Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για τους πυρόπληκτους σχεδόν σε… πανηγυρικό κλίμα. Αυτό δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός πως πρόκειται είτε για αυτονόητες παροχές που παρουσιάζονται σαν χάρες, είτε για μέτρα κατώτερα των περιστάσεων. 

Τα σπίτια ξαναφτιάχνονται μας έλεγε η κυβέρνηση. Έτσι, πάντως, δεν ξαναφτιάχνονται, κύριε Μητσοτάκη. Αρκεί μόνο να σκεφτεί κανείς πως για να ξαναφτιάξει κανείς ένα σπίτι ή να το επισκευάσει θα αναγκαστεί να χρεωθεί επιπλέον και να οδηγηθεί να πάρει τα… προνομιακά «πακέτα» των τραπεζών, οι οποίες περιμένουν στη γωνία να δείξουν τη… φιλανθρωπία τους. Εκτός των παραπάνω η κυβέρνηση βάζει στο παιχνίδι και τους ιδιώτες που φυσικά δεν κάνουν κάποιο ψυχικό αλλά θα κερδίσουν από τη συμμετοχή τους στα μέτρα. 

Ακολουθούν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Καμένα σπίτια, ολοσχερώς ή μερικώς: Η άμεση προκαταβολή θα είναι 20.000 ή 12.000 ή 5.000 ανάλογα με το βαθμό φθοράς του σπιτιού. Τα ποσά θα εκταμιεύονται με μια απλή αίτηση από τις 18 Αυγούστου, με βάση όσα είπε ο πρωθυπουργός. Η στεγαστική συνδρομή στους πυρόπληκτους θα είναι μέχρι (το «μέχρι» αυτό μην το ξεχάσουμε) 150.000 ευρώ.

Επιχειρήσεις: Κάλυψη έως το 70% των απωλειών με 20.000 προκαταβολή και για όσες διαθέτουν ακίνητα με φθορά η προκαταβολή θα είναι 22.000, 12.000 ή 5.000 ευρώ ανάλογα με τη ζημιά. Τα υπόλοιπα θα τα βάλουν από την τσέπη τους, μαζί με τους τόκους.

Αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με κτίρια οι προκαταβολές θα είναι 22.000, 12.000 ή 5.000 ευρώ ανάλογα με τη φθορά. Θα δοθεί ενίσχυση έως 4.000 ευρώ ανάλογη με την έκταση της καλλιέργειας πέρα από τις αποζημιώσεις για την παραγωγή που θα δώσει ο ΕΛΓΑ. Τα χρήματα αυτά προφανώς και δεν επαρκούν για την ανανέωση του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου. Σε αυτό να προσθέσουμε και τη ζημιά που θα έχουν έτσι κι αλλιώς από τις καταστροφές οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι.

Για τους πυρόπληκτους θα υπάρξει αναστολή οφειλών και φορολογικών υποχρεώσεων. Ειδικά για την Εύβοια θα ισχύσει για όλους του κατοίκους των περιοχών που κάηκαν ανεξάρτητα αν έχουν πληγεί ή όχι. Επίσης ανακοινώθηκε απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και πάγωμα των πλειστηριασ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έταξε αντιδιαβρωτικά και τα αντιπλημμυρικά έργα στα οποία θα συμμετέχουν (θα κερδίσουν δηλμών. Επιπλέον, θα δοθεί επιδότηση ενοικίου έως 500 ευρώ μέχρι την αποκατάσταση του σπιτιού.αδή) και επιχειρήσεις αλλά και διάφορα ιδρύματα.

Τα μέτρα εξειδίκευσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου:

Η στεγαστική συνδρομή δεν θα είναι πάνω από το 80% της αξίας του ακινήτου που καταστράφηκε ή έχει σοβαρές ζημιές και συνίσταται σε 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες 12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Για κτίρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς προκαταβολή 14.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.

Για κτίρια που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τα καθιστούν προσωρινά μη λειτουργικά προκαταβολή 8.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.

Για κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες αλλά είναι λειτουργικά προκαταβολή 3.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.

Η Στεγαστική Συνδρομή αφορά ιδιοκτησίες φυσικών και νομικών προσώπων, όπως αυτές έχουν δηλωθεί στην τελευταία περιουσιακή κατάσταση (έντυπο Ε9). Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται σε ειδική πλατφόρμα που θα λειτουργεί τις επόμενες μέρες το arogi.gov.gr και η καταβολή των ποσών θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα.

Επιπλέον για τις επιχειρήσεις θα δοθεί επιχορήγηση 8.000 ευρώ αν έχει καταστραφεί η εγκατάσταση, 4.000 για σοβαρές ζημιές σε μη λειτουργικές και 2.000 για τις λειτουργικές με ζημιές. Τα ίδια ποσά ισχύουν και για τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Για τους αγρότες θα δοθεί ποσό 4.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων,2.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις μεταξύ 10 και 50 στρεμμάτων και 1.000 ευρώ για μικρότερες καλλιέργειες. Το ασφαλισμένο στον ΕΛΓΑ ζωικό κεφάλαιο αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τον κανονισμό του που δεν καλύπτει ωστόσο το 100%. Το ίδιο ισχύει και για τις μονοετείς καλλιέργειες.

Επίσης το υπουργείο Οικονομικών θα χορηγεί προκαταβολή 20% επί της εκτιμηθείσας ζημιάς στις πληττόμενες επιχειρήσεις, από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες μετά την οριοθέτηση των πληττόμενων περιοχών. Αυτή η προκαταβολή θα είναι συμπληρωματική εφόσον η ζημία υπερβαίνει το ποσό της πρώτης αρωγής. Η χορήγηση της προκαταβολής συμπεριλαμβάνει και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Επιπλέον, θα ισχύσουν, τουλάχιστον σε επίπεδο εξαγγελιών και τα παρακάτω:

-Απαλλαγή για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, του επιστρεπτέου μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

-Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Τα ακίνητα που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, του 2022 και του 2023.

-Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης από 300 έως 500 ευρώ μηνιαίως, για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων.

-Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων.

-Αναστολή ασφαλιστικών εισφορών.

-Αναστολή δανειακών υποχρεώσεων.

-Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης. Το χρονικό διάστημα της αναστολής θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της ζημίας.

Για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού ανακοινώθηκαν τα μέτρα αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων, αναστολής ασφαλιστικών εισφορών, αναστολής δανειακών υποχρεώσεων και αναστολής διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης. Τα μέτρα ισχύουν  ισχύουν για το σύνολο των φυσικών και νομικών προσώπων στους δύο πληττόμενους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποστεί μεμονωμένα ζημίες από την πυρκαγιά. Ειδικά για το 2021, το σύνολο των ακινήτων που βρίσκονται σε αυτούς τους δύο πληττόμενους Δήμους, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ. Επιπρόσθετα, οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, στους πληττόμενους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, μπορούν να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλων των εργαζομένων τους, μέχρι και για διάστημα 3 μηνών. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες για όσο χρονικό διάστημα κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας.

Ο Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε ακόμα πως έχει προβλεφθεί, από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ, η αξιοποίηση 16 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, εκ των οποίων 10,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Πράσινη Μετάβαση και 5,5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ ως προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Πρόσθεσε ότι δρομολογείται η αγορά εναέριων και άλλων μέσων για τη δασοπροστασία. Για την αναδάσωση και την υλοποίηση Αντιπλημμυρικών Έργων είπε ότι έχουν -αρχικά- προβλεφθεί 224 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την αναδάσωση 165.000 στρεμμάτων. Επίσης αναφέρθηκε στην έκδοση πράσινου ομολόγου και σύμφωνα με το σχεδιασμό, η πρώτη έκδοση ενός τέτοιου κρατικού τίτλου μεσο-μακροχρόνιας διάρκειας θα αποτελέσει μέρος της εκδοτικής στρατηγικής του Ελληνικού Δημοσίου για το επόμενο έτος.

Μέτρα για τους πυρόπληκτους ανακοίνωσε και το υπουργείο Εργασίας. Μεταξύ αυτών και τα παρακάτω: Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, δόσεις και παρατάσεις καταβολών.

Για επιχειρήσεις που υπέστησαν υλικές ζημίες πανελλαδικά και για όλες τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας ‘Αννας Ευβοίας, ανεξαρτήτως υλικών ζημιών: Κεφαλαιοποιούνται οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές περιόδου απασχόλησης μέχρι 31 Ιουλίου 2021 και δεν επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις. Αναστέλλεται η καταβολή για τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η Αυγούστου 2021 και δεν επιβαρύνονται κατά το διάστημα αυτό με πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις. Ρυθμίζονται και δοσοποιούνται όλες οι ανωτέρω οφειλές -κεφαλαιοποιημένες και τρέχουσες- σε 12 ως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και η καταβολή τους ξεκινά από Φεβρουάριο 2022 με εξόφληση έως και Φεβρουάριο 2024.

Για όλες τις επιχειρήσεις που υπέστησαν υλικές ζημίες πανελλαδικά καταβάλλεται πανελλαδικά έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση 718,65 ευρώ (45 βασικά ημερήσια επιδόματα ανεργίας) για τους εργαζόμενους που διέκοψαν την εργασία τους, αν οι επιχειρήσεις, στις οποίες εργάζονται υπέστησαν μερική ή ολική καταστροφή, με εγγραφή στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και σχετική αίτησή τους, ανεξάρτητα αν είναι δικαιούχοι της τακτικής επιδότησης ανεργίας. Χορηγείται πανελλαδικά το ελάχιστο τακτικό επίδομα ανεργίας 5 μηνών (1.996,25 ευρώ + 10% για κάθε εξαρτώμενο μέλος + αναλογία δώρου Χριστουγέννων) για όσους εργαζόμενους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για το επίδομα τακτικής ανεργίας και διέκοψαν την εργασία τους, αν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται υπέστησαν μερική ή ολική καταστροφή, με εγγραφή στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και σχετική αίτησή τους.

ημεροδρόμος