----0000tap2

«Στον αέρα» φαίνεται πώς βρίσκεται το μεγαλεπήβολο σχέδιο για τον αγωγό Turkish Stream, από τον οποίο, όταν ακόμα ήταν υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, η Ελλάδα όχι μόνο επρόκειτο να αποκομίσει σημαντικά οφέλη, αλλά ήταν και έτοιμη να εκταμιεύσει κονδύλια έως και πέντε δισ. ευρώ από τη Ρωσία, πριν καν το έργο -στο ελληνικό του τμήμα- παραδοθεί.

Τα σενάρια για ανασχεδιασμό του αγωγού και επανεκτίμηση της συμμετοχής της Ελλάδας στο όλο πρότζεκτ, όσον αφορά στο ευρωπαϊκό του κομμάτι, τα οποία είχαν ήδη «πυροδοτηθεί» από το περασμένο καλοκαίρι, φαίνεται πώς επιβεβαιώνονται -και, μάλιστα, από επίσημα ελληνικά χείλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και ξάδερφος του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας, μιλώντας σε επενδυτικό συνέδριο στην Αθήνα, χαρακτήρισε τον εν λόγω αγωγό, Turkish Stream, ως «ενδεχόμενο».

«Ξηλώνοντας» τη ρητορική Λαφαζάνη, ο οποίος ωστόσο υπήρξε μέλος της «πρώτης φοράς αριστερής» κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας είπε: «Δεύτερος αγωγός (σ.σ. ο πρώτος είναι ο ΤΑΡ, στον οποίο είχε αναφερθεί προηγουμένως) που θα ξεκινάει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου θα καταλήγει ο ενδεχόμενος “Turkish Stream”, μπορεί να είναι ο “Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός”, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ελλάδα. Θεωρούμε ότι ο “Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός” αποτελεί συμπληρωματική οδό προμήθειας φυσικού αερίου για τη χώρα μας και αναβαθμίζει τη γεωπολιτική της θέση, ως κομβικού σημείου εισόδου μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου που θα διέρχονται μέσω του “Turkish Stream” στην Ευρώπη».

Αντίθετα, ο κ. Τσίπρας έδωσε έμφαση στον αγωγό ΤΑΡ. Είπε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα στηρίζει τον αγωγό «TAP», που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο, τον ελληνοβουλγαρικό διασυνδετήριο αγωγό «IGB», καθώς και τον «Κάθετο Διάδρομο», έχει ταχθεί υπέρ του «Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού» με ρωσικό φυσικό αέριο και των προεκτάσεων του προς την Κεντρική Ευρώπη, και είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε και τον αγωγό που θα φέρνει αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή τον «East Med», καθώς και τη μετεξέλιξη της Ελλάδας σε χώρα διέλευσης LNG».

«[…] Πρώτος, και σε πιο προχωρημένο στάδιο, είναι ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου, ο TAP, ο οποίος θα διέρχεται από την Ελλάδα και την Αλβανία και θα καταλήγει στην Ιταλία, μεταφέροντας φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν. Επί του παρόντος, ωστόσο, ο ΤΑΡ θα είναι ένας αγωγός που θα μεταφέρει ποσότητες αερίου (περίπου 10 BCM/έτος), που δεν επαρκούν για να καλύψουν τις μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης. Γι’ αυτό άλλωστε, συζητείται η ενίσχυση του ΤΑΡ, σε δεύτερο στάδιο, με φυσικό αέριο προερχόμενο από χώρες πέραν του Αζερμπαϊτζάν» υπογράμμισε ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.

Και προσέθεσε: «Ο ΤΑΡ, ωστόσο, ανοίγει την πόρτα για μια σειρά από νέες δυνατότητες. Κλάδο του TAP αποτελεί κατ’ ουσίαν ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας- Βουλγαρίας, ο IGB, που θα συνδέει το ελληνικό με το βουλγαρικό σύστημα φυσικού αερίου. Προέκταση και επέκταση του IGB αποτελεί το σύστημα αγωγών του «Κάθετου Διαδρόμου» (Vertical Corridor), το οποίο, μέσω διασυνδετήριων αγωγών μεταξύ Βουλγαρίας-Ρουμανίας και Ρουμανίας-Ουγγαρίας, θα επιτρέψει την διακίνηση αερίου από τον νότο, δηλαδή τη χώρα μας, προς τον βορρά. Το σύστημα αυτό μπορεί να τροφοδοτείται και από τερματικό σταθμό LNG στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας».

Η αλλαγή αυτή στις ενεργειακές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης δεν θα μπορούσε να εξεταστεί «αποκομμένη» από τον… αμερικανικό δάκτυλο, καθώς οι ΗΠΑ διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο για το συμβιβασμό της Ελλάδας με τους εταίρους στις 12 Ιουλίου του 2015, στις Βρυξέλλες, αλλά και επειδή ήταν οι Αμερικανοί που είχαν πρώτοι επισημάνει ότι το έργο δεν θα μπορούσε να προχωρήσει με βάση τις υπεραισιοόδοξες εκτιμήσεις της Αθήνας, όταν ακόμα δεν αποτελούσε έστω… σχέδιο επί χάρτου.

Προφανώς, ο κ. Πούτιν δεν ήταν ποτέ έτοιμος να χρηματοδοτήσει τον «Greek Stream»*, όπως θα ονομαζόταν το κομμάτι του Turkish Stream, που θα διερχόταν από την Ελλάδα και για το οποίο φέρεται να είχε δεσμευτεί στον Αλέξη Τσίπρα, όταν εκείνος επισκέφθηκε τη Μόσχα…

newmoney.gr