Αυτό συμβάλλει περαιτέρω στην λύπη μας», τόνισε ο κ. Μπρόιλ και πρόσθεσε ότι «δικαιολογημένα, όταν μιλάμε στην UNESCO για Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και για τη διατήρησή τους, προσπαθούμε να αφήσουμε απέξω την διεθνή πολιτική». Αυτό για το οποίο μιλάμε είναι άλλο θέμα, συνέχισε, για να υπογραμμίσει ότι «πρόκειται για την κληρονομιά της ανθρωπότητας και για τη διατήρησή της και δεν πρόκειται για πολιτικές σχέσεις ή για πολιτική διαμάχη μεταξύ μεμονωμένων κρατών».

Και ξεκαθάρισε  ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου:

«Το θέμα μας ενδιαφέρει, μόλις το είπαμε. Και για αυτό υπάρχουν οι σωστές πλατφόρμες για να συζητηθεί – η UNESCO περιλαμβάνεται σε αυτές – και δεν έχει ακόμη οριστεί πότε θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση που ακυρώθηκε λόγω COVID-19. Και τότε σίγουρα θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη. Υπό αυτή την έννοια δεν μας είναι αδιάφορο. Θα μιλήσουμε για αυτό, αλλά δεν θα πετύχετε να το συνδέσω εδώ με τις πολιτικές σχέσεις με την Τουρκία, όπου μιλάμε και για εντελώς διαφορετικά θέματα».

Ρωσία: Υπέροχη συνεργασία με την Τουρκία στη Συρία, εσωτερική της υπόθεση η Αγία Σοφία 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σε  τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συζήτησε  για την κατάσταση που διαμορφώνεται γύρω από την αλλαγή του στάτους του ναού της Αγίας Σοφίας στην Ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται:

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν  επέστησε την προσοχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην μεγάλη κοινωνική απήχηση, την οποία προκάλεσε στην Ρωσία η απόφαση να αλλάξει το στάτους του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας έδωσε τις αντίστοιχες διευκρινίσεις, επισημαίνοντας, ότι η πρόσβαση σ΄ αυτό το μοναδικό μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού θα είναι  εγγυημένη για όσους επιθυμούν, συμπεριλαμβανομένων των ξένων πολιτών και θα είναι εγγυημένη η διατήρηση των χριστιανικών ιερών. Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, συζήτησαν μεταξύ άλλων θέματα διμερούς συνεργασίας που αφορούν τον τουρισμό και την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ συμφωνήσαν να συνεχίσουν περαιτέρω τις επαφές τους και σε επίπεδο κορυφής».

Στην ίδια ανακοίνωση το Κρεμλίνο δεν παρέλειψε να εξάρει την υψηλού επιπέδου συνεργασία μεταξύ Ρωσίας – Τουρκίας στη Συρία, ενώ νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας είχε ξεκαθαρίσει ότι… παρά την ιργή του κόσμου για την απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία, αυτό, σύμφωνα με την Ρωσία, αποτελέι “εσωτερική υπόθεση” της Αγκυρας…

Οι Αμερικάνοι “απογοητεύτηκαν”…

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι «απογοητεύτηκε» από την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί.  Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους είναι όμως  και αισιόδοξη:

«Κατανοούμε – είπε – ότι η τουρκική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση της πρόσβασης στην Αγία Σοφία για όλους τους επισκέπτες και ανυπομονούμε να ακούσουμε τα σχέδιά της για να διασφαλιστεί ότι η Αγία Σοφία θα παραμείνει προσβάσιμη χωρίς εμπόδια για όλους».

Σακελλαροπούλου: Να παραμείνει η Αγία Σοφία οικουμενικό μνημείο πολιτισμού και θρησκευτικού διαλόγου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε επικοινωνία που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο εξέφρασε τη βούλησή της να συμβάλει με κάθε τρόπο στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, ώστε να παραμείνει η Αγία Σοφία οικουμενικό μνημείο πολιτισμού και θρησκευτικού διαλόγου. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε στον οικουμενικό Πατριάρχη τη συμπαράστασή της και την αλληλεγγύη ολόκληρου του ελληνικού λαού.

Ημεροδρόμος