lapavitsa2

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να φύγει από το ευρώ, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο Καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Κώστας Λαπαβίτσας.

Όπως ανέφερε, στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η Κύπρος, στη δίνη της οικονομικής κρίσης και με τα μέτρα που εφαρμόζει η τρόικα, με τη λιτότητα και την ουσιαστική συντριβή του τραπεζικού συστήματος, δημιουργείται ένα αδιέξοδο από το οποίο δεν θα υπάρξει σύντομα έξοδος, αλλά ούτε και ανάπτυξη.

Με την αλλαγή νομίσματος και ισοτιμίας, πρόσθεσε, η Κύπρος θα βγει από το αδιέξοδο και θα μπορέσει να βασίζει προς την ανάπτυξη.

Ο κ. Λαπαβίτσας τόνισε ότι ήδη Αμερικανοί και Ευρωπαίοι παράγοντες θεωρούν δεδομένη την έξοδο της Κύπρου από το ευρώ.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι η έξοδος από το ευρώ και η επαναφορά της λίρας θα πρέπει να γίνει συντεταγμένα και προγραμματισμένα, επισημαίνοντας ότι ήδη η Κύπρος μέσο της τρόικας έχει διανύσει μεγάλο δρόμο προς την έξοδο από το ευρώ και την υιοθέτηση δικού της νομίσματος.

Τόνισε ακόμα ότι η υιοθέτηση της λίρας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, θα γίνει με δύσκολους και σκληρούς όρους, γι’ αυτό χρειάζεται και κοινωνική συσπείρωση και πλήρης ενημέρωση των πολιτών.

Επισήμανε ακόμα ότι η λίρα δεν θα είναι όπως την ξέραμε στο παρελθόν, θα υποτιμηθεί το νόμισμα και θα πέσει το βιοτικό επίπεδο.
Θα υπάρξει πρόβλημα στην κυκλοφορία του νέου χρήματος, πρόβλημα στη λειτουργία των τραπεζών καθώς και πρόβλημα ελέγχου για να μην υποτιμηθεί πάρα πολύ. Ωστόσο όλα αυτά, τόνισε, μπορούν να ελεγχθούν.

Εξήγησε ακόμα ότι η υποτίμηση της λίρας θα επηρεάσει κυρίως τις εισαγωγές και τη διακίνηση του νομίσματος στο εξωτερικό.

Ο κ. Λαπαβίτσας τόνισε ακόμα ότι η υιοθέτηση της λίρας θα δημιουργήσει νέα πεδία ανάπτυξης σε πολλούς τομείς όπως ο τουρισμός που θα γίνει πιο συμφέρουσα υπηρεσία για τους ξένους, θα υπάρξει ανάπτυξη στις υπηρεσίες και στις ηλεκτρονικές δραστηριότητες.

Σημείωσε ακόμα και μια άλλη πτυχή, ότι με την παραμονή στο ευρώ και σε συνθήκες κρίσης η Κύπρος θα χάσει εκτός από την οικονομία της και τη σημασία της γεωπολιτικής της θέσης, γεγονός που θα της στοιχίσει και στο Κυπριακό.

Τόνισε ακόμα ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να υπάρξει καθυστέρηση, αλλά ούτε μπορεί να ληφθεί απόφαση αύριο, αφού πρέπει να υπάρξει πάρα πολύ καλή μελέτη και προετοιμασία.

Ο Κώστας Λαπαβίτσας υπογράμμισε ότι η κρίση δεν είναι κυπριακή αλλά είναι κρίση της Ευρωζώνης και εξήγησε ότι το πρόβλημα στην Ευρωζώνη είναι η συνολική δομή της και ο ρόλος της Γερμανίας, μπροστά στην οποία οι άλλες χώρες έχουν χάσει την ανταγωνιστικότητα τους.

Είπε ακόμα ότι οι ιθύνοντες της Ευρώπης προσπαθούν να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητα πλήττοντας τους μισθούς των εργαζομένων και το κράτος πρόνοιας.

Σημείωσε ακόμα ότι το πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι το δημόσιο αλλά οι υπηρεσίες και ιδιαίτερα το τραπεζικό σύστημα που πήρε τεράστιες διαστάσεις ακόμα και με την επέκταση στην Ελλάδα.

Πηγή : www.astra.com.cy

Αναδημοσίευση : contramee