Η Τράπεζα Πειραιώς ζητά από εργαζόμενους να υπογράψουν «δήλωση πρόθεσης», με την οποία αποδέχονται να δουλέψουν «στη εταιρεία Intrum Hellas» με «σύμβαση δανεισμού», διάρκειας από τρεις έως και εννέα μήνες. 

Σε μια επίδειξη απόλυτης εργοδοτικής ασυδοσίας η Τράπεζα Πειραιώς έστειλε σήμερα ραβασάκι σε εργαζόμενους του τμήματος «κόκκινων» δανείων (RBU) που δεν δέχθηκαν να μετακινηθούν στην εταιρεία «Intrum Hellas» (την πλειοψηφία της ελέγχει η σουηδική «Intrum») ζητώντας να υπογράψουν χαρτί με το οποίο αποδέχονται να εργαστούν «στη νέα εταιρεία με σύμβαση δανεισμού διάρκειας» από τρεις έως και εννέα μήνες. Η τράπεζα έχει επί της ουσίας τη στήριξη της κυβέρνησης, η οποία αρνείται να παρέμβει.

Το χρονικό περιθώριο που δίνει η εργοδοσία στους εργαζόμενους  προκειμένου να απαντήσουν αρχικά ήταν μέχρι αύριο και αργότερα έγινε μέχρι την Παρασκευή! Και μάλιστα χωρίς να τους δώσει εγγράφως τους ακριβείς όρους εργασίας δανεισμού τους.

Της εξέλιξης αυτής είχαν προηγηθεί η πρώτη επιστολή της τράπεζας που ουσιαστικά διατύπωνε τον εκβιασμό προς τους εργαζόμενους του RBU «ή αποδέχεστε τη μετακίνηση ή απολύεστε» και η δεύτερη επιστολή της προς όλους τους εργαζόμενους τους οποίους παρότρυνε να πάνε στην «Intrum Hellas». Είναι προφανές ότι δεν επιτεύχθηκε ο σχεδιασμός για τη μετακίνηση 1.300 εργαζομένων για αυτό και προχώρησε σε αυτή την άσκηση πίεσης.

Ακολούθησε η άμεση παρέμβαση του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος στο υπουργείο Εργασίας και στο υπαγόμενο σε αυτό Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, τα οποία αρνούνται να παρέμβουν άμεσα για να σταματήσουν αυτή την πρακτική εργοδοτικής ασυδοσίας.

Το Σωματείο στην παρέμβαση προς το υπουργείο επισημαίνει σε κείμενό του: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας καταγγέλλει την προσπάθεια της Τράπεζας Πειραιώς να “μεταφέρει” στη σουηδική εταιρεία – fund, “Intrum”, 1.300 εργαζόμενους, παρά την άρνησή τους. Για το λόγο αυτό οι συνάδελφοί μας δέχονται καθημερινά πρωτοφανείς εκβιαστικές πιέσεις.

Τελευταίο κρούσμα της εργοδοσίας είναι η μεταφορά τους με τη μορφή του δανεισμού στην “Intrum”. Δείγμα του αυταρχισμού της διοίκησης της τράπεζας είναι ότι σήμερα καλεί τους εργαζόμενους να υπογράψουν χωρίς να γνωρίζουν το αντικείμενο της δανειακής σύμβασης.

Το Σωματείο μας ζητά από το υπουργείο Εργασίας άμεσα να παρέμβει σ΄ αυτή την αντεργατική συμπεριφορά της Τράπεζας Πειραιώς και ΣΗΜΕΡΑ να αποσταλεί το ΣΕΠΕ για να σταματήσει αυτή την παράνομη ενέργεια της τράπεζας».

Τηλεφωνική παρέμβαση για το θέμα έκανε στη γενική γραμματέα του υπουργείου ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, ζητώντας να μην κωλυσιεργεί το θέμα.

Καταγγελία του Σωματείου Χρηματοπιστωτικού 

Σε ανακοίνωσή του το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος σημειώνει:

«Καταγγέλλουμε το υπουργείο Εργασίας της κυβέρνησης της ΝΔ, τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας και την ηγεσία του ΣΕΠΕ οι οποίοι αρνήθηκαν να παραλάβουν την καταγγελία του σωματείου μας που απαιτεί την άμεση παρέμβαση του υπουργείου για να σταματήσουν οι εκβιασμοί της Τράπεζας Πειραιώς προς τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Διαχείρισης “Κόκκινων” Δανείων (RBU) να μεταφερθούν ως δανειζόμενοι στην εταιρεία “INTRUM” χωρίς να έχουν πάρει καν στα χέρια τους σύμβαση δανεισμού.

Με απίστευτες δικαιολογίες κωλυσιεργούσαν και έκαναν μπαλάκι τα μέλη της διοίκησης του σωματείου μας μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου με στόχο να μην κατατεθεί η καταγγελία τουλάχιστον μέχρι την ώρα που τελειώνει το ωράριο της τράπεζας και λήγει η προθεσμία να δηλώσουν οι συνάδελφοι αν θέλουν να μετακινηθούν ως δανειζόμενοι. Εντέλει αρνήθηκαν να παρέμβουν. Αναφερόμαστε στους εκατοντάδες συναδέλφους που αρνήθηκαν να “αποσχιστούν” από τη δουλειά τους στην Τράπεζα Πειραιώς και τώρα εκβιάζονται με το πρόσχημα ότι θα μείνουν χωρίς αντικείμενο δουλειάς στην τράπεζα να πάνε ως δανειζόμενοι στην “INTRUM”.

Πρόκειται για πρωτοφανές γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το υπουργείο Εργασίας, όπως και πριν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λειτουργεί προς όφελος των τραπεζιτών, αφήνοντας απροστάτευτους τους εργαζόμενους, αφού είναι καθαρό ότι ανοίγουν το δρόμο για χιλιάδες νέες απολύσεις στις τράπεζες με κάθε μορφή.

Δεν θα τους περάσει. Θα μας βρουν μπροστά τους στον αγώνα για σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα».

Πηγή: 902.gr