Μπροστά στις συνέπειες ενός κακού, πρόχειρου και βιαστικού σχεδιασμού για τον τουρισμό βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς πολλές χώρες, με πιο σημαντικές την Βρετανία και τη Ρωσία, εμφανίζονται επιφυλακτικές να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της χώρας μας για ασφαλείς διακοπές στην Ελλάδα.

Η Βρετανία όπως είναι γνωστό εδώ και 15 μέρες εμφάνισε την Ελλάδα στο πορτοκαλί, γεγονός που σημαίνει ότι οι τουρίστες που θα επιστρέφουν από την χώρας μας την Αγγλία θα μπαίνουν σε καραντίνα.

Σε αυτή την κακή εξέλιξη για την Ελλάδα ήρθε και προστέθηκε και η απόφαση της Ρωσικής κυβέρνησης να επιβάλλει περιορισμούς στον αριθμό των επιβατών από και προς την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να περιορίζεται σημαντικά ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που θα επισκεφθούν τη χώρα μας.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση ρίχνει όλα της τα όπλα στις διμερείς επαφές που θα κάνουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη με αξιωματούχους των δύο χωρών, προκειμένου να τους μεταπείσουν ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής χωρά.

Καθώς μάλιστα οι Βρετανοί και οι Ρώσοι τουρίστες αποτελούν ένα μεγάλο και σοβαρό κομμάτι της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα, το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να κάνει μπαράζ επαφών προς την κατεύθυνση της άρσης των μέτρων των δυο χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας στο Σότσι, θα επιχειρήσει να μεταπείσει τον Ρώσο ομόλογο του ότι η εντύπωση που υπάρχει στην Μόσχα πως η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας δεν έχει φτάσει ακόμα σε όρια ασφαλείας, είναι εσφαλμένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες πριν από λίγες μέρες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση είχε κάνει και ο καθηγητής Σωτ. Τσιόδρας με την Ρωσίδα ομόλογό του κα. Πόποβα, προκειμένου να πειστεί η Ρωσία να μεταβάλλει τη στάση της.

Κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι η στάση της Ρωσικής κυβέρνησης έχει να κάνει  με τη γενικότερη δυσαρέσκεια που υπάρχει στην Μόσχα έναντι της Ε.Ε, τόσο για ζητήματα γεωπολιτικής σημασίας, όσο όμως και για τη στάση της έναντι του ρώσικου εμβολίου Sputnik V.

Σε ό,τι αφορά τη Βρετανία, ο χειρισμός του θέματος από την πλευρά του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη ήταν μάλλον ατυχής. Έτσι ανέλαβε δράση ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος προσπαθεί να πείσει το Λονδίνο ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πράσινες περιοχές -και ιδιαιτέρα νησιά- και γι’ αυτό είναι απαράδεκτο η χώρα να αντιμετωπίζεται με ενιαία επιδημιολογική αντίληψη.

Ποντίκι