Για «υπογραφές με δικομματική συναίνεση, εκατομμύρια ευρώ, “πρωτιές”, σχέδια που τροποποιούνται πάνω σε σχέδια» με στόχο την «αναπτυξιακή ώθηση» στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων σε ότι αφορά το Ελληνικό, κάνει λόγο η Τομεακή Οργάνωση Νότιου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ επισημαίνοντας πως θα πρόκειται για μια «κλειστή “πόλη μέσα στην πόλη”» που «θα είναι απροσπέλαστη για το λαό».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Οι υπογραφές έπεσαν, η πρώτη δόση των 300 εκ. ευρώ καταβλήθηκε, ο πρώτος ουρανοξύστης παρουσιάστηκε, η πρώτη βόλτα στο Ελληνικό ετοιμάζεται…. Υπογραφές με δικομματική συναίνεση, εκατομμύρια ευρώ, “πρωτιές”, σχέδια που τροποποιούνται πάνω σε σχέδια….

Με στόχο την “αναπτυξιακή ώθηση” στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

Κυβέρνηση και επενδυτές ”στρώνουν το έδαφος” στο Ελληνικό για την καπιταλιστική ανάκαμψη που επιζητούν και υπόσχονται ανάπτυξη που “θα μας ωφελήσει όλους”.

Στο ίδιο μήκος κύματος εκπέμπουν ΣΥΡΙΖΑ & ΚΙΝΑΛ που υπερψήφισαν τη σύμβαση παραχώρησης και παρουσιάζουν τις επενδύσεις σε όλο το παράκτιο μέτωπο ως “ευκαιρία” ανάπτυξης. Η υποκριτική “κριτική” Φίλη- Τσακαλώτου στην πρόσφατη υπερψήφιση από τον ΣΥΡΙΖΑ, της Σύμβασης Παραχώρησης, αξιοποιείται για να εξαπατήσει λαϊκές συνειδήσεις για τη “δεύτερη φορά” ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν κι οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που νομοθέτησαν την χωροθέτηση καζίνο εντός της πόλης κι ό, τι άλλο μπορούσαν για να απελευθερώσουν την επένδυση από κάθε περιορισμό. Πρόσφεραν υπηρεσίες που αναγνωρίστηκαν από τον επενδυτή. Το ΜΕΡΑ-25 πασχίζει να “διαφοροποιηθεί” γιατί στηρίζει τις κερδοφόρες επενδύσεις αρκεί να είναι “πράσινες” αντιπροτείνοντας “ηπιότερες χρήσεις γης” με εμπορευματοποίηση της έκτασης και συμμετοχή επενδυτών ως όρο για να χρηματοδοτηθεί το Πάρκο, ό, τι δηλαδή έπεδίωκε η προηγούμενη δημοτική αρχή Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Οι δημοτικές παρατάξεις όλων των αστικών κομμάτων, οι δήμαρχοι Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αλίμου, και Γλυφάδας, βλέπουν “οφέλη” για τους δήμους από την επένδυση και τσακώνονται για τη “μοιρασιά” μεταξύ τους.

Ποιο είναι το όφελος από την “εμβληματική” επένδυση για τους εργαζόμενους και το λαό της Αττικής;

Η μεγαλόστομη απάντηση -“επαγγελία”- των επενδυτών της κυβέρνησης της ΝΔ και των αστικών κομμάτων είναι ότι θα δημιουργηθούν 10.000 θέσεις εργασίας άμεσα, κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου και συνολικά 70.000 θέσεις εργασίας μέχρι την ολοκλήρωση και πλήρη λειτουργία που θα γίνει στα επόμενα 25 χρόνια.

Την πραγματική απάντηση τη δίνει η ίδια η πείρα που έχουν μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι. Και είναι σκληρή.

Οι χιλιάδες θέσεις εργασίας που τάζουν στους εργαζόμενους οι επενδυτές και η κυβέρνηση της ΝΔ, θα είναι σε καθεστώς πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου, καθιέρωσης 10ωρης δουλείας, με απλήρωτες υπερωρίες, 7ημερα χωρίς ρεπό, και εξαντλητική εργασία. Αυτό άλλωστε διασφαλίζεται με τον αντεργατικό νόμο που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες στη Βουλή από τη ΝΔ, με τις “ευλογίες” των ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ (που ψήφισαν θετικά περίπου στο 50% των άρθρων του νόμου-εκτρώματος) και αποτέλεσε προαπαιτούμενο της εκταμίευσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ στο Ελληνικό, συνολικά στο παράκτιο μέτωπο από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο, όπως και σε άλλες περιοχές και τομείς της οικονομίας, έχουν ως προϋπόθεση αυτές τις αντεργατικές ανατροπές του αιώνα. Ο ακόμη πιο φτηνός και ευέλικτος εργαζόμενος είναι το πραγματικό χρυσωρυχείο των επενδυτών, των μεγαλο-επιχειρηματιών. Τα νέα “πράσινα” και “ψηφιακά” πεδία επενδύσεων που αποτελούν κερδοφόρα διέξοδο για τα κεφάλαια των ομίλων, δεν μπορούν να ματαιώσουν την υπερσυσσώρευση κεφαλαίου, την επόμενη κρίση που θα εκδηλωθεί αργά ή γρήγορα και θα επιδιώξουν να την φορτώσουν ξανά στις πλάτες του λαού.

Στο εργοτάξιο της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, ενός έργου εκατοντάδων εκατομμυρίων, οι εργαζόμενοι καλέστηκαν να θυσιάσουν τα δικαιώματά τους δουλεύοντας ατελείωτες απλήρωτες υπερωρίες, νύχτες και Σαββατοκύριακα, χωρίς ρεπό. Ο κατασκευαστικός όμιλος για να εξασφαλίσει τα κέρδη του απαίτησε οριζόντιες μειώσεις μισθών ή “εθελούσιες” απολύσεις, για να εξασφαλίσει τη λεγόμενη “ανάπτυξη και εξέλιξη”. Οι εργαζόμενοι έπρεπε να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας για να διεκδικήσουν δεδουλευμένα, να πληρώνονται στην ώρα τους. Μόνο η μαχητική στάση των εργαζόμενων στο έργο με την παρέμβαση και στήριξη του Συνδικάτου Οικοδόμων επέβαλε την υπογραφή εργοταξιακής σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς.

Στο εργοτάξιο του Αστέρα Βουλιαγμένης, η εντατικοποίηση της εργασίας και η έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων οδήγησαν σε εργατικό ατύχημα. Μπροστά στα κέρδη των ομίλων, τα μέτρα ασφάλειας των εργαζομένων πάνε περίπατο.

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό ”κέρδισαν”, ατελείωτες ώρες δουλειάς, δεκάδες ατυχήματα, άθλιες συνθήκες εργασίας, πενιχρές αμοιβές που ακολουθήσαν οι αναστολές την περίοδο της πανδημίας, ανεργία, εκ περιτροπής εργασία. Ο δικός τους ιδρώτας ανέκαθεν έβαζε σε λειτουργία αυτήν την “ατμομηχανή ανάπτυξης και εξωστρέφειας” που σημείωσε δεκάδες δισεκατομμύρια κέρδη τα προηγούμενα χρόνια.

Η τουριστική “μονοκαλλιέργεια”που προωθείται για το κέντρο της Αθήνας και το Παράκτιο Μέτωπο έδειξε τα όρια της με την εκδήλωση της σημερινής κρίσης και το πλήγμα στον τουρισμό, τις μεταφορές τους υπόλοιπους συνδεόμενους με αυτόν κλάδους.

Ποιο είναι το όφελος από την επένδυση για τους αυτοαπασχoλούμενους των Νοτίων Προαστίων;

Το project Ελληνικό περιλαμβάνει “retail park” ή αλλιώς μεγάλο Εμπορικό Πάρκο Λιανικής που θα αποτελείται από “Καταστήματα Μεγάλης Επιφάνειας” (Big Boxes). Η ίδια η εμπειρία της μείωσης της δουλειάς, ακόμη και του κλεισίματος μίας σειράς μικρών μαγαζιών όπου χτίστηκαν Mall, όπως επί της Βουλιαγμένης, απαντάει στο ερώτημα.

Εξαντλητική δουλειά και τις Κυριακές, με τα χρέη να συσσωρεύονται, τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις να στέκονται ως “Δαμόκλειος Σπάθη” πάνω από τα κεφάλια τους, σε ένα περιβάλλον σκληρού ανταγωνισμού με τα μονοπώλια, είναι η σκληρή πραγματικότητα και το “όφελος” για τους αυτοαπασχολούμενους της περιοχής.

Η “νέα εποχή -πράσινης- ανάπτυξης και εξωστρέφειας” δεν είναι και τόσο… νέα

Η εκμετάλλευση πάνω στην οποία χτίζεται η ανάπτυξη του κεφαλαίου ντύνεται με λέξεις “φιλικές” προς το λαό που αναποδογυρίζουν την πραγματικότητα. Επενδυτές, κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της, λένε πως στόχος του project Ελληνικό είναι η δημιουργία μιας “σύγχρονης πράσινης, ψηφιακής πόλης, πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, φιλική προς τους ανθρώπους και το περιβάλλον”. Η “νέα εποχή ανάπτυξης και εξωστρέφειας” παρουσιάζεται ως φάρμακο για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση του 2020, στην οποία οδήγησε η προηγούμενη εποχή… καπιταλιστικής ανάπτυξης και εξωστρέφειας.

Η “βιώσιμη ανάπτυξη” είναι τόσο “φιλική προς τους ανθρώπους”, που αφήνει μία ολόκληρη περιοχή 68,9 τ.χλμ με πάνω από 520.000 κατοίκους με μόνο ένα νοσοκομείο, το Ασκληπιείο Βούλας, με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομή, που αναδείχθηκαν ακόμη πιο δραματικά εν μέσω πανδημίας. Μάλιστα, και αυτό το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο η κυβέρνηση το εντάσσει στους σχεδιασμούς ανάπλασης του παράκτιου μετώπου, με τη μετατροπή του, μέσω ΣΔΙΤ, σε νοσοκομείο πολλών ταχυτήτων.

Η “βιώσιμη ανάπτυξη” είναι τόσο “φιλική προς τους ανθρώπους και το περιβάλλον”, που στη θέση του μεγάλου Μητροπολιτικού Πάρκου προβλέπει μόνο 668 στρέμματα υψηλού πρασίνου από τα 2.000 που εμφανίζονται να ανήκουν στο Μητροπολιτικό Πάρκο, αν αφαιρέσει κανείς τις “λοιπές εγκαταστάσεις” (αθλητισμού, εκθεσιακές, συναυλιακές). Στην πραγματικότητα αποτελεί την απαραίτητη πράσινη “αυλή” των κατοικιών και των υποδομών που απευθύνονται στα “υψηλά εισοδήματα”.

Αυτή η πόλη των υψηλών βαλαντίων θα είναι τόσο “πράσινη”, που θα περιέχει τουλάχιστον επιπλέον 1000 κατοικίες πάνω από τη Λ. Ποσειδώνος, στο ύψος των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμάσύμφωνα με τις τελευταίες αναπροσαρμογές που γίνονται σύμφωνα με τη ζήτηση στην αγορά.

Η “πράσινη” πόλη που ευαγγελίζονται, προβλέπει ένα “νέο χώρο ψυχαγωγίας, χαλάρωσης, περιπάτου, άθλησης, προσβάσιμο σε όλους” αφού πρώτα απαξιωθούν και γκρεμιστούν κυριολεκτικά οι εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι περιπάτου και άθλησης στον Άγιο Κοσμά.

Άλλωστε η λέξη “πράσινη” στα πλαίσια της καπιταλιστικής οικονομίας είναι ταυτόσημη με τη δημιουργία νέων πεδίων κερδοφορίας των μεγάλων ομίλων.

Το project “The Ellinikon” θα είναι προσβάσιμο σε όλους;

Η κλειστή “πόλη μέσα στην πόλη” θα είναι απροσπέλαστη για το λαό, αποκλειστικά για υψηλά εισοδήματα. Η τιμή για ένα διαμέρισμα στον ουρανοξύστη θα φτάνει μέχρι τις 26.000 ευρώ το τ. μ. ενώ η φτηνότερη τιμή θα ξεκινάει από 7.000 ευρώ το τ. μ.

Το αφήγημα κυβέρνησης και επενδυτών για την “πρόσβαση σε όλους” δε σημαίνει και δωρεάν. Στην πραγματικότητα, το έργο προβλέπει μία ιδιωτική πόλη 6.000 στρεμμάτων με εισόδους-πύλες ελέγχου της προσέλευσης σε αυτήν.

Προβλέπει 2,5 χλμ ιδιωτικοποιημένη ακτογραμμή με ξενοδοχεία, ιδιωτικές μαρίνες και πολυτελείς κατοικίες.

Αφήνει ως “τυράκι” μόνο 1 χλμ “ελεύθερης” παραλίας που θα κατακλυστεί από εμπορικές δραστηριότητες, όπως μας έχουν συνηθίσει άλλωστε στις παραλίες των Νοτίων Προαστίων και όχι μόνο. Τελικά η πρόσβαση θα αφορά τα υψηλά εισοδήματα και θα αποκλείει ποικιλοτρόπως τόσο τις λαϊκές οικογένειες της γύρω περιοχής, όσο και ολόκληρης της Αττικής.

Απέναντι στην ιδιωτική πόλη μέσα στη πόλη των ουρανοξυστών… να αντιπαραβάλλουμε τις διεκδικήσεις μας στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μας

Το project “The Ellinikon” αποδεικνύει ότι υπάρχει απίστευτος πλούτος που έχει παραχθεί από τη δική μας δουλειά. Αποδεικνύει ότι η τεχνολογία και η επιστήμη εξελίσσονται αλματωδώς δίνοντας τη δυνατότητα για μείωση του χρόνου εργασίας και κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας. Όμως οι ανάγκες του λαού – που παράγει τον πλούτο με τη δική του δουλειά – θυσιάζονται, είτε σε συνθήκες κρίσεις, είτε ανάπτυξης, και τα σύγχρονα τεχνολογικά & επιστημονικά εργαλεία αξιοποιούνται για την αύξηση του κέρδους των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Η αξιοποίηση του χώρου του Ελληνικού στο σύνολό του – παραλία, πρώην αεροδρόμιο, πρώην αμερικανική βάση – μπορεί να διασφαλιστεί χωρίς τους επενδυτές, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση. Μπορεί να διασφαλιστεί σε εκείνον τον δρόμο ανάπτυξης που δε θα έχει στο επίκεντρο το καπιταλιστικό κέρδος αλλά τα λαϊκά συμφέροντα. Που περιλαμβάνει την κοινωνικοποίηση της γης και του συνόλου των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, τον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της οικονομίας, με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Καλούμε το λαό της Αττικής και ειδικά στο Νότιο Τομέα, να συμπορευτεί με το ΚΚΕ στην πάλη για ριζικές αλλαγές στην Αττική και συνολικά, που θα βάζει στο στόχαστρο τα παράσιτα που εκμεταλλεύονται τον ιδρώτα μας, τη δουλειά μας, τις ζωές μας και θα έχει στο επίκεντρο τα λαϊκά συμφέροντα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση οργανώνουμε τον αγώνα μας ώστε στο χώρο του Ελληνικού το κράτος να αναλάβει, με την αποκλειστική ευθύνη του και με κριτήριο τις ανάγκες μας και όχι το κέρδος, την κατασκευή, τη διαχείριση και το κόστος λειτουργίας & συντήρησης ενός μητροπολιτικού πάρκου, ανοιχτού για το λαό, με όλες τις απαιτούμενες σύγχρονες υποδομές.

Μόνο αυτός ο δρόμος ανάπτυξης μπορεί να εξασφαλίσει για όλους τους εργαζόμενους:

  • Πλήρη και σταθερή εργασία με μισθούς στο ύψος των αναγκών και ανθρώπινα ωράρια, με ποιοτικό ελεύθερο χρόνο.
  • Μεγάλους, ανοιχτούς, ελεύθερους χώρους πρασίνου, με δυνατότητες αναψυχής.
  • Το δικαίωμα του λαού σε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα, σε σύγχρονες υποδομές Υγείας, Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού.
  • Την πρόσβαση στην ασφαλή, ποιοτική, λαϊκή κατοικία.
  • ‘Εργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας.
  • Τη δυνατότητα για δωρεάν, γρήγορες και ασφαλείς συγκοινωνίες».

Ημεροδρόμος