Επέλαση του αμερικανικού κεφαλαίου στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης, του Στέφανου Πράσσου*

Του Στέφανου Πράσσου

«Συμβιβασμός ΗΠΑ-Γερμανίας για Nord Stream 2 με αντάλλαγμα την αγορά LNG»

Η Είδηση που αναφέρθηκε προχθές σε όλα τα δελτία ειδήσεων λέει ότι «υπογράφτηκε συμφωνία  μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας η οποία προβλέπει ότι οι ΗΠΑ δεν θα προβάλλουν αντιρρήσεις στην ολοκλήρωση του Έργου της κατασκευής του Nord Stream 2», που είναι ο δεύτερος  αγωγός ο οποίος θα φέρνει φυσικό αέριο απ’ ευθείας από τη Ρωσία στη Γερμανία. Οι εργασίες κατασκευής του αγωγού, που βρισκόταν στο 95% της ολοκλήρωσης, σταμάτησε εδώ και ένα χρόνο, κοντά στη Φιλανδία, επειδή προέβαλαν ενστάσεις Αμερικάνικες Εταιρείες, με εντολή φυσικά της Κυβέρνησης των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ δια του τότε προέδρου της Ντόμαλτ Τραμπ, είχαν απαιτήσει από τη Γερμανία να σταματήσει να παίρνει αέριο από τη Ρωσία και να αγοράσουν το Αμερικάνικο Σχιστολιθικό Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG).

Τα ερωτήματα είναι πολλά.

Γιατί χρειαζόταν η συμφωνία με τις ΗΠΑ για να ολοκληρωθεί ένας αγωγός που δεν την αφορά αφού γίνεται μεταξύ δυο άλλων χωρών (Γερμανίας και Ρωσίας);

Ποια ήταν τα ανταλλάγματα που έδωσαν οι Γερμανοί για να πετύχουν τη Συμφωνία;

Γιατί οι Γερμανοί θέλουν και δεύτερο αγωγό φυσικού αερίου όταν στα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ επιβάλουν να γεμίσουν ανεμογεννήτριες και Φωτοβολταϊκά; Να θυμίσουμε ότι η Γερμανία ενώ μιλάει για «απανθρακοποίηση» το 2050, συνεχίζει και σήμερα να εγκαινιάζει νέες λιγνιτικές μονάδες έχοντας επιπλέον και 10 γιγαβάτ Πυρηνικά.

Το πρώτο και το τρίτο ερώτημα είναι «ρητορικά» και απαντά ο καθένας σύμφωνα με την πολιτική του άποψη. Στο δεύτερο ερώτημα υπάρχουν δυο απόψεις. Η μία (καθόλου πειστική) που βγήκε χθες επίσημα προς τα έξω και λέει πως το αντάλλαγμα είναι ότι η Γερμανία  θα επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία αν συνεχίσει να «ενοχλεί» την Ουκρανία. Η συγκεκριμένη «ενόχληση» είναι ότι ο «Nord Stream 2» δεν περνάει μέσα από την Ουκρανία, την παρακάμπτει… Ναι αλλά όπως ισχυρίζονται η Ουκρανία είναι Χώρα διέλευσης (τράνζιτ) του αερίου από τη Ρωσία προς τις χώρες της ΕΕ και χρειάζεται τα έσοδα από τη μεταφορά αερίου για να επιβιώσει. «H Oυκρανία, η οποία βρίσκεται σε βαθιά κρίση και μαστίζεται από τη φτώχεια, θα χάσει έσοδα δισεκατομμυρίων εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει μελλοντικά τον Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα.»[1]

Η δεύτερη άποψη που κι αυτή έχει βγει στα μέσα ενημέρωσης, από Γερμανικές πηγές, είναι ότι «η Μέρκελ υποσχέθηκε στους Αμερικάνους να κατασκευάσει 2 τερματικούς σταθμούς για να υποδεχτεί το  Αμερικάνικο Σχιστολιθικό Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG).» [2] 

Αυτός είναι ο Ιμπεριαλισμός! Η Γερμανία μπορεί να είναι το «αφεντικό» στην ΕΕ και να επιβάλλει στις υπόλοιπες χώρες τα συμφέροντα του Γερμανικού Κεφαλαίου όμως δεν πρέπει να ξεχνά πως το «μεγάλο αφεντικό» παραμένουν οι ΗΠΑ και κουμάντο κάνει το Αμερικάνικο κεφάλαιο.

Σε ότι αφορά τη Χώρα μας μπορούμε να αντιληφθούμε όλοι πλέον πολύ καθαρά το ρόλο που θέλουν οι Αμερικάνοι να παίξει το δικό τους Σχιστολιθικό Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) στην Ευρώπη σε σχέση και με το ανταγωνιστικό Ρωσικό Φυσικό Αέριο που έρχεται μέσω των αγωγών.

Η Χώρα μας εκτός των άλλων έχει επιλεγεί από τις ΗΠΑ να γίνει η πύλη εισόδου του Αμερικάνικου LNG στην Ευρώπη. Αυτό θα γίνει μέσω της Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου (FSRU) που ετοιμάζεται στην Αλεξανδρούπολη και της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) που είναι έτοιμη ήδη στην Καβάλα. Από εκεί, με αγωγούς, θα διοχετευθεί στην Βόρεια Ελλάδα, στα Βαλκάνια και στις άλλες Χώρες της Ευρώπης αλλά και της Ασίας.

Για την Νότια Ελλάδα υπάρχει η Ρεβυθούσα  (το νησί δεξαμενή) που μέσω «εικονικών αγωγών» (Πλοία δεξαμενές) θα εφοδιάζουν όλα τα νησιά του Αιγαίου επειδή υπάρχει απόφαση να αντικατασταθούν όλοι οι Πετρελαϊκοί Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με νέες και καύσιμο θα έχουν, αναγκαστικά, το LNG.

Οι Αμερικάνοι μπαίνουν σαρωτικά στην Ηλεκτρική Ενέργεια της Ευρώπης και ολοκληρωτικά στη Χώρας μας βασικά με το Υγροποιημένο Αέριο αλλά και γενικότερα. Πολλές Αμερικανικές Εταιρείες βρίσκονται ήδη εδώ κατασκευάζοντας έργα στον κλάδο της Ηλεκτρικής Ενέργειας και ειδικότερα στις ΑΠΕ. Η General Electric πολύ γνωστή αμερικάνικη πολυεθνική Έχει ήδη το 3,6% των Αιολικών της Ελλάδας και έχει πάρει τις «απαιτούμενες» άδειες για να «ισοπεδώσει το Βέρμιο» με 80 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος Περίπου 400 MW.[3]

Ευελπιστούμε ότι οι κάτοικοι της Περιοχής και το περιβαλλοντικό κίνημα δεν θα επιτρέψει ούτε σ αυτούς ούτε σε καμία άλλη εταιρεία να ολοκληρώσουν «το έγκλημα».

*Ο Στέφανος Πράσσος είναι Περιφερειακός Σύμβουλος, εκπρόσωπος της «Αριστερής Συμπόρευσης για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία»

Πηγές:

[1] Συμβιβασμός ΗΠΑ- Γερμανίας για τον Nord Stream 2 | Πολιτική | DW | 23.07.2021

[2] Η Γερμανία πρότεινε στις ΗΠΑ να κατασκευάσει τερματικούς σταθμούς για LNG με αντάλλαγμα να μην επιβάλουν κυρώσεις στον αγωγό Nord Stream-2 – ΑΠΕ-ΜΠΕ

[3] Η General Electric θα εστιάσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας | Insider

kommon