Gmail από την Google

Η εταιρεία παροχής -και- ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Google παραδέχθηκε ότι μερικές φορές μηνύματα του Gmail διαβάζονται από τρίτους, κυρίως εταιρείες που αναπτύσσουν εφαρμογές, εν αγνοία των χρηστών.

Όπως έγινε γνωστό, οι χρήστες που έχουν συνδέσει τους λογαριασμούς τους με εφαρμογές τρίτων, μπορεί -χωρίς να το συνειδητοποιούν- να δίνουν στους τελευταίους την άδεια να διαβάσουν τα ηλεκτρονικά μηνύματά τους.

Σύμφωνα με εταιρεία ανάπτυξης εφαρμογών, εκπρόσωπος της οποίας μίλησε στην εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», πρόκειται για μια «κοινή πρακτική» και για «βρόμικο μυστικό».

Η Google άφησε να εννοηθεί ότι αυτή η πρακτική δεν είναι ενάντια στην πολιτική της, αλλά ειδικοί κυβερνο-ασφάλειας δήλωσαν έκπληκτοι που η εταιρεία επιτρέπει κάτι τέτοιο.

Το Gmail είναι η πιο δημοφιλής υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον κόσμο. Τη χρησιμοποιούν περίπου 1,4 δισεκατομμύρια χρήστες.

Το «διάβασμα» των μηνυμάτων στο Gmail γίνεται ως εξής:

Όταν ένας χρήστης συνδέει τον λογαριασμό του στη Google με κάποια τρίτη εφαρμογή ή υπηρεσία, συχνά καλείται να δώσει την άδειά του για πρόσβαση της εφαρμογής ή της υπηρεσίας στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι υπάλληλοι των τρίτων εταιρειών είναι σε θέση να διαβάσουν τα μηνύματα των χρηστών.

Όπως παραδέχθηκε η εταιρεία Edison Software στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», είχε διαβάσει τα emails εκατοντάδων χρηστών του Gmail, προκειμένου να βελτιώσει ένα λογισμικό της.

Άλλη εταιρεία, η eDataSource, ανέφερε ότι οι μηχανικοί της είχαν και αυτοί διαβάσει πολλά emails για να βελτιώσουν τους αλγόριθμους που ανέπτυσσαν.

Και οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι δεν ζήτησαν ειδική άδεια από τους χρήστες για να διαβάσουν το Gmail τους, επειδή θεωρούσαν ότι η πρακτική αυτή είχε ήδη τη συγκατάθεση των χρηστών.

Η Google, απαντώντας για το πώς επέτρεπε την ανάγνωση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δήλωσε ότι μόνο εταιρείες που είχαν περάσει από έλεγχο μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε προσωπικά μηνύματα χρηστών και μόνο εφόσον οι χρήστες είχαν σαφώς δώσει προηγουμένως τη συγκατάθεσή τους για κάτι τέτοιο.

Μάλιστα συμβούλευσε τους χρήστες να επισκεφθούν τη σελίδα του λογαριασμού τους Google, για να δουν προσεκτικά ποιες εφαρμογές τρίτων είναι συνδεδεμένες με τον λογαριασμό τους και στη συνέχεια να ανακαλέσουν από από όποιες δεν θέλουν την άδεια που στο παρελθόν έχουν δώσει για πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα τους.

efsyn

Advertisements