Ο ΟΗΕ με έκθεση του κατήγγειλε την ελληνική κυβέρνηση για παραβιάσεις των διεθνών συμβάσεων που έχει υπογράψει και απαιτεί την αναθεώρηση του νομοσχεδίου υποχρεωτικής συνεπιμέλειας που η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση σήμερα. Όπως διαπιστώνεται και από τον διεθνή οργανισμό με το νομοσχέδιο οι γυναίκες και τα παιδιά εκτίθενται στην βία του κακοποιητή. Παρότι στην έκθεση του οργανισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπάρχει ξεκάθαρο κάλεσμα στον κ. Τσιάρα να την κοινοποιήσει στο κοινοβούλιο, η έκθεση έγινε γνωστή μόνο όταν την δημοσίευσε μετά από 48 ώρες ο ίδιος ο ΟΗΕ.

Ξεκάθαρη καταδίκη έρχεται και από τον διεθνή οργανισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα ΟΗΕ για το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση σήμερα. Σε έκθεση του διεθνή οργανισμού διαπιστώνεται ότι μέσω διατάξεων του νομοσχεδίου γυναίκες και παιδιά θα βρεθούν εκτεθειμένοι στη βία κακοποιητών.

Συγκεκριμένα, η έκθεση της Επιτροπής του ΟΗΕ για την παρακολούθηση των διακρίσεων ενάντια στις γυναίκες και στα μικρά κορίτσια αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή της αξιότιμης κυβέρνησής σας ότι λάβαμε πληροφορίες σχετικά με κάποιες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείο Δικαιοσύνης “Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων και άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου”. Αυτός ο νόμος, αν τεθεί σε ισχύ, θα μπορούσε να εκθέτει σε αυξημένο κίνδυνο θύματα ενδοοικογενειακής βίας στα πλαίσια της κοινής επιμέλειας».

Η επιστολή κλείνει με επίλογο : «Ενώ περιμένουμε τις απαντήσεις σας στις παραπάνω ερωτήσεις, σας συνιστούμε να ελέγξετε και να επανεξετάσετε αυτές τις διατάξεις του νομοσχεδίου λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση του ΟΗΕ έχει ημερομηνία 17/5, παρόλα αυτά σήμερα, λίγες ώρες μόνο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, ήρθε στη δημοσιότητα και όχι από τον αρμόδιο υπουργό, παρά τη σχετική έκκληση από πλευράς του οργανισμού. Στη βουλή την ύπαρξη της έκθεσης έκανε γνωστή στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ραγκούσης.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση

Ημεροδρόμος