Η Ουάσινγκτον έχει κάθε λόγο να θεωρεί ότι η θητεία του Τζέφρι Πάιατ στην Αθήνα είναι επιτυχής. Άλλωστε, είναι από τους εκλεκτούς συνομιλητές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλωνίζει όποτε θέλει στα διάφορα υπουργεία (ειδικά στα πιο «ευαίσθητα»), ενώ τα λέει… χύμα όπου κι αν βρεθεί. Ασκεί, όμως, «γοητεία» και στην αντιπολίτευση και έτσι την Πέμπτη δέχθηκε και πολυμελή υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία τομεαρχών της ΝΔ, για να τους μεταφέρει από πρώτο χέρι τις απαιτήσεις των ΗΠΑ εάν το κόμμα τους γίνει κυβέρνηση.

Παράλληλα, είναι γνωστό ότι ο Πάιατ είναι ο άνθρωπος των δύσκολων και ειδικών αποστολών, κάτι που απέδειξε και στην Ουκρανία, την περίοδο της Μαϊντάν και της ακροδεξιάς επέλασης. Επειδή, λοιπόν, είναι πολλά και σοβαρά τα θέματα που έχουν μείνει ανοιχτά και αφορούν την Ελλάδα – εξοπλισμοί, εκσυγχρονισμός βάσεων και κατασκευή νέων κ.λπ. – ενώ όλα δείχνουν ότι επίκειται νέο άνοιγμα της υπόθεσης του Κυπριακού, η παρουσία του εδώ κρίνεται άκρως απαραίτητη. Πολύ περισσότερο καθώς εξελίξεις υπάρχουν και στην Τουρκία, όπου ενδέχεται να χρειαστεί να… βάλει ένα χεράκι.

Έτσι, είναι λογική η απόφαση που έλαβε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να παρατείνει για ένα χρόνο τη θητεία του «σύγχρονου Πιουριφόι», η οποία τυπικά λήγει στο τέλος του καλοκαιριού.

ΠΡΙΝ