Με την  Ισπανία να θέτει τις βάσεις χώρες όπως είναι η Ελλάδα και η Ιρλανδία, που έχουν «συναλλαγές» με το ΔΝΤ και τον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, μπορούν να εγείρουν θέμα «χαλάρωσης» των όρων των μνημονίων που τους επιβλήθηκαν για να δανειστούν χρήματα.

Στο πλαίσιο αυτό αλλαγές στο μνημόνιο σκοπεύει να ζητήσει η Ιρλανδία, ωθούμενη από την παροχή «ζεστού» χρήματος μέσω δανείου χωρίς δεσμεύσεις για λήψη πρόσθετων οικονομικών μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης όπως έγινε στην Ισπανία από την Ευρωζώνη, αναφέρει δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro».

Τα 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του ισπανικού τραπεζικού συστήματος… άνευ μνημονίου, άνοιξε την όρεξη στους «πνιγμένους» δημοσιονομικά της Ευρώπης, με την Ιρλανδία να κάνει την αρχή, δηλώνοντας έτοιμη να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση του δικού της μνημονίου.

Επικαλούμενο δηλώσεις Ιρλανδού αξιωματούχου, που δεν κατονομάζεται, η γαλλική εφημερίδα αναφέρει ότι στόχος της ευρωπαϊκής χώρας είναι η επίτευξη συμφωνίας «παρόμοια με εκείνη της Ισπανίας».

Η βοήθεια που έχει λάβει η Ιρλανδία για τη στήριξη του τραπεζικού της συστήματος, μετά την έκρηξη της φούσκας στην αγορά ακινήτων, έφθανε τα 85 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,8%, η οποία όμως συνοδευόταν από αύξηση του ΦΠΑ στο 23% και πρόβλεψη για αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων.

 

Πηγή :  tsantiri.gr