Την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση με τη Σούδα, εξέφρασε ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας την Παρασκευή στο 6ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος στη Σχολή Ικάρων.

«Θέλω να αφιερώσω λίγο χρόνο για να τονίσω πόσο ευγνώμονες είμαστε για την υποστήριξη που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση μέσω της αμερικανικής βάσης στη Σούδα. Αποτελεί απαραίτητο μέσο στήριξης των επιχειρήσεων του 6ου στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο, που ενσαρκώνει τους στενούς δεσμούς και τους κοινούς στόχους μας, καθώς αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις. Λόγω του τι συμβαίνει στη γειτονιά με την εκστρατεία ενάντια στον ISIS στη Βόρεια Αφρική και την εκστρατεία καταστροφής του Χαλιφάτου στη Συρία, η Σούδα είναι πιο απασχολημένη σήμερα από ότι ήταν εδώ και πάρα πολύ καιρό και υποστηρίζει και τις τέσσερις Διοικήσεις των ΗΠΑ, που λειτουργούν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», σημείωσε χαρακτηριστικά λίγα 24ωρα μετά την ιμπεριαλιστική επίθεση στη Συρία και την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «δεν συμμετέχει» στην ιμπεριαλιστική επέμβαση.

Μάλιστα, ο πρέσβης δεν παρέλειψε -παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες κυβέρνησης και αστικού Τύπου να αναπαράγουν όλα τα κάλπικα αμερικανοΝΑΤΟικά προσχήματα για την επίθεση- να δηλώσει «ανήσυχος που μερικές φορές χάνεται στην κάλυψη του ελληνικού Τύπου ότι αυτή η ενέργεια (σ.σ. η επίθεση) ήταν μια αναλογική και περιορισμένη απάντηση» στις ενέργειες της κυβέρνησης Άσαντ…

Ο πρέσβης συνεχάρη το υπουργείο Άμυνας για τη διοργάνωση του Συνεδρίου, ως ενός σημείου συνάντησης στρατιωτικών και διπλωματικών στελεχών, ακαδημαϊκών και επιχειρηματιών από την ευρύτερη περιοχή, «ως άλλο ένα παράδειγμα του πώς η Ελλάδα αναλαμβάνει έναν ηγετικό ρόλο και εξυπηρετεί σαν πυλώνας περιφερειακής ασφάλειας», σε ένα «ραγδαίως εξελισσόμενο περιβάλλον ασφαλείας».

Άλλωστε, όπως είπε, «η στρατηγική των ΗΠΑ για τη διπλωματική και στρατιωτική μας δέσμευση στην Ελλάδα είναι απλή: Όσο πιο ισχυρή είναι η Ελλάδα και όσο πιο υγιής είναι η οικονομία της, τόσο περισσότερο η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως σταθεροποιητική δύναμη στην ευρύτερη περιοχή: Είτε μιλάμε για την Ανατολική Μεσόγειο και την αναζήτηση ειρήνης στη Μέση Ανατολή ή τη Βόρεια Αφρική. (…) Είτε για τις περιοχές των Δυτικών Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας…».

Αναπτύσσοντας δε, το θέμα της εισήγησής του «οι Ένοπλες Δυνάμεις εν καιρώ ειρήνης», είπε ότι σχετίζεται άμεσα με το «ρόλο της Ελλάδας στη Ν/Α πτέρυγα» του ΝΑΤΟ. Παραπέμποντας και στην εμπειρία του από την προηγούμενη θητεία του ως πρέσβης, στην Ουκρανία το 2013 – 2016, οπότε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ αιματοκύλισαν τον ουκρανικό λαό στη σύγκρουσή τους με τη Ρωσία, ανέφερε ότι κύριο έργο των στρατιωτικών εν καιρώ ειρήνης είναι να διασφαλίζουν ότι οι διπλωμάτες «διαπραγματεύονται από θέση ισχύος».

Υπογράμμισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «υποστηρίζει θερμά» τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να στήσει τρίγωνα συνεργασίας με Κύπρο – Αίγυπτο και Κύπρο – Ισραήλ και άλλα «σχήματα διαλόγου, καθοδηγούμενα από την Αθήνα κατά μήκος της Ανατολικής Μεσογείου και στις περιφέρειες των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας».

Εξήρε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα διμερούς συνεργασίας προς «προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας» τις συνεκπαιδεύσεις, όπως την άσκηση της ΠΑ «Ηνίοχος», όπου συμμετείχαν και αμερικανικά μαχητικά, ή τη συμμετοχή της Ελλάδας στην υλοποίηση κρίσιμων ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων, όπως η «Atlantic Resolve» που, όπως είπε ο πρέσβης, σχεδιάστηκε ως απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Πέρυσι», συμπλήρωσε, «η Ελλάδα συνέβαλε στην επιτυχία της «Atlantic Resolve», επιτρέποντας σε ένα σημαντικό τμήμα της 10ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας να εισέλθει στο ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και να αναχωρήσει από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ως αποτέλεσμα, ξεδιπλώθηκαν η διοικητική ικανότητα της Συμμαχίας, η διαλειτουργικότητα και η ικανότητα κινητοποίησης πόρων. Αυτή η προσπάθεια κατέδειξε επίσης έναν καλύτερο και πιο καινοτόμο τρόπο για να χρησιμοποιήσουμε τους υπάρχοντες πόρους εδώ στην Ελλάδα για να επιτύχουμε στρατιωτική κινητικότητα -έναν από τους σημαντικότερους κοινούς στόχους μας-, κάτι που σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε στο μέλλον».

Ημεροδρόμος