«Θα παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς ή θα μετασχηματιστεί σε μια θολή παράταξη του λεγόμενου προοδευτικού, δημοκρατικού χώρου;»

Το κομβικό αυτό ερώτημα έθεσαν – μεταξύ άλλων- οι περίφημοι 53+ του ΣΥΡΙΖΑ,  σε μανιφέστο πoy εξέδωσαν. Ενόψει μάλιστα  και της ανάδειξης της νέας  Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΟΕΑ), στην οποία συμμετέχει και η Προοδευτική Συμμαχία και που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο Συνέδριο του.

Παρόλα αυτά τέτοιες κινήσεις- αν και από πολλά ΜΜΕ παρουσιάστηκαν ως αιχμές προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ- μάλλον προκαλούν τα …χασμουρητά του προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα. Την Τρίτη το βράδυ που καταρτίστηκε η «πλατφόρμα» των 53 ο Αλέξης Τσίπρας ήταν στο δελτίο ειδήσεων του OPEN. Κι εκεί έδειξε ότι είναι κάτι παραπάνω από άνετος απέναντι στην εσωκομματική του αντιπολίτευση. Όταν από την δημοσιογράφο ρωτήθηκε για τις συζητήσεις που γίνονται εντός του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως «καλό είναι αυτό. Τα Κόμματα τα πολυσυλλεκτικά, τα μεγάλα, τα ανοιχτά και ιδίως τα Κόμματα της Αριστεράς είναι ζωντανά και στα ζωντανά Κόμματα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις».

Μάλιστα το πήγε ακόμη παραπέρα αφού όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει διάδοχος για την θέση του προέδρου του κόμματος ακολούθησε ο εξής διάλογος:

– Διεργασίες διαδοχής ή προπαρασκευαστικές μιας κούρσας διαδοχής, εισπράττετε σε επίπεδο κλίματος να γίνονται στο ΣΥΡΙΖΑ;

– Α. Τσίπρας: Δυστυχώς όχι.

– Γιατί δυστυχώς;

– Α.Τσίπρας: Δυστυχώς διότι αυτό θα δημιουργούσε ένα ενδιαφέρον.

Με λίγα λόγια είπε – και μάλλον «με το δίκιο του» – ότι η εσωκομματική ζωή στον ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά τουλάχιστον τα ζητήματα της ηγεσίας του, είναι βαρετή. Κάτι που προφανώς οφείλεται στο ότι κάθε τάση του ΣΥΡΙΖΑ ότι κι αν λέει δεν θέτει θέμα ηγεσίας. Κάτι που προφανώς μεταφράζεται στο ότι δεν θέτει και θέμα κεντρικής πολιτικής αλλαγής κατεύθυνσης. Αφού στην ίδια συζήτηση ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν έχει «παντρευτεί» την θέση που κατέχει επί 11 χρόνια όμως αυτό «είναι ένα θέμα το οποίο δεν θα αφορά μόνο τη δική μου γνώμη, αλλά θα αφορά και τη γνώμη και τη θέση των μελών και των στελεχών του Κόμματος».

Όσον αφορά τις αναφορές στην ΠΑΣΟΚοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος  του απάντησε με σαφήνεια λέγοντας πως «εξαρτάται τι εννοεί κανείς με τον όρο ΠΑΣΟΚοποίηση» τονίζοντας οτι «το ΠΑΣΟΚ της προηγούμενης εποχής είχε δυο περιόδους και δυο πρόσωπα. Είχε το πρόσωπο το οραματικό και το πρόσωπο της διαφθοράς. Κρατάμε το οραματικό». Συνολικά πάντως είπε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ defacto είναι ένα Αριστερό Κόμμα» και έχει «κατάλαβε τον χώρο στην πολιτική γεωγραφία της Κεντροαριστεράς. Δηλαδή από τα αριστερά της Αριστεράς έως το δημοκρατικό Κέντρο».

Τέλος ήταν σαφής για το ότι «εγώ θα εκλεγώ στο Συνέδριο σε αυτή τη φάση» το οποίο θα γίνει «γύρω στο Πάσχα, λίγο πριν λίγο μετά το Πάσχα». Επίσης ξεκαθάρισε σχετικά με το αν απαιτείται εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από την βάση πως  «το ότι δεν χρειάζομαι τέτοιου τύπου νομιμοποίηση είναι δεδομένο». Άφησε πάντως ανοιχτό το συνέδριο να αποφασίσει επ’ αυτού για την επόμενη εκλογή προέδρου…

ημεροδρόμος