Στυλ και αύρα του καθηγητή

Να λοιπόν ο Βαρουφάκης, να δίνει ο ίδιος στη δημοσιότητα τον πλήρη κατάλογο με τις ομιλίες του | EUROKINISSI

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Πάντοτε… έγκυρο το Πρώτο Θέμα αποκάλυψε, συγγνώμη ανακάλυψε ήθελα να πω, τις υπέρογκες αμοιβές του Γιάνη Βαρουφάκη για τις διαλέξεις του στο εξωτερικό. Είναι ωραίο να… ανακαλύπτεις στη δημοσιογραφία. Αρκεί μετά να μην σου έρχεται μία αποστομωτική διάψευση. Όχι πως εφημερίδες σαν το Πρώτο Θέμα ενδιαφέρονται και πολύ γι’ αυτό βέβαια.

Να λοιπόν ο Βαρουφάκης, να δίνει ο ίδιος στη δημοσιότητα τον πλήρη κατάλογο με τις ομιλίες του καθώς και τις αμοιβές που ελάμβανε γι’ αυτές. Εκεί λοιπόν «ο αναγνώστης θα βρει αναφορές σε 24 ομιλίες που έκανα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πολιτικού δικτύου» όπως γράφει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός, «στις 21 εξ αυτών δεν υπήρξε η παραμικρή πληρωμή ενώ σε δύο μόνο υπήρξε χαμηλή πληρωμή (λόγω επιμονής των οργανωτών)».

Και όχι μόνο αυτό να συμπληρώσουμε εμείς, αλλά σε κάποιες από τις ομιλίες του (όπως εκείνη στους απεργούς της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου λόγου χάριν) δεν ζήτησε ούτε καν τα έξοδα μετακίνησης.

Το Πρώτο Θέμα, «Πρώτο Ψέμα» όπως το λέει ο ίδιος ο Γιάνης δεν ανασκεύασε ποτέ το συγκεκριμένο… ρεπορτάζ του, έτσι παραμένει στο site ο τίτλος «Μόνο business class και 60.000 $ η διάλεξη του Yanis». Απλώς δημοσιεύει την απάντηση ερμηνεύοντας όπως θέλει αυτό την αλήθεια: «Ο Βαρουφάκης παραδέχεται πληρωμές 24.000 και 28.800 ευρώ για ομιλίες» λέει.

Θα μου πείτε βέβαια πως κάτι ανάλογο έγραψε και η Αυγή, το Πρώτο Θέμα σε πείραξε; Δεν θα έχετε άδικο.

Φυσικά να σημειώσω πως μόνο αρνητικό δεν θεωρώ για τον Βαρουφάκη να παίρνει, όχι μόνο 60 αλλά και 100 χιλιάδες ευρώ ανά ομιλία. Το αντίθετο, μάλιστα. Άλλωστε παρά τις απέλπιδες προσπάθειες και πρώην συντρόφων του ο Βαρουφάκης πουλάει. Και δεν έχει «καεί» όπως άλλοι κι άλλοι, αριστεροί ή μη, πολύ αριστεροί ή πρώην αριστεροί, μετανιωμένοι αριστεροί ή «ψάχνουμε ισοδύναμα» αριστεροί κ.ο.κ.

πηγή – efsyn