https://kosmodromio.gr/wp-content/uploads/2021/07/flake.jpg

Το 2014 ο Ρεπουμπλικανός πρώην γερουσιαστής της Αριζόνας, Τζεφ Φλέικ, είχε καταψηφίσει το ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας.

Τον Ρεπουμπλικάνο πρώην γερουσιαστή της Αριζόνας, Τζεφ Φλέικ, επέλεξε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, για τη θέση του πρεσβευτή της χώρας στην Τουρκία.  Ο διορισμός του κ. Φλέικ θα πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία.

“Δεδομένης της στρατηγικής σημασίας της σχέσης των Ηνωμένων Πολιτειών με την επί μακρόν σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, τη Δημοκρατία της Τουρκίας, με τιμά η εμπιστοσύνη που επιδεικνύει στο πρόσωπό μου ο πρόεδρος Μπάιντεν”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κ. Φλέικ. “Πρόκειται για μια θέση καίριας σημασίας σε μια σημαντική εποχή και για τις δύο χώρες μας”, πρόσθεσε.

Ο κ. Φλέικ, ο οποίος είχε ασκήσει κριτική στον προηγούμενο πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, εξελέγη γερουσιαστής στην Αριζόνα με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και υπηρέτησε στη Γερουσία το διάστημα 2013-19. Το 2014, ωστόσο, ήταν ένα από τα πέντε μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας που ψήφισαν κατά του ψηφίσματος για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μάλιστα, ήταν τότε η πρώτη φορά μετά από 25 έτη που τέθηκε το αίτημα για την αναγνώριση αυτής της γενοκτονίας σε μια επιτροπή της αμερικανικής γερουσίας. Χρήστης στο Twitter σημειώνει ότι η θέση του Τζεφ Φλέικ στο θέμα της γενοκτονίας του λαού της Αρμενίας δεν άλλαξε ποτέ.  Τη σφαγή περισσότερων του 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915 αναγνώρισε ως γενοκτονία η αμερικανική κυβέρνηση, ύστερα από δεκαετίες δισταγμού, τον περασμένο Απρίλιο.

Η κίνηση Μπάιντεν να διορίσει νέο πρέσβη στην Άγκυρα έρχεται σε μια περίοδο που ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται διατεθειμένος να κάνει προσπάθειες για να αποκαταστήσει τις σχέσεις της χώρας του με τη σύμμαχο Τουρκία. Ο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούνιο και οι δύο ηγέτες είπαν ότι είχαν μια “θετική και παραγωγική συνάντηση”. Στην πορεία η Τουρκία προθυμοποιήθηκε να αναλάβει ρόλο εγγυήτριας της ασφάλειας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Αγκάθι στις διμερείς σχέσεις Ουάσινγκτον-Άγκυρας παραμένει το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα, ρωσικής προέλευσης, S-400.

Με πληροφορίες από The Hill

κοσμοδρόμιο