Να ανακληθούν οι εκδικητικές απολύσεις των εργαζομένων στην εταιρεία «Jumbo» στο Ηράκλειο Κρήτης ζητά ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Εργασίας.

Συγκεκριμένα στο κείμενο της ερώτησης αναφέρει:

«Η εταιρεία “Jumbo” προχώρησε σε 6 απολύσεις στο υποκατάστημά της στο Ηράκλειο Κρήτης κατά το διάστημα 7/6 έως 15/6. Μάλιστα, η επιχείρηση δεν δίστασε να απολύσει εργαζόμενη μητέρα, μονογονεϊκής οικογένειας με 2 παιδιά, μετά από 10 χρόνια προϋπηρεσίας στο συγκεκριμένο κατάστημα!

Να σημειωθεί πως οι μαζικές απολύσεις γίνονται σε ένα διάστημα που η εταιρεία σημειώνει αύξηση 17% στις πωλήσεις της στο 1ο 5μηνο του ’21 σε σχέση με το αντίστοιχο του ’20. Είναι γνωστό πως αποτελεί όμιλο- ναυαρχίδα στο κλάδο του εμπορίου καθώς διαθέτει 80 καταστήματα. Τα 52 βρίσκονται στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 9 στη Βουλγαρία και 14 στη Ρουμανία, ενώ ετοιμάζεται, εντός του έτους, να λειτουργήσει ακόμη ένα στη Ρουμανία.

Κέρδη και νέα καταστήματα που τα βγάζει πάνω στις πλάτες των εργατοϋπαλλήλων της. Είναι γνωστό τοις πάσι πως στα καταστήματα του συγκεκριμένου ομίλου επικρατούν συνθήκες διαρκούς εντατικοποίησης της δουλειάς, ωραρίων-λάστιχο με 4ωρα, 6ωρα, συμβάσεις ενός μήνα, με μισθούς των 400 ευρώ, με τρομοκρατία και απειλές απέναντι στους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι που δεν συμβιβάστηκαν με αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς ήταν οι πρώτοι που μπήκαν στο στόχαστρο της εταιρείας. Δηλαδή η εργοδοσία προσπαθεί να ξεφορτωθεί εκείνους τους εργαζόμενους που οργανωμένα, μέσα από το σωματείο, πάλεψαν για καλύτερους όρους δουλειάς και διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους. Ταυτόχρονα οι απολύσεις αυτές έρχονται να εξυπηρετήσουν τα επιχειρηματικά σχέδια της εργοδοσίας και προστίθενται σε δεκάδες άλλες πανελλαδικά πάνω στη λογική της συγκεκριμένης επιχείρησης, του να ξεμπερδεύουμε με τους παλιούς εργαζόμενους που έχουν συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.

Καθόλου τυχαία οι απολύσεις αυτές έγιναν λίγες μόνο μέρες πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου-έκτρωμα που καταργεί το 8ωρο και ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση. Με λίγα λόγια, αποτέλεσαν χορηγία της κυβέρνησης της ΝΔ προς τον γνωστό μεγαλέμπορο – ιδιοκτήτη του ομίλου “Jumbo”, που πριν λίγους μήνες παρήγγειλε στην κυβέρνηση 7ήμερη και 12ωρη δουλειά για τα εμπορικά κατάστημα και εκείνη φυσικά έτρεξε να υλοποιήσει.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει ώστε να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις των εργαζομένων και να σταματήσουν η τρομοκρατία, οι απειλές και η παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης από την εργοδοσία προς τους εργαζόμενους».

Ημεροδρόμος