Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Μια ακόμη προκλητική τοποθέτηση, από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, καταγράφηκε σήμερα στην Βουλή: Μόλις 5 μήνες μετά τα γεγονότα ακραίας βίας στην πλατεία Νέας Σμύρνης και 9 μήνες μετά τις άγριες επιθέσεις της αστυνομίας στις διαδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου υποστήριξε ότι οι τα ΜΑΤ, η ΟΠΚΕ και η ΔΙΑΣ είναι επαρκώς εκπαιδευμένες στην χρήση των όπλων και των εργαλείων που διαθέτουν. Επίσης είπε ότι από τον Δεκέμβριο του 2019 οι αστυνομικές δυνάμεις φέρουν πλήρη διακριτικά και πως οι αστυνομικές επιχειρήσεις διεξάγονται …με διαφάνεια!

Αφορμή αποτέλεσε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη, σχετικά με την εξέλιξη της δίκης του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου που το 2011 δέχθηκε αναίτια επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις με αποτέλεσμα τον σοβαρότατο τραυματισμό του.

Αναφερόμενος στην σημερινή δράση της αστυνομίας, ο Ελευθέριος Οικονόμου υποστήριξε ότι «στο πλαίσιο διαρκούς επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας της υποδιεύθυνσης αποκατάστασης μέτρων τάξης πραγματοποιείται μηνιαία εκπαίδευση σε όλα τα μέτρα που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση της τάξης και περιλαμβάνουν ως αντικείμενο και τη χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης, τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Αντίστοιχη διαδικασία σε ετήσια βάση εφαρμόζεται και για τις Ομάδες Πρόληψης Και Καταστολής Εγκλήματος, τις γνωστές ΟΠΚΕ, δράση και δίκυκλης αστυνόμευσης, της ομάδας ΔΙΑΣ δηλαδή».

Επίσης επισήμανε πως «για το προσωπικό που υπηρετεί στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής έχουν πραγματοποιηθεί επιπλέον τριήμερες εκπαιδεύσεις. Φυσικά,κατά την τρέχουσα περίοδο, λόγω των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού, η πραγματοποίηση αυτών των εκπαιδεύσεων τελεί υπό διαρκή αξιολόγηση, ανάλογα πάντοτε και με τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Ο Ελευθέριος Οικονόμου αναφέρθηκε και στο ζήτημα των διακριτικών των αστυνομικών σημειώνοντας πως «συνιστά παράγοντα που υπαγορεύεται από την αναγκαιότητα διαφανούς δράσης του αστυνομικού προσωπικού και ταυτόχρονα εργαλείο διαρκούς λογοδοσίας όσων από τα αστυνομικά στελέχη εκτρέπονται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους».

Πιο συγκεκριμένα ο υφυπουργός ανέφερε πως «η υποχρέωση των αστυνομικών που υπηρετούν στις Υποδιευθύνσεις Αποκατάστασης Τάξης να φέρουν επί του κράνους τους ειδικό διακριτικό αριθμό προβλέπεται ήδη από το 2009 επί αρχηγίας μου στην Ελληνική Αστυνομία, οπότε και με απόφαση, τη με αριθμό 7012/6/103Η στις 31-12-2009, καθιερώθηκε ειδικός διακριτικός αριθμός δηλωτικός ταυτότητας για τους αστυνομικούς που υπηρετούν στις Υποδιευθύνσεις Αποκατάστασης Τάξης, ο οποίος αποτυπώνεται επί του κράνους τους, ενώ παράλληλα επισημάνθηκε η υποχρέωση των αστυνομικών των λοιπών Υπηρεσιών να φέρουν τα διακριτικά δηλωτικά ταυτότητάς τους.  Η υποχρέωση αυτή έχει ήδη επισημανθεί από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ με νεώτερη διαταγή στις 22-12-2019 προς όλες οι αστυνομικές υπηρεσίες, η οποία εφιστά την προσοχή στην απαρέγκλιτη τήρηση των διατάξεων περί στολών του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας».

Προφανώς αυτό που ισχυρίστηκε ο Ελευθέριος Οικονόμου δεν ίσχυσε τον περασμένο Μάρτιο. Τότε που αστυνομικές ομάδες την Νέα Σμύρνη ξυλοκοπούσαν νέους αρχικά και στην συνέχεια διαδηλωτές στην πλατεία και συνολικά στην περιοχή της Νέας Σμύρνης. Πρακτικές που καταγράφθηκαν σε δεκάδες βιντεοσκοπήσεις από πολίτες, που έδειχναν αστυνομικούς να εισβάλλουν ακόμη και σε σπίτια η μαγαζιά χτυπώντας και σέρνοντας πολίτες.

Προφανώς για τον λόγο αυτό ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη φρόντισε να προσθέσει ότι  «με νεώτερη απόφαση του κυρίου Αρχηγού τον Μάρτιο του 2021, η υποχρέωση αυτή επεκτείνεται στο ένστολο προσωπικό των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, των Ομάδων ΔΡΑΣΗ, καθώς και των Υποδιευθύνσεων Μέτρων Τάξης και Διμοιριών Υποστήριξης που συγκροτούνται στις κατά τόπους Διευθύνσεις της Αστυνομίας των νομών της επικράτειας». Υπονοώντας προφανώς ότι έως τότε το μέτρο δεν ήταν υποχρεωτικό για τις ομάδες Δράση και ΟΠΚΕ καλύπτοντας πρακτικά την δράση τους.

Η πολιτική ουσία της τοποθέτησης του Ελευθέριου Οικονόμου, αφορά ένα ακόμη σαφές μήνυμα που δόθηκε προς τις δυνάμεις καταστολής: Ότι έχουν την κάλυψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της κυβέρνησης. Γεγονός που «κουμπώνει» με το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου στηρίζει και διατηρεί στον συγκεκριμένο υπουργικό θώκο τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.  Παρά το γεγονός ότι «πατώνει» σε κάθε δημοσκόπηση που δημοσιεύεται και φαίνεται να έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στην νεολαία. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα και με αφορμή την σύλληψη του Χρυσαυγίτη Παππά μετά από 9 μήνες ολιγωρίας, καταγράφθηκε μία προσπάθεια στα φιλοκυβερνητικά Μέσα Ενημέρωσης να «αναστηλωθεί» το προφίλ του υπουργού Δημόσιας Τάξης με … copy paste δημοσιεύματα που αναφέρονταν εκτενώς στην «απανωτές επιτυχίες» του εν λόγω υπουργού.

Η κυβέρνηση φαίνεται να εκτιμά ότι από Φθινόπωρο θα υπάρχουν μεγάλες κατασταλτικές απαιτήσεις. Η οξυμμένη λαϊκή δυσαρέσκεια από την κυβερνητική πολιτική  σε συνδυασμό με την προσπάθεια εφαρμογής του ψηφισμένου νόμου για τη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, θα απαιτηθεί να βρίσκονται …σε φόρμα οι ανάλογοι μηχανισμοί.

Ημεροδρόμος