Του Δημήτρη Αργυρού

Ας ξαναγίνουμε λίγο οικονομιστές με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρουν πως  8000 ή  0,07% του πληθυσμού είναι εκατομμυριούχοι. Ενώ 505 Έλληνες  ή 0,0045% των Ελλήνων κατέχει 60 δις ευρώ που αντιστοιχεί στο 31% του παραγόμενου ΑΕΠ του 2012. Ακόμη χειρότερα ενώ το Ελληνικό ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 25% στην περίοδο της κρίσης και 7,1% από το 2011, αυτοί οι Έλληνες πολυεκατομμυριούχοι είχαν αύξηση 20%. Τυχαίο, δεν νομίζω!!!!!   Ταυτόχρονα σύμφωνα με το Spiegel οι Έλληνες πολυεκατομμυριούχοι έχουν βγάλει στο εξωτερικό περίπου  600 δισ. ευρώ, αλλά οι τραπεζικοί κύκλοι τις υπολογίζουν περίπου στα 100 δισ. ευρώ.

Με το μέσο πλούτο ανά ενήλικο  να βρίσκεται λίγο παραπάνω από τα 76.000 ευρώ, άρα ο συνολικός πλούτος είναι 836 δισεκατομμύρια ευρώ.(στοιχεία Credit Suisse) και με το ΑΕΠ του 2012 να αντιστοιχεί στα 17545 ανά άτομο. Φυσικά με το Ελληνικό χρέος να βρίσκεται στα 160,5% του ΑΕΠ, χρέος που αντιστοιχεί σε κέρδη και κερδοσκοπία αυτών που επωφελούνται της κρίσης, Ελλήνων και ξένων. Και όμως έτσι το χρέος αντιστοιχεί στο 25% του συνολικού, ιδιωτικού και δημόσιου πλούτου, κάτι που προσφέρει εναλλακτικές λύσεις, πέρα από το καπιταλιστικό σύστημα όμως…

Ας ξαναγίνουμε ουτοπιστές και λαϊκιστές. Ας πούμε λοιπόν πως αυτοί οι κροίσοι ξαφνικά αποκτούσαν εθνική και κοινωνικοί  συνείδηση και πρόσφεραν το πλούτο που χουν συσσωρεύσει, το πλούτο που χουν μαζέψει ή που χουν βγάλει στο εξωτερικό στο να καταπολεμηθεί το χρέος. Τότε μάλλον η χώρα θα έβγαινε από την κρίση, με τους κυρίους αυτούς να γίνονται λιγότερο πλούσιοι, μα παραμένοντας στην εξουσία και κρατώντας τα μέσα παραγωγής.

Μόνο που αυτοί δεν έχουν ούτε εθνική, ούτε κοινωνική συνείδηση. Έχουν όμως ταξική συνείδηση, δηλαδή συνείδηση των συμφερόντων της τάξης και κυρίως των ιδιωτικών του συμφερόντων, που συνεχίζουν να βγάζουν κέρδη από την  μιζέρια και την φτώχεια που προσφέρουν στο λαό και στο τόπο. Και από την δική τους πλευρά σωστά πράττουν. Τα ζητήματα δεν τίθενται επί μιας ηθικής οπτικής, αλλά από μιας καθαρά πολιτικής οπτικής.

Τίθενται στο πώς ο συνολικός πλούτος- αυτά τα 76.000 ευρώ ανά άτομο, δηλαδή τα  836 δισεκατομμύρια ευρώ και που τώρα λόγο κρίσης, εντός του κτπ, αδυνατούν να αυξηθούν στο επίπεδο που θα μπορέσει να επωφεληθεί ολόκληρη η κοινωνία-  θα μπορέσουν να καλυτερεύσουν τις ζωές των 11 εκατομμυρίων κάτοικων.

Σκεφτείτε λοιπόν ένα μαχητικό, ενωμένο πολιτικό και κοινωνικό κίνημα  του εργαζόμενου λαού να παίρνει την πολιτική εξουσία από τους καπιταλίστες. Την οικονομική θα την πάρει όταν διαμορφωθούν νέες παραγωγικές δυνάμεις και σχέσεις παραγωγής και σε παγκόσμια κλίμακα.  Μα την πολιτική εξουσία μπορούν να την πάρουν, ισχυροποιώντας μια δυαδική εξουσία που θα έχει ήδη οικοδομηθεί.

Ας φανταστούμε λοιπόν να έχει πάρει την εξουσία αυτό το μέτωπο. Ε το πρώτο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει είναι να απαλλοτριώσει, το 90% των 60 δις ευρώ της περιουσίας των 505 πολυεκατομμυριούχων και θα τα έριχναν στην πραγματική οικονομία, στην ενίσχυση των ανέργων, των φτωχών, στην παιδεία και την υγεία. Το υπόλοιπο 5% θα τους ήταν υπεραρκετό να ζήσουν πλουσιοπάροχα.

Είναι βέβαιο πως ο κάθε άνθρωπος, η κάθε οικογένεια πρέπει να έχει ελεύθερη πρόσβαση σε ένα πλήθος αγαθών και υπηρεσιών, σε μια  ιδιοκτήτη κατοικία  ή και σε μια θερινή κατοικία.  Σε ένα εισόδημα με ή χωρίς εργασία  στο βαθμό που η εργασία από καταναγκασμό θα μετατρέπεται σε ελεύθερη δημιουργικότητα. Τα στοιχεία δείχνουν πως ακόμη και στην περίοδο κρίσης κάποιοι βγαίνουν κερδισμένοι και λεφτά, χρήματα, πλούτος υπάρχει.  Και μπορεί να υπάρξει, να αυξηθεί και άλλο προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας και όχι μονάχα του 0,0045% του ελληνικού πληθυσμού.

Πως;; Μα μονάχα όταν περάσει η εξουσία στο συνειδητοποιημένο εργαζόμενο λαό και στα αμεσοδημοκρατικά όργανα εξουσίας του. Με ένα δημοκρατική σχεδιασμένο πρόγραμμα ανάπτυξης και αναδιανομής του πλούτου, με την τεχνολογία και την γενική διάνοια στο κέντρο του δημοκρατικού παραγωγικού σχεδιασμού.

Φανταστείτε τώρα τον παγκόσμιο παραγόμενο πλούτο που βρίσκεται στα χέρια το 0,6 του παγκόσμιου πληθυσμού κατά 40% να διαμοιράζεται σε ποσοστό, ας πούμε 3 με 4 /1 σε όλους τους κατοίκους αυτού του πλανήτη, άμεσα ως χρήμα  ή  καλύτερα έμμεσα ως κοινά αγαθά. Δύσκολο ναι,  στο βαθμό που δεν ανατρέπεται η εξουσία του 0,6% και του 0,7% του δικού μας πληθυσμού. Και απλό αν περάσει η εξουσία στο υπόλοιπο 99,3%, φυσικά με μια συνείδηση που θα βλέπει το κοινό, το συλλογικό και όχι το ιδιωτικό- ιδιοτελές συμφέρον.

Πηγή : Sufir3d