Μισή ώρα διήρκησε η τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αντικείμενο τις προσφυγικές ροές που ενδέχεται να προκύψουν από την κατάληψη του Αφγανιστάν από του Ταλιμπάν και τους δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, η συνομιλία πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα με κοινή εκτίμηση σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ότι όσον αφορά στις προσφυγικές πιέσεις Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους και να μην φύγουν προς άλλες χώρες.

Υπενθυμίζεται πως χθες ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης ενώ και η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να ενισχύσει τα ήδη σιδερόφρακτα σύνορα της χώρας στον Εβρο για να αντιμετωπίσει τυχόν νέες προσφυγικές ροές. Κι ενώ γίνονται αυτές οι κινήσεις, είναι γεγονός πως Ελλάδα και Τουρκία στηρίζουν την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ που αφενός προκαλεί κύματα προσφύγων με τις επεμβάσεις της, αφετέρου συντηρεί τον εγκλωβισμό χιλιάδων ξεριζωμένων σε κέντρα – φυλακές, με βάση τις συμφωνίες του Δουβλίνου αλλά και την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό.

Το όλο θέμα, αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες αλλά και την υποκρισία της διεθνούς κοινότητας που σπεύδει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την άνοδο της σκοταδιστικής οργάνωσης των Ταλιμπάν στη διακυβέρνηση του Αφγανιστάν, ο λαός του οποίου έχει δεινοπαθήσει από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ.

ημεροδρόμος