Του Δημήτρη Τζιαντζή

Την ώρα που σε όλη την Ευρώπη πληθαίνουν οι ρατσιστικές και σεξιστικές επιθέσεις ακροδεξιών εναντίον μεταναστών, ομοφυλόφιλων και άλλων, την ατζέντα της υπό σλοβενική προεδρία Ευρωπαϊκής Ένωσης απασχολεί η βία… της Αριστεράς και των αναρχικών. Το πολύ σοβαρό αυτό θέμα αποκάλυψε το Παρατηρητήριο Statewatch, που εδώ και 30 χρόνια ασχολείται με τη συστηματική καταγραφή και αποκάλυψη των δραστηριοτήτων των Συμβουλίων της ΕΕ.

Συγκεκριμένα στις 7 Ιουλίου η Ομάδα Εργασίας του Συμβουλίου της ΕΕ για την Τρομοκρατία εξέτασε το αν θα χρειαστεί η ΕΕ να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσει τον «αριστερόστροφο και αναρχικό εξτρεμισμό και τρομοκρατία»! Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τρία κεντρικά ερωτήματα: α) αν το πρόβλημα του βίαιου αριστερού και αναρχικού εξτρεμισμού και τρομοκρατίας είναι τόσο οξυμένο ή διαδεδομένο που απαιτεί συγκεκριμένη δράση της ΕΕ, β) αν η «παράλληλη ριζοσπαστικοποίηση ακροδεξιών και βίαιων αριστερών εξτρεμιστών» απαιτεί την ανάληψη συγκεκριμένης δράσης, συμπληρωματικής με την αντιμετώπιση του δεξιού εξτρεμισμού και γ) αν θα ήταν σκόπιμο να ξεκινήσει μια ειδική πρωτοβουλία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της «αριστερού-αναρχικού εξτρεμισμού-τρομοκρατίας»!

Είναι ενδεικτικό πάντως πως πριν καν ξεκινήσει η εξέταση των τριών αυτών ερωτημάτων, κατατέθηκε συγκεκριμένη έτοιμη πρόταση με δράσεις που κάθε κράτος-μέλος και θεσμός της ΕΕ θα κληθεί να πάρει «αν χρειαστεί». Και ενώ τα συμπεράσματα της συζήτησης δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστά, η αντιδραστική ατζέντα και οι δράσεις που μπήκαν στο τραπέζι είναι ενδεικτικά μιας συνολικής αντιδραστικής κατεύθυνσης και δεξιάς στροφής στην πολιτική της ΕΕ. Το Statewatch σημειώνει ότι στην περίπτωση που εγκριθεί το σχέδιο ειδικής δράσης κατά του «βίαιου αριστερού και αναρχικού εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας», υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι «ενισχυμένες αρμοδιότητες» που θα δοθούν σε μηχανισμούς καταστολής να στραφούν στην καταπάτηση δημοκρατικών ελευθεριών, την καταστολή μη βίαιων οργανώσεων της Αριστεράς και ακτιβιστικών ενεργειών. Το σχέδιο προτείνει την άμεση εφαρμογή της οδηγίας για αφαίρεση «τρομοκρατικού» περιεχομένου από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ανάλογα με την ερμηνεία αυτής της διάταξης ακόμα και η ενημέρωση για τις συνθήκες διεξαγωγής της δίκης των 11 Τούρκων και Κούρδων πολιτικών προσφύγων μπορεί να αφαιρεθεί καθώς οι «11» δικάζονται για συμμετοχή σε οργάνωση που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική.

Στο σχέδιο «αντιμετώπισης» υπάρχει αναφορά στις ειρηνικές διαμαρτυρίες που μερικές φορές «γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από βίαιους αριστερούς εξτρεμιστές για να προκληθεί χάος και να ακολουθήσουν συμπλοκές με τις αρχές»! Επίσης στις προτεινόμενες δράσεις περιλαμβάνεται «καλύτερη ανάλυση και έκθεση» του προβλήματος της «βίαιης αριστερής δραστηριότητας» με συγκεκριμένη αναφορά στην ανάγκη «κατανόησης» των ατόμων π.χ που πηγαίνουν να πολεμήσουν ενάντια στο ISIS στη Συρία! Οι τελικές αποφάσεις για την. αριστερή-αναρχική τρομοκρατία θα ληφθούν αφού η Ομάδα Εργασίας λάβει τις εκθέσεις για το θέμα από τον «Συντονιστή Αντιτρομοκρατίας», την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Γερμανία και άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Δεν είναι άσχετη με όλα αυτά η συμφωνία του Σλοβένου πρωθυπουργού με επιστολή μεσαιωνικής αντίληψης την οποία υπογράφουν 16 κόμματα από χώρες της ΕΕ, κατά βάση ακροδεξιά, για υπεράσπιση της «ιουδαιο-χριστιανικής κληρονομιάς»!

ΠΡΙΝ