Ευθεία παραδοχή του ότι η πρόσφατη τροπολογία για την μείωση της φορολογίας των μερισμάτων ωφελεί τις μεγάλες επιχειρήσεις από τον επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκου Κουτεντάκη.

Ο Φρ.Κουτεντάκης αναφέρθηκε στο θέμα που πρόσφατα ανέδειξε ο Ημερόδρομος , απαντώντας στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Κουτσούκο και στο ερώτημα «εάν σκοπεύει να μειώσει το φορολογικό βάρος μια κυβέρνηση, εάν είναι καλύτερα να το κάνει αυτό στα μερίσματα ή στο φόρο νομικών προσώπων, ας πούμε, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Απαντώντας σημείωσε ότι  «ο φόρος των μερισμάτων είναι μια επιλογή που δείχνει να ευνοεί περισσότερο τις μεγάλες επιχειρήσεις, τις ανώνυμες εταιρείες, δηλαδή, που έχουν μετοχές και μοιράζουν μερίσματα και όχι τόσο τις μικρομεσαίες, που δε λειτουργούν έτσι».

Η Μάλιστα ο Φρ.Κουτεντάκης σημείωσε πως «εάν η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να υποστηρίζει τις μικρές και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό είναι ένα σύνθετο ερώτημα, δηλαδή από την πλευρά μου, τουλάχιστον, έχω προφανή απάντηση να πω ναι τις μικρές ή ναι τις μεγάλες, είναι όμως πλέον ζητήματα και αυτό είναι σημαντικό, αφενός διανομής, ποιος θα κερδίσει και ποιος θα χάσει, και αφετέρου ποιες δραστηριότητες θέλει κανείς να ενισχύσει και ποιες να μην ενισχύσει».

Συνολικά μάλιστα ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού σημείωσε ότι γενική πρόθεση είναι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και στο«το κομμάτι που θα αφορά μειώσεις φόρων μπαίνει το επόμενο δίλημμα που είναι να μειώσει φόρους μερισμάτων ή νομικών προσώπων γενικά, εδώ μπορεί να προσθέσει κανείς και άλλα, να μειώσει Φ.Π.Α, ενδεχομένως, να μειώσει ΕΝΦΙΑ; Υπάρχουν πολλοί φόροι που μπορεί κανείς να αρχίσει να συζητάει με ποιον τρόπο θα κατανείμει την όποια φορολογική ελάφρυνση».

Ημεροδρόμος