Home

Δεν του έφτασε η πρωτιά για τις ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, θέλει να δώσει κι άλλα για τις… «αξίες» της «συμμαχίας»!

Leave a comment

Δεν πέρασαν λίγες μέρες από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που έφεραν την Ελλάδα στην πρώτη  θέση της κατάταξης του ΝΑΤΟ ως προς τις αμυντικές δαπάνες σε αναλογία προς το ΑΕΠ, με 3,82% , το 2021, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να τα επιβεβαιώσει, δηλώνοντας πως η χώρα θα δώσει ακόμα περισσότερα!

Ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και σταθερά δαπανούσε άνω του 2% του ΑΕΠ της στις αμυντικές της δαπάνες. Καθώς εξέρχεται ισχυρότερη από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, είναι έτοιμη να κάνει αυξημένες επενδύσεις στις στρατιωτικές της δυνατότητες και ως εκ τούτου να φανεί ακόμη πιο συνεπής στις υποχρεώσεις της έναντι της συμμαχίας». 

Επιπλέον, ΝΑΤΟϊκότερος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η σύνοδος αποτελεί μία ευκαιρία να επαναβεβαιώσει το ΝΑΤΟ τους ευρωατλαντικούς θεσμούς, οι οποίοι, όπως είπε, δοκιμάστηκαν τα τελευταία χρόνια. Ισχυρίστηκε ότι τα κράτη – μέλη της πρέπει να επαναβεβαιώσουν την προσήλωσή τους στις «αξίες», τις «αρχές» και στην «ενότητα» της «συμμαχίας».

Μάλιστα, δεν ξέχασε να τονίσει και το ρόλο του ΝΑΤΟ ως κατασταλτικό μηχανισμό στη μετανάστευση που το ίδιο δημιουργεί, με ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις αλλά και με οικονομικό στραγγαλισμό χωρών από τα κράτη – μέλη του.  Συγκεκριμένα,  υποστήριξε ότι «το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει σήμερα εξαιρετικά σύνθετες προκλήσεις, που απαιτούν την αναπροσαρμογή της στρατηγικής της συμμαχίας μας. Ο κορωνοιός απέδειξε πόσο ευάλωτες είναι οι κοινωνίες μας σε έναν ιό, που δεν είναι ορατός διά γυμνού οφθαλμού. Η κλιματική αλλαγή δεν έχει μόνον κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, αλλά και σε ζητήματα ασφάλειας, καθώς ενθαρρύνονται οι μεταναστευτικές ροές».

Να υπενθυμίσουμε, πιο αναλυτικά, ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ως εκτιμήσεις το ίδιο το ΝΑΤΟ για το 2021, για πρώτη φορά, ξεπερνά και τις ΗΠΑ που βρίσκονται σε δεύτερη θέση με 3,52% ως προς τις αμυντικές δαπάνες σε αναλογία προς το ΑΕΠ.  Σαν να μην έφτανε αυτό το «κατόρθωμα», δηλαδή να δίνονται χρήματα για τους ιμπεριαλιστικούς σκοπούς στο όνομα της «συμμαχίας» που θα «προστατεύει» τη χώρα, η κυβέρνηση έκανε κι έναν ακόμα «άθλο»: Εκπληρώνει το ΝΑΤΟϊκό κριτήριο των δαπανών που προορίζονται για εξοπλισμούς, σημειώνοντας 38,5%. Ανεβαίνει έτσι στην τρίτη υψηλότερη θέση στη συγκεκριμένη κατηγορία δαπανών, μετά την Κροατία και το Λουξεμβούργο. Το 2020 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 8%, δηλαδή μιλάμε για πενταπλασιασμό!

Στη συνέχεια, στο μήνυμα του στο συνέδριο ΝΑΤΟ 2030 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι ΝΑΤΟ έχει να διαδραματίσει κομβικό ρόλο. «Η δέσμευσή μας να προστατεύσουμε τις κοινές βάσεις του διατλαντικού μας δεσμού, να υπερασπιστούμε τα κοινά συμφέροντά μας επιδεικνύοντας ενότητα και αλληλεγγύη, θα πρέπει τώρα, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, να είναι κάτι παραπάνω από λόγια. Ναι, η συλλογική μας ευθύνη να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτρέψει την ανάδυση νέων διαχωριστικών γραμμών. Θα πρέπει όμως να είμαστε ένας οργανισμός που βασίζεται σε λύσεις, δομώντας αμοιβαία κατανόηση μέσω της συλλογικής δράσης». Όλα αυτά το ΝΑΤΟ, των πολέμων, των επεμβάσεων και του αίματος…

ημεροδρόμος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: