Εργαζόμενος στα ”Μarket in” έλαβε εξώδικη απόλυση γιατί ζήτησε από την εργοδοσία να τηρηθούν όσα προβλέπονται για τους εργαζόμενους που νοσούν από Covid!», αναφέρει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (ΣΕΑ), ο οποίος απαιτεί «να γυρίσει στη δουλειά του ο εργαζόμενος».

Η συγκεκριμένη αλυσίδα super market, τονίζει ο ΣΕΑ, «που δεν είναι και η μόνη, σε δεκάδες συναδέλφους που νόσησαν από κορονοϊό αντί να τους δηλώνει θετικά κρούσματα υπάγοντας τους σε καθεστώς ασθένειας όπως προβλέπεται, τους δηλώνει ως “προληπτική καραντίνα” απαιτώντας μετά την επιστροφή τους στη δουλειά και σε χρόνο που αυτή θα επιλέξει, να αναπληρώσουν με επιπλέον μία ώρα εργασίας ημερησίως τις μισές από τις μέρες που έλειπαν όπως ορίζεται εκδικητικά στην παρ. 1, αρθ. 15 του ο ν. 4722/2020!».

Οι χιλιάδες εργαζόμενοι στα super markets, σημειώνει ο Σύλλογος, «δεν φτάνει που εδώ και 1,5 χρόνο είναι εκτεθειμένοι στα υγειονομικά πρωτόκολλα-λάστιχο της εργοδοσίας, που έχουν λιώσει στη δουλειά, που είναι αντιμέτωποι με μια δαιδαλώδη γραφειοκρατία σε περίπτωση που αρρωστήσουν και χρειαστεί να πάρουν αναρρωτική άδεια, που αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για διαγνωστικά τεστ και εξετάσεις, τώρα είναι αντιμέτωποι και με την απόλυση αν δεν συναινέσουν με την εργοδοτική ασυδοσία».

Αυτή την ασυδοσία, υπογραμμίζει, «έρχεται να ενισχύσει και να επεκτείνει και ο νόμος-έκτρωμα που στις 16 Ιουνίου ψηφίστηκε στην Βουλή με τον φερετζέ της προόδου και του εκσυγχρονισμού».

«Δεν θα τους περάσει! Δεν αποδεχόμαστε τους όρους σύγχρονης δουλείας που θέλουν να μας επιβάλουν. Απαιτούμε να γυρίσει στη δουλειά του ο συνάδελφος. Κανένας εργαζόμενος που νόσησε ή μπήκε σε προληπτική καραντίνα λόγω Covid να μην υποχρεώνεται σε αναπλήρωση ωρών εργασίας. Δεν χρωστάμε τίποτα στην εργοδοσία, αντιθέτως αυτή μας χρωστάει όλα όσα στερούμαστε για να εξασφαλίζει κέρδη», τονίζει ο ΣΕΑ και συνεχίζει:

«Απαιτούμε από το υπουργείο Εργασίας και τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς να προχωρήσουν άμεσα σε ελέγχους».

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, καταλήγει, «να έρθουν σε επαφή με το σωματείο τους, το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, συλλογικά να οργανώσουμε την πάλη μας σε κάθε εργασιακό χώρο».

Ημεροδρόμος