Ισχυρή πίεση στα Κέντρα Υγείας των νησιών προκαλούν οι συρροές θετικών κρουσμάτων με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, να αναφέρει πως το σχέδιο «Γαλάζια Ελευθερία» δεν επαρκεί για την κάλυψη της νησιωτικής χώρας.

«Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, ο εμβολιασμός των μόνιμων κατοίκων εξασφάλιζε ως covid-19 free τα νησιά. Όμως δεν ελήφθη υπ’ όψη ότι τα νησιά γεμίζουν από εποχικούς εργαζόμενους και τουρίστες που είναι ανεμβολίαστοι και μεταδίδουν τον ιό», τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως: «Δεν φρόντισαν να ορίσουν ούτε καν ξενοδοχεία καραντίνας στα νησιά, λόγω της πεποίθησης που είχαν ότι επετεύχθη η ανοσία των νησιών από κορονοϊό. Σε αρκετά νησιά των Κυκλάδων, τα θετικά περιστατικά παραμένουν με συμπτώματα στα σκαλιά των Κέντρων Υγείας αρκετές ώρες, μέχρι να υπάρξει μέριμνα για τη φιλοξενία τους».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ υπογραμμίζει πως τις τελευταίες ημέρες πολλαπλασιάστηκαν τα θετικά κρούσματα, «ευτυχώς χωρίς να υπάρχουν βαριά περιστατικά που να χρειάζονται αεροδιακομιδή ή νοσηλεία». Η εικόνα που μεταδίδει είναι η εξής:

Μύκονος

Τα θετικά περιστατικά που διαγιγνώσκονται στο Κέντρο Υγείας αυξήθηκαν και την περασμένη εβδομάδα έφτασαν τα 15 την ημέρα. Το ξενοδοχείο καραντίνας 25 κλινών είναι γεμάτο και τα θετικά περιστατικά περιμένουν ώρες έξω από τα σκαλιά του Κέντρου Υγείας με συμπτώματα. Στο Κέντρο Υγείας υπηρετούν μόνο 7 νοσηλευτές, με πολλές ακάλυπτες βάρδιες.

Πάρος

Σε καθημερινή βάση, διαγιγνώσκονται 30 με 40 θετικά περιστατικά (39 χθες). Το ξενοδοχείο καραντίνας 30 κλινών γέμισε. Ταλαιπωρούνται αφάνταστα οι ασθενείς με συμπτώματα μέχρι να βρεθεί χώρος να φιλοξενηθούν ή να τους παραλάβει ελικόπτερο για μεταφορά. Υπηρετούν μόνο 9 άτομα στη νοσηλευτική υπηρεσία.

Τήνος

Τα περιστατικά είναι ελεγχόμενα, ένα με δύο την ημέρα. Δεν υπάρχει ακόμη ανάγκη για ξενοδοχείο καραντίνας. Το Κέντρο Υγείας δεν διαθέτει μοριακό αναλυτή.

Σαντορίνη

Συρρέουν άτομα για τεστ κορονοϊού. Ξενοδοχεία καραντίνας υπάρχουν και στο νοσοκομείο νοσηλεύονται ένα με δύο περιστατικά. Στο νοσοκομείο διαγιγνώσκονται κάθε ημέρα περί τα 10 θετικά κρούσματα.

Ίος

Στο Κέντρο Υγείας διαγιγνώσκονται περί τα 5 θετικά κρούσματα την ημέρα. Βρέθηκε πιά ξενοδοχείο καραντίνας 60 κλινών και ομαλοποιήθηκε η κατάσταση.

Ημεροδρόμος