Μια σημαντική αποκάλυψη που αφορά την ιστορία της Κύπρου αλλά και τη δράση της CIA και των Αμερικανών στην περιοχή δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα politis.com.cy. Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος Μανώλης Καλατζής, γράφει ότι Βάσος Λυσσαρίδης, σημαντική πολιτική προσωπικότητα της Κύπρου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, μιλώντας πριν λίγα χρόνια στον «Πολίτη» «θέλησε να αποκαλύψει ένα σημαντικό γεγονός που αφορούσε τον ρόλο των ΗΠΑ μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ο δημοσιογράφος γράφει ότι Β. Λυσσαρίδης «είχε ζητήσει να μην δημοσιεύσουμε τότε όσα μας είπε. Είχε σκοπό να τα γράψει ο ίδιος και αν δεν το έκανε μας έδωσε την άδεια να τα δημοσιεύσουμε μετά τον θάνατό του».

Ακολουθεί εκτενές απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα απ’ όσα είχε δηλώσει ο Βάσος Λυσσαρίδης. Το επίμαχο ηχητικό απόσπασμα – ντοκουμέντο, που δημοσιεύει αποκλειστικά ο «Πολίτης» εδώ.

«Οι Αμερικανοί με πλησίασαν για να με κάνουν Πρόεδρο από το 1961… το 1961, με τον Μακάριο. Με κάλεσε κάποιος της CIA -ονομάζονται πολιτικοί σύμβουλοι της αμερικανικής πρεσβείας- και άρχισε να μου μιλάει για σοσιαλισμό. Από πότε η Αμερική είναι σοσιαλιστική; Δεν είχα κόμμα ακόμα. Λέω, πού με ξέρει αυτός; Απεδείχθη ότι με ήξερε από κει ώς εκεί.

Μου λέει, ‘εμείς είμαστε εναντίον του κομμουνισμού αλλά ξέρουμε ότι μόνο ο σοσιαλισμός είναι αντίβαρο… (ήταν η εποχή του Μπραντ, δεν θυμάμαι) και εδώ δεν υπάρχει σοσιαλιστικό κόμμα. Εμείς θα σου δώσουμε 500 χιλιάδες λίρες για να δημιουργήσεις ένα σοσιαλιστικό κόμμα και να βγάλεις εφημερίδα’.

Εγώ σιωπώ και αυτός νομίζει πως είναι λίγα και μου λέει ‘πρώτη δόση οι 500 χιλιάδες λίρες’.

Εγώ πάλι σιωπώ και σου λέει ‘θέλει κάτι άλλο αυτός’. Συνεχίζει ‘γιατί να μην είσαι εσύ Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας;’. Σου λέει ‘δεν είναι των λεφτών, είναι της φιλοδοξίας.

‘Πώς εσύ ανέχεσαι έναν ιερωμένο να είναι Πρόεδρος;’. Ε, δεν βάσταξα πια. Του λέω, ‘αυτός ο ιερωμένος είναι πελάτης μου, η υγεία του είναι στα χέρια μου και αφού αποφάσισα να γίνω Πρόεδρος, όχι με δημοκρατικές μεθόδους αλλά με τα λεφτά σας και την επιρροή σας, τι εύκολο για μένα είναι να τελειώνουμε’ ‘Ω με παρεξήγησες’ μου είπε και εγώ έφυγα χωρίς να τελειώσω το φαγητό μου».

Τέλος, δείτε και ακούστε τη συνέντευξη του δημοσιογράφου Μανώλη Καλατζή για το ίδιο θέμα στο βίντεο:

Ημεροδρόμος