Κανονικά την πορεία του προς τις ακτές της Δυτικής Λιβύης συνεχίζει το τουρκικό πλοίο «Cirkin», το οποίο μεταφέρει όπλα για τις δυνάμεις του δοτού πρωθυπουργού της Λιβύης Φαγέντ Ας Σάραντζ και το οποίο συνοδεύεται από τρεις τουρκικές φρεγάτες.

Ο Ιταλός διοικητής της ναυτικής επιχείρησης «IRINI» της ΕΕ διέταξε την υποχώρηση της ελληνικής φρεγάτας και του ελικοπτέρου της από την περιοχή, μετά τη δήλωση των τουρκικών φρεγατών ότι το «Cirkin», είναι «υπό την προστασία της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Συγκεκριμένα ο Ιταλός διοικήτης της ευρωπαϊκής επιχειρησιακής δύναμης έδωσε αρχικά εντολή στην ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι» που πλέει ανάμεσα σε Κρήτη και Λιβύη να προσεγγίσει το ύποπτο πλοίο. Περίπου στις 6 το πρωί της Τετάρτης απονηώθηκε το ελικόπτερο Sikorsky S-70B το οποίο πέταξε πάνω από το ύποπτο φόρτηγο πλοίο και ζήτησε να κάνει έλεγχο επί τη βάσει της εντολής που έχει λάβει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της επιχειρήσης Irini που έχει ως βασικό σκοπό την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Ο καπετάνιος και το πλήρωμα του φορτηγού πλοίου δεν απάντησαν στις επανειλημμένες εκκλήσεις των χειριστών του ελληνικού στρατιωτικού ελικοπτέρου. Λίγη ώρα μετά ένα από τα τρία τουρκικά πολεμικά πλοία απάντησε στο αίτημα για πραγματοποίηση συναινετικής νηοψίας, ότι το πλοίο βρίσκεται υπό την προστασία της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Μετά την συγκεκριμένη απάντηση των Τούρκων ο Ιταλός διοικητής της επιχείρησης ζήτησε από την ελληνική φρεγάτα να παρακολουθεί διακριτικά την πορεία του φορτηγού πλοίου.

Έτσι το πλοίο φορτωμένο με όπλα, συνοδευόμενο από τις τουρκικές φρεγάτες, προχωράει κανονικά προς τον προορισμό του, σπάζοντας το εμπάργκο που έχει επιβάλει η ΕΕ, υπό τα βλέμματα των πλοίων της ΕΕ, που έχουν σταλεί στην περιοχή για να επιβάλουν το εμπάργκο…

Πρόκειται για σαφή ευρωπαϊκή υποχώρηση απέναντι στην Τουρκία στην οποία υποτάσσεται και η ελληνική κυβέρνηση και γίνεται σε μια περιόδο που η Τουρκία ανακοινώνει ότι θα προχωρήσεις σε γεωτρήσεις νοτίως της Κρήτης.

Σημειώνεται ότι η ελληνική φρεγάτα όπως και κάθε άλλο πολεμικό πλοίο ή σκάφος ακτοφυλακής, έχει δικαίωμα να πραγματοποιήσει νηοψία σε οποιοδήποτε εμπορικό σκάφος, για την τήρηση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Η δικαιολογία των ναυτικών ότι το σκάφος είναι υπό τουρκική προστασία δεν ευσταθεί νομικά και ήταν ευθεία απειλή προς την ελληνική πλευρά ότι αν επιμείνει στο αίτημα για νηοψία θα έρθει αντιμέτωπη με τις τουρκικές φρεγάτες.

Όπως έγινε σαφές, η υπό ιταλική διοίκηση ελληνική φρεγάτα, περιορίστηκε στο ρόλο της …παρακολούθησης από απόσταση.

Για ακόμη μια φορά, διαψεύδονται και στην πράξη οι αιτιάσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι η ενεργός συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική επιχείρηση της ΕΕ «IRINI» μπορεί να μετατρεπεί σε εγγυητή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Η μονότονη, τις τελευταίες μέρες, τοποθέτηση της κυβέρνησης της ΝΔ ότι μια όξυνση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας θα αναγάγει το ζήτημα των σχέσεων των δύο χωρών σε ζήτημα ΕΕ – Τουρκίας και ΝΑΤΟ – Τουρκίας φανερώνει τον επικίνδυνο δρόμο που ακολουθεί…

Ημεροδρόμος