Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καταδίκασε σήμερα (Πέμπτη 24/6) κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας, για 29η φορά και εκ νέου με συντριπτική πλειοψηφία, το οικονομικό εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κούβα εδώ και έξι δεκαετίες, με μόνο την Ουάσινγκτον και το Ισραήλ να ψηφίζουν κατά.

Επί συνόλω 193 μελών του ΟΗΕ, 184 χώρες ψήφισαν υπέρ αυτής της καταδίκης και τρεις χώρες απείχαν: η Βραζιλία, η Κολομβία και η Ουκρανία.

Η καταδίκη αυτή είναι ετήσια στον ΟΗΕ από το 1992. Πέρυσι, δεν έγινε ψηφοφορία λόγω της πανδημίας της Covid-19. Οι ΗΠΑ απείχαν μόνο μια φορά, το 2016, μετά την προσέγγιση που είχε επιχειρήσει η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα με την Κούβα.

Ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την Κούβα, κράτος συνδεδεμένο με την τρομοκρατία και επέβαλε σχεδόν 250 νέες κυρώσεις. Τα μέτρα προκάλεσαν μια κρίση στην ενέργεια και στα καύσιμα. Περιόρισαν τα ταξίδια των Αμερικανών τουριστών προς το νησί και περιόρισαν την αποστολή πόρων Κουβανοαμερικανών στους συγγενείς τους στην Κούβα.

Μέχρι σήμερα ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που είχε συμμετάσχει στην προσέγγιση με την Κούβα ως αντιπρόεδρος επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, δεν ακύρωσε καμιά από τις κυρώσεις που επέβαλε ο προκάτοχός του, μετά την άφιξή του τον Ιανουάριο στον Λευκό Οίκο.

Το εμπάργκο στην Κούβα επιβλήθηκε με αμερικανικό νόμο και μόνο το αμερικανικό Κογκρέσο μπορεί να θέσει τέλος σε αυτό.

Μετά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ της Κούβας και Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Miguel Díaz-Canel Bermúdez, δημοσίευσε στο Twitter: 184 υπέρ, 2 κατά και 3 αποχές.

Έτσι αντιδρά ο κόσμος στο αίτημα της Κούβας. Ήδη 28 χρόνια παγκόσμιας απόρριψης του #Bloqueo. Τα αρπακτικά δεν έχουν επιχειρήματα. Τα μέλη της αλληλεγγύης ενισχύουν την υποστήριξή τους. #EliminaElBloqueo  #RemoveTheBlock.

Σε ένα δεύτερο μήνυμα, πρόσθεσε: «Επιστρέψαμε και θα επιστρέψουμε στη Γενική Συνέλευση του @UN_es, ενώ το #Bloqueo υπάρχει. Επειδή σεβόμαστε τη διεθνή κοινότητα, όσο η αυτοκρατορία την αγνοεί και δεν τη σέβεται. #EliminaElBloqueo ».

Το μέλος του ΠΓ του Κόμματος και υπΕξ της Κούβας, Bruno Rodríguez Parrilla δημοσίευσε:
«184 χώρες κατά του αποκλεισμού! Για άλλη μια φορά, από τα Ηνωμένα Έθνη #ElMundoDiceNo στην επιθετικότητα και τις ανεπιτυχείς πολιτικές των ΗΠΑ κατά της Κούβας Bandera de Cuba (σημαία της Κούβας). Μια ακόμη μεγάλη νίκη για τον κουβανικό λαό, για τη δικαιοσύνη και για την αλήθεια.

Η τοποθέτηση του Υπουργού Εξωτερικών της Κούβας στη ΓΣ του ΟΗΕ

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης, ο ΥπΕξ της Κούβας κατήγγειλε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν μέρος της πανδημίας, σύμμαχοι στον ασυνήθιστο αυτό πόλεμο με την Επανάσταση, εντείνοντας τον αποκλεισμό και προκαλώντας στη χώρα απώλειες περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα μόνο έτος.
Ισχύουν επίσης τα περισσότερα από 240 μέτρα που προήγαγε ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, – πολεμικά μέτρα, διώκοντας υπηρεσίες υγείας σε πολλές χώρες, εμποδίζοντας τη ροή εμβασμάτων σε κουβανικές οικογένειες και δίνοντας βαριά πλήγματα στον τομέα της αυτοαπασχόλησης, καθώς και σταπρογράμματα οικογενειακής επανένωσης.
Η εκστρατεία του Δημοκρατικού Κόμματος υποσχέθηκε να αντιστρέψει τις ενέργειες του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με ταξίδια, εμβάσματα και βίζες –αλλά τίποτε μέχρι στιγμής.
Η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών υποστηρίζει την άρση του αποκλεισμού, των εμποδίων στα ταξίδια και την ομαλοποίηση, δήλωσε ο υπουργός.

Η ανθρώπινη βλάβη είναι ανυπολόγιστη, δήλωσε ο Rodríguez Parrilla, ο οποίος τόνισε ότι η ζωή καμιάς κουβανικής οικογένειας δεν ξεφεύγει από τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής.
Στην Υγεία, επηρεάζει την πρόσβαση –πρακτικά αδυναμία, σε τεχνολογίες, θεραπείες και φάρμακα από αμερικανικές εταιρείες.

Η Κούβα στηρίχτηκε στο δικό της προσωπικό υγείας και κινητοποίησε το επιστημονικό της δυναμικό, ακόμη και παρά τον αποκλεισμό. Έτσι, επεσήμανε, μπορέσαμε να δημιουργήσουμε γρήγορα την υλική βάση για τη φροντίδα αυτών που έχουν μολυνθεί, εγγυώμενοι δωρεάν πρόσβαση σε δοκιμές PCR για την ανίχνευση του ιού, στα εργαστήρια σε ολόκληρη τη χώρα και συνεχή φροντίδα για τους ασθενείς.

Αυτή η προσπάθεια του νησιού επέτρεψε να διατηρηθεί μια πολύ χαμηλή θνησιμότητα της νόσου –από τις χαμηλότερες στον κόσμο και να αναπτυχθούν πέντε υποψήφιοι τύποι εμβολίων. Ωστόσο, ο αποκλεισμός των Ηνωμένων Πολιτειών εμποδίζει τη βιομηχανική κλιμάκωση των εμβολίων COVID-19.
Στερεί επίσης από την εθνική βιομηχανία τις εισροές για την παραγωγή τροφίμων και προκαλεί ταλαιπωρία και άγχος ως αποτέλεσμα ελλείψεων, κάτι ορατό στη μεγάλη μάζα του λαού εν μέσω πανδημίας.

Πρόκειται για μια μαζική, κατάφωρη και συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κουβανικού λαού και συνιστά πράξη γενοκτονίας.
Ο υπΕξ κατήγγειλε για άλλη μια φορά, προσθέτοντας ότι πρόκειται για έναν οικονομικό πόλεμο από τα έξω, εναντίον μιας μικρής χώρας που αποστερείται –μεταξύ άλλων από ουσιαστικά έσοδα όπως αυτά που προέρχονται από τον τουρισμό.

Και δεν είναι νόμιμο ούτε ηθικό για την κυβέρνηση μιας υπερδύναμης να προσπαθεί να υποτάξει ένα μικρό έθνος προκειμένου να επιβάλει μια κυβέρνηση της αρεσκείας της
«Δεν επιτρέπεται, είναι απαράδεκτο, δε θα σας κάνουμε τη χάρη», είπε.
Δήλωσε επίσης ότι «είναι απαράδεκτο να χειραγωγούν τον κόσμο με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας για πολιτικούς σκοπούς»…
Εννέα ημέρες πριν από την ανάληψη της εξουσίας της τρέχουσας κυβέρνησης, η διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ συμπεριέλαβε την Κούβα στον κατάλογο των κρατικών που στηρίζουν την τρομοκρατία: Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είμαστε κράτος – τρομοκράτης.

«Η θέση μας για την τρομοκρατία είναι απόλυτη καταδίκη για οποιαδήποτε από τις πρακτικές και τις εκδηλώσεις της».

Ο διπλωμάτης ευχαρίστησε μια άλλη στιγμή την αλληλεγγύη των φίλων της Κούβας από διαφορετικά γεωγραφικά πλάτη.
«Παίρνουμε θάρρος έχοντας την υποστήριξη χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που απαιτούν μαχητικά το τέλος του αποκλεισμού του νησιού από τις ΗΠΑ».

«Εκ μέρους της χώρας μου, του αξιοπρεπούς και γενναιόδωρου λαού της, υποβάλλω προς εξέταση το σχέδιο ψηφίσματος, για την ανάγκη τερματισμού του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοοικονομικού αποκλεισμού που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Κούβας».

ημεροδρόμος