Οι σύγχρονες τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες στην υπηρεσία της ζωής

Την ώρα που το δημόσιο σύστημα υγείας στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες Ευρωπαϊκές  χώρες αντιμετωπίζει σοβαρότατες ελλείψεις στα βασικά είδη ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκες, ειδικές στολές), οι σύγχρονες τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες ανοίγουν νέους δρόμους αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και των συνολικών σύγχρονων υγειονομικών αναγκών της ανθρωπότητας.

Απ’τα θετικότερα παραδείγματα στη χώρα μας αυτό του τμήματος  Μηχανολόγων Μηχανικών που μαζί με την Πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατέγραψαν τις βασικές ανάγκες που υπάρχουν για την προστασία γιατρών και εργαζομένων στα νοσοκομεία Βόλου και Λάρισας και στη συνέχεια σχεδίασαν και παρήγαγαν μαζικά:

– προστατευτικές ασπίδες προσώπου για όλο προσωπικό που έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς

-βαλβίδες για αναπνευστικές συσκευές αποκατάστασης και υποστήριξης της αναπνοής

-φίλτρα αναπνευστικών συσκευών και hands free λαβές για τα νοσοκομεία για να περιοριστεί η μετάδοση του ιού μέσω της αφής.

Παρόμοιες προσπάθειες στη γειτονική Ιταλία όπου εθελοντές σε start-up εταιρεία παρήγαγαν με 3D εκτύπωση βαλβίδες για αναπνευστήρες που ήδη εξυπηρετούν 10 ασθενείς από τις 14/3. Κινδυνεύουν μάλιστα με μηνύσεις από την εταιρία για διαφυγή κερδών (εδώ)!

Τα παραδείγματα αυτά είναι μόνο μικρά στιγμιότυπα των τεράστιων δυνατοτήτων που ανοίγει σήμερα η επιστήμη όταν βάζει την ανθρώπινη ζωή πάνω από την κερδοφορία του κεφαλαίου και της αγοράς.

kommon