36

Έξω από τα σπίτια τους κινδυνεύουν να βρεθούν εν μέσω χειμώνα συνταξιούχοι μεταλλωρύχοι που για χρόνια εργάζονταν στις διάφορες εταιρείες που πέρασαν από την περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής. Πρόκειται για τον οικισμό στο Στρατώνι της Χαλκιδικής, το χωριό της εταιρείας η ζωή του οποίου εξαρτάται απ`ότι φαίνεται πλήρως από τα χρόνια εργασίας στα μεταλλεία. Κοινώς κάποιος μπορεί να μείνει στα σπίτια αυτά όσο εργάζεται στα μεταλλεία.

Η Ελληνικός Χρυσός έστειλε πριν λίγες μέρες εξώδικο στους συνταξιούχους μεταλλωρύχους απειλώντας τους ότι αν δεν αφήσουν τα σπίτια τους θα υποστούν ένα χρόνο φυλάκιση και θα πληρώσουν 1.000 ευρώ πρόστιμο. Την Δευτέρα θα γίνει το σχετικό δικαστήριο ενώ όπως έχει γίνει γνωστό πολλοί δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τα δικαστικά έξοδα για να αντιπαρατεθούν στην Ελληνικός Χρυσός δεδομένου ότι η σύνταξή τους δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ.

Όπως γίνεται κατανοητό η κίνηση αυτή εκ μέρους της εταιρείας αποτελεί δείγμα …της περιβόητης κοινωνικής εταιρικής ευθύνης” φράση η οποία κοσμεί τα άρθρα στο περιοδικό “Μεταλλευτικά Νέα” το οποίο μιλά για την υποτιθέμενη ανάπτυξη που έφερε στην περιοχή η Ελληνικός Χρυσός (εννοεί φυσικά την καταστροφή του βουνού) και για το πόσο χαρούμενοι είναι οι εργαζόμενοι της και όλα αυτά την στιγμή που εκδιώχνονται γηραιότεροι κατοίκοι της περιοχής από τα “δανεικά” σπίτια τους για να μεταφερθούν νέοι εργαζόμενοι.

Τα σπίτια αυτά χτίστηκαν επί Μποδοσάκη πέρασαν στην ιδιοκτησία όλων των μεταλλευτικών εταιρειών (TVX, European Goldfield) και βρέθηκαν και στα χέρια της Ελληνικός Χρυσός της οποίας αποκλειστικό μέλημα είναι φυσικά το κέρδος και όχι φυσικά η ζωή των κατοίκων του Στρατωνίου πολύ περισσότερο η ζωή των υπόλοιπων χωριών που οι κάτοικοι τους αγωνίζονται ενάντια στις εξορύξεις χρυσού “με κάθε κόστος”

Αυτό που ζητούν οι περίπου 20 συνταξιούχοι μεταλλωρύχοι (άνω των 55-60 ετών) από τη εταιρεία είναι να τους δοθεί μια υποτυπώδη παράταση για να μπορέσουν να βγάλουν το χειμώνα και να ψάξουν για άλλο σπίτι.

Σε επικοινωνία που είχε το alterthess με τον πρόεδρο της κοινότητας του Στρατωνίου Ν. Ζαγοράκη πληροφορηθήκαμε ότι η κοινότητα δεν μπορεί να κινηθεί ούτε υπέρ ούτε κατά της μίας ή της άλλης πλευράς (παλιοί -νέοι εργαζόμενοι) ενώ ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι “όλα θα λυθούν δια διαλόγου”. Εξάλλου, όπως συγκεκριμένα δήλωσε η κοινότητα “έχει κάνει πάρα πολλά τόσο για την περιοχή όσο και για την συγκεκριμένη επένδυση”. Σχετικά με το τελευταίο κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει με δεδομένο ότι η εταιρεία συμπεριφέρεται ως ιδιοικτήτης της κοινότητας αντιμετωπίζοντας ως ενοικιαστες του κατοίκους. Τα εξωδικα που εστειλε η Ελληνικός Χρυσός στους συνταξιούχους μεταλλωρύχους αποτελούν εχέγγυο ώστε ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος να δώσει και το 2015 το βραβείο ευαισθησίας και κοινωνικής ευθύνης στην Ελληνικός Χρυσός….

πηγή – alterthess