Κι ενώ η χώρα βρίσκεται κυριολεκτικά στις φλόγες, από την Αττική μέχρι την Εύβοια και την Ολυμπία, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να στείλει ένα ακόμα τηλεοπτικό μήνυμα.

Τι είπε ο κύριος Μητσοτάκης; Μας ενημέρωσε ότι ότι έχουμε «μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση», που «συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες».

Αν ψάξει να βρει έστω και μια λέξη αυτοκριτικής, για τις εγκληματικές ελλείψεις στην πυρόσβεση και στην αντιπυρική προστασία, δεν θα την βρει.

Ο πρωθυπουργός θεώρησε σκοπιμο να προτάξει ότι «μετά από 10 ημέρες καύσωνα καλούμαστε να διαχειριστούμε ταυτόχρονα δεκάδες δασικές πυρκαγιές. Τρεις από αυτές, στην Αττική, στην Εύβοια και στην Ηλεία είναι τεραστίων διαστάσεων και έντασης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ρόλο μετεωρολόγου και όχι πρωθυπουργού έκανε εκτιμήσεις: «Δυστυχώς, τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας και η νύχτα που έρχεται είναι απειλητική. Αύριο περιμένουμε ισχυρούς Δυτικούς Ανέμους σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας. Μιλάμε για συνθήκες πρωτόγνωρες καθώς έχουν προηγηθεί πολλές μέρες έντονου καύσωνα, που έχει μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη. Με την Πολιτική Προστασία έχουμε καταστρώσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, τοποθετώντας 6 περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού».

Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός μας κάλεσε να περιορίσουμε «τις άσκοπες μετακινήσεις» και να είμαστε εξαιρετικά «προσεκτικοί». «Αν δοθεί εντολή εκκένωσης από κάποια περιοχή, σας παρακαλώ να συμμορφωθείτε. Τα σπίτια ξαναχτίζονται και τα δέντρα θα ξαναφυτρώσουν αλλά η ανθρώπινη ζωή δεν αναπληρώνεται», συμπλήρωσε. Παρόλο που προφανώς η ανθρώπινη ζωή δεν αναπληρώνεται – και πολλές βρίσκονται σε κίνδυνο σήμερα το βράδυ- το… χτύπημα στην πλάτη από τον πρωθυπουργό δεν λέει απολύτως τίποτα. Ειδικά, δε, όταν υπάρχουν άνθρωποι που μένουν και σήμερα το βράδυ στο δρόμο ή σε ξενοδοχεία, τέτοιου είδους επικοινωνιακά μηνύματα, όπως αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη, μόνο οργή προκαλούν. Οι άνθρωποι βλέπουν τα σπίτια τους να καίγονται, αφού έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν τις περιοχές τους, για να μην κινδυνέψουν.

Σαν να μην έφταναν, δεν, όλα τα παραπάνω, ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Θα υπάρξει χρόνος και για κριτική και για αυτοκριτική. Αλλά όχι τώρα». Με αυτόν τον τρόπο , το μόνο που έκανε ήταν να καλέσει σε σιωπητήριο, την ώρα που η χώρα φλέγεται.  Κατά τα άλλα οι γενικές εξαγγελίες για αποζημιώσες και αναδασώσεις, μόνο ως μια κακή επανάληψη από προηγούμενες μεγάλες φωτιές ακούγονται.

Το βράδυ είναι πράγματι δύσκολο και η χώρα είναι στις φλόγες. Κι εσείς, κύριε Μητσοτάκη,είστε πρωθυπουργός κι όχι συμβουλάτορας.

Ημεροδρόμος