Του Δημήτρη Μηλάκα

Αν υπάρχει κάποιο συμπέρασμα από τις εκτιμήσεις των ειδικών, αυτό είναι ότι το επόμενο διάστημα η πλειονότητα των ανεμβολίαστων θα νοσήσει από κορωνοϊό. Από τη στιγμή που έχει διαπιστωθεί η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης «Δ» και η ευκολία μετάδοσής της, οι εκτιμήσεις των ειδικών για την εμφάνιση 5, 10, 15 χιλιάδων κρουσμάτων την ημέρα μοιάζουν συντηρητικές.

Πίσω απ’ αυτές τις εκτιμήσεις υπάρχουν και οι διαπιστώσεις που προκύπτουν από την ανάγνωση των στατιστικών:
• Υπάρχει «άρνηση» εμβολιασμού στην ηλικιακή ομάδα 50+.
• Υπάρχει έξαρση της μετάδοσης του ιού στις νεαρές ηλικίες (18+).
• Ελάχιστοι από την ηλικιακή ομάδα των 18+ που θα νοσήσουν χρειάζονται νοσηλεία ή τη φροντίδα σε ΜΕΘ, ακόμη πιο λίγοι (στατιστικά στο 0) πεθαίνουν.

Το προφανές συμπέρασμα από τα πιο πάνω στατιστικά δεδομένα είναι ότι (σε γενικές γραμμές) βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση κατά την οποία οι νεαροί «υπερμεταδότες» του ιού θα τον μεταφέρουν στους ανεμβολίαστους γονείς τους και γενικότερα στις μεγαλύτερες ηλικίες ανεμβολίαστων. Δηλαδή σ’ αυτούς που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα νοσήσουν και, πολλοί απ’ αυτούς (πολύ περισσότεροι απ’ όσους μπορεί να αντέξει το σύστημα), θα καταλήξουν να δίνουν μάχη για τη ζωή τους στις ΜΕΘ.

Αυτή η κατάσταση συνοψίζει το πρόβλημα στη χώρα, το οποίο μπορεί να κωδικοποιηθεί ως εξής:
• Μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων νεαρών «υπερμεταδοτών».
• Μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων σε ηλικία 50+ που θα χρειαστούν νοσοκομειακή φροντίδα.
• Μικρές δυνατότητες σε ΜΕΘ (καθότι η επιλογή της κυβέρνησης ήταν «βλέπουμε και κάνουμε»).
Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, η κυβέρνηση «επιχορηγεί» τον εμβολιασμό των νέων και δυσκολεύει τη ζωή των ανεμβολίαστων. Πρόκειται για μια τακτική, ωστόσο, που έχει τα όριά της.

Για να ξεφύγει η ελληνική κοινωνία απ’ αυτό το πρόβλημα, θα πρέπει να δοθεί μια πραγματική μάχη ενημέρωσης με στόχο τον φόβο. Ο φόβος, άλλωστε, βρίσκεται στη βάση της επιλογής όσων αρνούνται να εμβολιαστούν είτε γιατί… τρέμουν το «τσιπάκι» είτε γιατί ανησυχούν για τις επιπλοκές των σκευασμάτων. Πρόκειται, τελικά, για τον φόβο του θανάτου…

Και εδώ ακριβώς βρίσκεται το παράδοξο: οι ανεμβολίαστοι φοβούνται το σκεύασμα (εμβόλιο) που, όπως στατιστικά αποδεικνύεται, περιορίζει τις πιθανότητες του θανάτου από τον κορωνοϊό.
Η μάχη, λοιπόν, με το παράλογο (φόβο) δεν γίνεται ούτε με καρότα ούτε με μαστίγια που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση. Γίνεται με συστηματική ενημέρωση.

Ποντίκι