Του Δημήτρη Λιάτσου

Τι σου είναι η ιστορία, ακόμα και η εντελώς πρόσφατη!  Ανατρέχοντας κάποια αρχεία του ρωσικού πρακτορείου ΙΝΤΕΡΦΑΞ, το μάτι μου έπεσε σε μια ενδιαφέρουσα δήλωση:

– Κάθε κράτος εν ονόματι της ασφαλείας του και για στρατιωτικούς λόγους, μπορεί να κάνει χρήση του Διεθνούς Δικαίου και να απαιτήσει την προσγείωση κάθε αεροσκάφους που πετά στον εναέριο χώρο του!
Μια δήλωση με άμεση επικαιρότητα που θα μπορούσε να την εκφέρει αυτές τις μέρες αξιωματούχος της Λευκορωσίας. Άλλωστε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Μινσκ δήλωσε ότι η αλλαγή πορείας και η προσγείωση του αεροσκάφους που πετούσε από την Αθήνα στο Βίλνιους, στο Μινσκ, «έγινε με βάση όλους τους κανόνες της διεθνούς ναυσιπλοΐας»!

Ε λοιπόν, η παραπάνω δήλωση που βρήκα στο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, έγινε στις 24 Ιουνίου 2013 από… αμερικανό ανώνυμο αξιωματούχο! Ο οποίος, τότε, δεν απέκλειε το ενδεχόμενο να αναγκάσουν οι αμερικανικές αρχές να προσγειωθεί στο έδαφος τους αεροσκάφος της ρωσικής ΑΕΡΟΦΛΟΤ που έκανε την πτήση προς την Κούβα! Οι μυστικές υπηρεσίες είχαν την πληροφορία ότι μέσα μπορεί να βρίσκεται ο πρώην πράκτορας της CIA, Εντουάρντ Σνόουντεν, που διέφυγε στο Χονγκ-Κονγκ και από εκεί στη Μόσχα! Και επεδίωκαν, πάσει θυσία, να τον συλλάβουν και να τον δικάσουν…

Τότε οι αμερικανοί δεν τόλμησαν να κάνουν μια τέτοια κίνηση υψηλού ρίσκου για τους ίδιους! Ρωσία είναι αυτή, δεν ξέρεις με τι τρόπο μπορεί να σου… απαντήσει!

Ωστόσο, δέκα μέρες αργότερα, «ξεχνώντας» τα λεγόμενα περί «εθνικού εναέριου χώρου», προέβησαν σε αυτό που πραγματικά μπορεί να χαρακτηριστεί «κρατική αεροπειρατεία»! Τσαλαπατώντας κάθε έννοια εθνικής αξιοπρέπειας της Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, οι ΗΠΑ ανάγκασαν τις χώρες αυτές να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους στη διέλευση του αεροσκάφους του προέδρου της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, που είχε απογειωθεί τρεις ώρες πριν από τη Μόσχα! Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους ενημέρωσε τον Μοράλες ότι τους αναγκάζουν να προσγειωθούν στη… Βιέννη! Εκεί, πράκτορες της CIA, έκαναν έφοδο και αναζητούσαν τον… Εντουάρντ Στόουν! Δεν ήταν μέσα… Το φιάσκο των αμερικανών μυστικών υπηρεσιών δεν αποτελεί αντικείμενο αυτής της ανάλυσης. Η ουσία είναι πως ανάγκασαν σε προσγείωση προεδρικό αεροσκάφος τρίτης χώρας χρησιμοποιώντας  ως εργαλείο τέσσερεις χώρες της γηραιάς Ηπείρου! Είδε κανείς να βγάλουν οι Βρυξέλλες καμμία καταγγελία που να καταδικάζει το «πρωτοφανές» αυτό γεγονός;

Εντυπωσιάζει η άμεση συντονισμένη ομοβροντία αντιδράσεων!

Μαζεύω τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα τώρα και, να ορισμένα:

• Η πρώτη αναφορά που έγινε περί ύπαρξης βόμβας στο αεροσκάφος της Ryanair, έδινε την εικόνα πως την απόφαση για την αλλαγή πορείας και προσγείωσης στο Μινσκ πήρε ο κυβερνήτης του αεροσκάφους…

• Εννέα μόλις λεπτά της ώρας μετά την προσγείωση, η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια που βρίσκεται στη γειτονική Πολωνία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο καταγγελίας της «αποτρόπαιας» πράξης της κυβέρνησης της χώρας της!

• Μέσα στην επόμενη ώρα από Αθήνα έως Βρυξέλλες, Πολωνία, Λιθουανία, Αυστρία, Γερμανία κλπ γινόταν αγώνας δρόμου ποιος θα δώσει πιο γρήγορα δήλωση-καταγγελία!

• Πέρα από τη συνήθη φράση για κίνδυνο των επιβατών, όλοι, σαν σε καρμπόν, απαιτούσαν την απελευθέρωση του «ακτιβιστή» και «συνεργάτη της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης», Ρομάν Προτασέβιτς!

Τι και αν οι αρχές της Λευκορωσίας δηλώνουν ανοικτές σε κάθε έρευνα για το θέμα με συμμετοχή διεθνών εμπειρογνωμώνων;

Δίνεται η εντύπωση πως κάποιοι, κυρίως πολιτικοί παράγοντες, δείχνουν τον υπεύθυνο, του επιβάλουν κυρώσεις και αποκλεισμούς  και μετά ξεκινούν οι «έρευνες» που πρέπει να «αποδείξουν», το… προκαθορισμένο!

Ίδια τακτική που ακολούθησαν οι ΗΠΑ τον Ιούλιο 2014, σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση της κατάρριψης του τζάμπο των Μαλαισιανών αερογραμμών πάνω από το Ντονμπάς, στα ανατολικά της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 297 άνθρωποι! Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ομπάμα, δήλωσε ευθαρσώς ότι την ευθύνη φέρουν οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία, «αυτονομιστές»!

Πέρασαν επτά ολόκληρα χρόνια και η δική τους επιτροπή που εδρεύει στην Ολλανδία, δεν έχει καταφέρει ακόμα να «συγκλονίσει» έτσι τα στοιχεία ώστε αυτά να συμβαδίζουν με την πολιτική προαπόφαση της Ουάσιγκτον!

Ποιον υπερασπίζεται η Δύση;

Τώρα που όλοι οι επιβάτες έφτασαν σώοι στον προορισμό τους, το Βίλνιους, παρά την πολύωρη ταλαιπωρία, αναδύεται το ερώτημα; Ποιον υπερασπίζεται η πολιτική ελίτ της Δύσης; Πράγματι έναν απλό «ακτιβιστή»;

Ο Προτασέβιτς, παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει πλούσια δράση στο οργανωμένο και αδρά χρηματοδοτούμενο κίνημα επεμβάσεων σε άλλες χώρες. Βρέθηκε αρχικά στην Ουκρανία όπου εκπαιδεύτηκε σε στρατόπεδα που αποτελούν το άντρο των ποικίλων νεοναζιστικών ενόπλων ομάδων που ουσιαστικά δίνουν τον τόνο των εξελίξεων από το 2014, στην Ουκρανία!

Στη Λευκορωσία ήταν από τα κορυφαία στελέχη που μέσα από τις γραμμές δυο telegram καναλιών έπαιξε ρόλο στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο δεύτερο μισό του 2020. Αποτελούσε το σύνδεσμο νεολαιίστικων οργανώσεων με την Πολωνία και τη Λιθουανία από όπου ερχόταν στη Λευκορωσία υλικό, βίντεο και χρηματοδότηση των οργανωτών των διαδηλώσεων! Για τη δράση του αυτή βγήκε ένταλμα σύλληψης του. Ξέφυγε στο εξωτερικό. Το ένταλμα έγινε διεθνές, εστάλη στην Ιντερπόλ! Ωστόσο, ο Προτασέβιτς ένοιωθε πλήρη ασφάλεια, ταξίδευε ελεύθερα… Ακτιβιστής γαρ… Στο διαδίκτυο ανέβασε σωρεία φωτογραφιών από τις βόλτες με την Τιχανόφσκαγια στην Αθήνα!

Μόλις κατάλαβε ότι το αεροπλάνο άλλαξε πορεία και αντί για το Βίλνιους πάει στο Μινσκ, άρχισε να χτυπιέται, μετέφερε πράγματα από τη βαλίτσα του σε άλλες…

Μετά την προσγείωση συνειδητοποίησε ότι η σύλληψη είναι αναπόφευκτη. Το ενδιαφέρον είναι πως ο νεαρός «ακτιβιστής», διαβάζω ότι δέχεται να συνεργαστεί με τις ανακριτικές αρχές της χώρας του.

Προς τι οι φωνασκίες των Ευρωπαίων;

Μήπως για να χρησιμοποιηθούν ως «προπέτασμα καπνού» ώστε να σκεπάσουν τα όσα «σπαρταριστά» φαίνεται ότι θα ξεράσει ο Προτασέβιτς: Για τους έξωθεν πάτρωνες του, για τις χρηματοδοτήσεις και τους μηχανισμούς κίνησης τους, για τους συνδέσμους του και αλλά πολλά και… δημοκρατικά εργαλεία στην επιχείρηση ανατροπής της λευκορωσικής ηγεσίας! Δε φωνασκούν από… ντροπή που θα αποκαλυφθούν αλλά από απόγνωση που ένα ακόμα πολυδάπανο οργανωμένο σύστημα επέμβασης σε άλλη χώρα, τσακίζεται! Ο Λουκασένκο αποδείχτηκε «σκληρό καρύδι» από το οποίο σπάνε τώρα τα δόντια τους. Και επειδή θεωρούν ότι είναι τελείως εξευτελιστικό για τους ίδιους να χάσουν από ένα «πρόεδρο κολχοζ», όπως τον αποκαλούν υποτιμητικά, έσπευσαν να διαρρεύσουν ότι πίσω από την «κρατική αεροπειρατεία» είναι, φυσικά, ο Πούτιν! Ο Πολωνός ΥΠΕΞ έτρεξε πρώτος να το διακηρύξει…

(εδώ ο Προτασέβιτς δείχνει το ντοκουμέντο διαβίωσης στην Πολωνία)

Οι… γίγαντες της Λετονίας όπου διεξάγεται αυτές τις μέρες το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα χόκεϊ (που ήταν να γίνει στο Μινσκ αλλά του το πήραν για να τιμωρήσουν το καθεστώς οι φερέλπιδες αθλητικοπατέρες της Ε.Ε), απέσυραν τη σημαία της Λευκορωσίας και στη θέση της τοποθέτησαν εκείνη που ανέμιζαν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές (άσπρο-κόκκινη) τους προηγούμενους μήνες. Τη σημαία αυτή ύψωσαν εκείνοι που στο μεγάλο αντιφασιστικό πόλεμο, όπου η Λευκορωσία έδωσε θυσία τον έναν στους τέσσερεις κατοίκους της, πολέμησαν στο πλευρό του Χίτλερ!

ΥΓ: Στη Μόσχα οι επίσημες δηλώσεις για το θέμα είναι συγκρατημένες δίνοντας κυρίως έμφαση στα ανάλογα «έργα και ημέρες» των αμερικανών, όπως προαναφέρω. Ωστόσο, το σύνολο των πολιτικών αναλυτών εκφράζει ικανοποίηση και αναγνωρίζει ότι ο Λουκασένκο και η παλιά σχολή της Επιτροπή Κρατικής Ασφαλείας (ΚΑΓΚΕΜΠΕ), πραγματοποίησαν μια «εκπληκτική επιχείρηση»! Και αυτό, εκτιμούν, είναι καρφί στο μάτι των μυστικών υπηρεσιών των γειτονικών χωρών που έχουν αναλάβει εργολαβικά την επιχείρηση ανατροπής του καθεστώτος!

ημεροδρόμος