Ένα στρατιωτικού τύπου σχέδιο αστυνόμευσης στην Αθήνα με νέες ομάδες κρούσης ενεργοποιεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα.

Πρόκειται για τις Μονάδες Κινητής Αστυνόμευσης (ΜΟΚΑ) στις οποίες θα συμμετέχουν ένστολοι από πολλές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ (ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, Ασφάλειας Αττικής). Οι συγκεκριμένες αστυνομικές μονάδες θα πραγματοποιούν ελέγχους στην Ομόνοια, στην Κυψέλη, στον Αγ. Παντελεήμονα και την Ακρόπολη. Σύμφωνα το επιχειρησιακό σχέδιο, θα ενεργοποιηθούν σε εξάωρες βάρδιες τρεις ΜΟΚΑ με περίπου 30 άτομα η κάθε μία.

Η κάθε Μονάδα Κινητής Αστυνόμευσης θα αποτελείται από μία ομάδα ΟΠΚΕ (Ομάδα Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας), μία ομάδα ΔΙΑΣ, εκτός από αυτές που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους τομείς, μία ομάδα έξι ατόμων από την υποδιεύθυνση περιπολιών, καθώς επίσης και από περιπολικό της Άμεσης Δράσης, ομάδα Ασφαλείας τριών ατόμων, δύο αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής και ένα συνοδό με σκύλο περιπολίας. Οι ομάδες αυτές μπορεί να ενισχυθούν από επιπλέον δυνάμεις της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, των ομάδων Παρεμπορίου και της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής.

Η κάθε ομάδα θα αναπτύσσεται σε τρεις ομόκεντρους κύκλους. Στον πρώτο κύκλο οι πεζές ή εποχούμενες περιπολίες, οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και ο σκύλος περιπολίας. Στον δεύτερο κύκλο η ομάδα ΔΙΑΣ, το περιπολικό και η ομάδα Ασφαλείας και στον τρίτο η ομάδα ΟΠΚΕ ή ΔΡΑΣΗ σε ρόλο αστυνόμευσης, αλλά και υποστήριξης των προηγουμένων. Επιπλέον, οι ΜΟΚΑ θα διαθέτουν δύο οχήματα προσαγωγών για τη μεταφορά ύποπτων ατόμων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΛΑΣ «οι αστυνομικοί που συμμετέχουν στις ΜΟΚΑ θα πρέπει να επιδεικνύουν  ψυχραιμία κι επαγγελματισμό, αλλά και να λαμβάνουν διαρκώς  μέτρα αυτοπροστασίας»…

Η απόφαση για την εφαρμογή του προγράμματος πάρθηκε μετά την ολοκλήρωση εκπαίδευσης 1,5 μήνα, 3.200 αστυνομικών της ΓΑΔΑ σε θέματα κοινοτικής αστυνόμευσης και σε θέματα επικοινωνιακής διαχείρισης αστυνομικών ελέγχων που έγινε πριν λίγες μέρες. Η εκπαίδευση διεξήχθη σε έξι εκπαιδευτικά κέντρα και σε εκπαιδευτικές σειρές διάρκειας δύο ή τριών ημερών με πρακτικά σενάρια και στο πλαίσιο σχετικών συμπερασμάτων συγκροτήθηκαν αυτές οι ομάδες από αστυνομικούς που έλαβαν αυτήν την εκπαίδευση. Ακολούθησε διήμερη εκπαίδευση των επικεφαλής αξιωματικών, οι οποίοι θα κληθούν να καθοδηγήσουν στην υλοποίηση των σχετικών πρακτικών, προς εφαρμογή της «Λευκής Βίβλου», για την υιοθέτηση του μοντέλου κοινοτικής αστυνόμευσης.

Το μοντέλο της «κοινοτικής αστυνόμευσης» έχει εφαρμοστεί κυρίως στις ΗΠΑ και κρύβει πολλές παγίδες, όσον αφορά όχι μόνο την αποτελεσματικότητα, αλλά και τη σκοπιμότητα πολλές φορές της «συνεργασίας» των μηχανισμών καταστολής με τις τοπικές αρχές. Πρόκειται για ένα θεσμικό πλαίσιο που στοχεύει στην αποτελεσματικότερη καταστολή, αλλά και στην απόσπαση της συναίνεσης και της συνεργασίας των λαϊκών στρωμάτων και όλα αυτά, όπως πάντα, στο όνομα της «ασφάλειας των πολιτών».

Η «κοινοτική αστυνόμευση» όλο το προήγουμενο διάστημα τέθηκε στην υπηρεσία της «αντιτρομοκρατίας». Ωστόσο η στενή σχέση με στρατιωτικές και αστυνομικές υπηρεσίες στο όνομα της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας» έχει τελικά στόχο την υποταγή της κοινωνίας τις κατασταλτικές δυνάμεις του αστικούς κράτους.

Ημεροδρόμος