του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

«Μεγάλο πρόγραμμα» συντήρησης φρεγατών και αγορά εξοπλισμού για υποβρύχια ανήγγειλε στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Δεν αποτελεί έκπληξη η ανακοίνωση εξοπλιστικών προγραμμάτων, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν αποτελεί εξαίρεση. Ανακοίνωσε,  εν μέσω της νέας έντασης που προκλήθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξαιτίας της συμφωνίας με την Λιβύη, την προώθηση νέων προμηθειών χωρίς να προσδιορίσει το ύψος τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο πρόκειται για ένα «μεγάλο» και ένα μικρότερης εμβέλειας πρόγραμμα που αφορούν το Πολεμικό Ναυτικό. Όπως δήλωσε στην Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας «στο άμεσο μέλλον, σχεδιάζουμε την υπόθεση της πρόσκλησης τορπιλών για τα υποβρύχια νέου τύπου, με τις οποίες πρέπει να εξοπλιστούν τα εξαιρετικά μας υποβρύχια, αλλά, βέβαια, και για το μεγάλο πρόγραμμα της συντήρησης μέσης ζωής των φρεγατών ΜΕΚΟ, διότι ο στόλος μας, χρειάζεται, αυτή τη στιγμή, και δεδομένων των συνθηκών, αναβάθμιση. Απλά να πω, ότι ο πολλαπλασιαστής ισχύος, ώστε να κατισχύσει η συνθήκη του μεγάλου της θαλάσσης κράτος, είναι το πολεμικό μας ναυτικό και πρέπει και εμείς να κάνουμε το καθήκον μας, για να είναι αυτό που πρέπει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιτροπή εγκρίθηκε με τη θετική ψήφο Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝ.ΑΛ το νομοσχέδιο προώθησης της σύμβασης για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 και Μιράζ που προκύπτει από τη συμφωνία που υπογράφτηκε με τις ΗΠΑ το φθνινόπωρο του 2017.

Μάλιστα, η γνωστή επίκληση των «εθνικών αμυντικών αναγκαιοτήτων» ήταν και το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο υπουργός Άμυνας για να ζητήσει την ψήφιση του νομοσχεδίου. Όπως δήλωσε «πρέπει να απαντήσουμε το βασικό ερώτημα. Πρέπει, τώρα και όχι αύριο, να κάνουμε αυτό που πρέπει για να αναβαθμιστεί ο στόλος των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας; Πρέπει, τώρα και όχι αύριο, να κάνουμε αυτό που πρέπει για να ενισχυθεί, αποφασιστικά θα έλεγα, η επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των MIRAGE του δεύτερου βασικού στοιχείου του κορμού της Πολεμικής μας αεροπορίας;»

Ημεροδρόμος