Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

Σπουδαίο, ιστορικό, χαρμόσυνο, ελπιδοφόρο το γεγονός της σύλληψης των φυρερίσκων της Χρυσής Αυγής. Και λίγα λέω. Όσα επίθετα και να βάλετε, δεν είναι αρκετά για να περιγράψουν το θετικό του πράγματος, δεν είναι όμως αρκετά και για να ξεπλύνουν το καθεστώς που μας κυβερνάει. Αυτοί δεν ξεπλένονται, ακόμη κι αν τους περιλούσεις με όλα τα επίθετα που παραθέτει το Μέγα Λεξικό του Δημητράκου.

Γνώριζαν ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, το εισαγγελικό πόρισμα λέει ότι δρα ως τέτοια από το 1987, κι όμως την άφηναν να κινείται ανενόχλητη. Την άφηναν να σκοτώνει, να δέρνει, να χαρακώνει, να απειλεί, να εκβιάζει. Της έδωσαν χρόνο να απλώσει ρίζες στην ελληνική κοινωνία, να φτάσει δημοσκοπικά στο 15%, να μολύνει τα νέα παιδιά που στρατολογούσε στα σχολεία, να μαζέψει όπλα, να εκπαιδεύσει τα τάγματα εφόδου στα νταμάρια. Την άφησαν κυρίως να διεισδύσει στο στρατό και στην αστυνομία, με όσα τρομακτικά μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Αν όσα έκαναν τώρα, τα είχαν κάνει ένα χρόνο πριν, δεν θα είχαν δολοφονηθεί ο Σαχτζάτ Λουκμάν και ο Παύλος Φύσσας κι αυτό αδέρφια δεν ξεπλένεται ούτε με όλα τα κύματα του Ειρηνικού.

Πώς διάολο να ξεπλυθεί ένα καθεστώς που άνοιξε διάπλατα το δρόμο, για να προελάσουν οι ναζιστές με το βάδισμα της χήνας; Το καθεστώς που ο αρχηγός του, ο Αντώνης Σαμαράς, έβγαινε πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου και υποσχόταν ότι θα επανακαταλάβει τις πόλεις και ότι θα διώξει τα μεταναστάκια από τους παιδικούς σταθμούς.

Αυτοί που άνοιξαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους μετανάστες, αυτοί που διαπόμπευσαν τις οροθετικές, αυτοί που μάζεψαν από τους δρόμους του ναρκομανείς, για να μη χαλάνε την εικόνα της πόλης.

Πώς να ξεπλυθούν αυτοί που νομιμοποίησαν τον φασισμό και τον αντισημιτισμό δίνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στον Βορίδη και τον Γεωργιάδη; Οι μπαλτάκοι που απειλούσαν ότι, αν δεν ψηφιστούν τα νομοσχέδια, θα συγκυβερνήσουν με τη Χ.Α., οι φαήλοι που διατείνονταν ότι το μόνο αδίκημα που έχουν διαπράξει οι χρυσαυγίτες ήταν η αντιποίηση αρχής, οι λαζαρίδηδες που πάνω από το νεκρό σώμα του Παύλου Φύσσα ανέπτυσσαν τη θεωρία των δύο άκρων, που εξομοίωναν τον αρχιμαφιόζο Μιχαλολιάκο, με τον αγωνιστή Μανώλη Γλέζο. Τίποτα δεν μπορεί να ξεπλύνει την ακροδεξιά δράκα του Μαξίμου, που έχει βάλει στόχο ζωής το ξεπάστρεμα της Μεταπολίτευσης.

Ούτε η Χ.Α. ούτε ο Νιαγάρας μπορεί να ξεπλύνει εκείνους που καλλιέργησαν τις συνθήκες για να γιγαντωθεί το κτήνος. Που εξακόντισαν την ανεργία στο 30%, την φτώχεια στο 40%, που έστειλαν τους ανθρώπους στα συσσίτια, στην ξενιτειά, στην αυτοκτονία. Αυτούς που δρουν ως μαριονέτες της Μέρκελ, που καταπατούν με κάθε ευκαιρία το Σύνταγμα, που κυβερνούν ερήμην της Βουλής με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Αυτούς που μέσα σε μια νύχτα έριξαν μαύρο στην ΕΡΤ, έκαναν δηλαδή αυτό που δεν τόλμησε να κάνει ούτε η χούντα του Παπαδόπουλου.

Τίποτα δεν ξεπλένει ούτε το καθεστώς, ούτε τα επικοινωνιακά μαντρόσκυλά του. Ούτε τον Μπάμπη, που μια εβδομάδα πριν από την δολοφονία του Φύσσα αναζητούσε την σοβαρή Χ.Α., για να συγκυβερνήσει με τη Ν.Δ., ούτε τον Πορτοσάλτε που την επομένη της δολοφονίας είχε βγάλει τον Κασιδιάρη, για να τον νουθετήσει και να του συστήσει ψυχραιμία, ούτε τον Κασιμάτη που ζητούσε από το σύστημα να ευχαριστήσει την Χρυσή Αυγή, ούτε τον Πρετεντέρη που μέχρι την ύστατη ώρα διακινούσε τη φασίζουσα θεωρία των δύο άκρων. Κι αντί να πάνε να χώσουν τα κεφάλια τους στην άμμο, βγαίνουνε οι ξεδιάντροποι στα κανάλια και κάνουνε αναλύσεις για το φαινόμενο του φασισμού.

Δεν γίνεται να ξεπλυθούν, δεν πρέπει να ξεπλυθούν. Αν η Χρυσή Αυγή γίνει Κολυμβήθρα του Σιλωάμ, κολυμβήθρα γεμάτη αίμα, ο εφιάλτης του φασισμού θα επανέλθει δριμύτερος.

Πηγή : avgi.gr