Πρώτα απ’ όλα να σας ενημερώσουμε ότι σήμερα είχε γενέθλια ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης. Δεν το γνωρίζαμε αλλά το μάθαμε από ανάρτηση του (απ’ όπου είναι και οι φωτογραφίες).  Φυσικά και του ευχόμαστε χρόνια πολλά.

Από εκεί και πέρα αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να διευκρινίσουμε ότι οι φωτογραφίες που βλέπετε δεν είναι σατιρικές. Τις ανέβασε ο ίδιος στην εορταστική ανάρτηση του (εδώ και στο τέλος του κειμένου).

Στην τούρτα, λοιπόν, βλέπουμε τον Χατζηδάκη… σούπερμαν. Και γιατί είναι… σούπερμαν; Αυτό μας το επεξηγούν τα ταμπελάκια της «ΔΕΗ», της «Ολυμπιακής, του «ΟΣΕ» πάνω στην τούρτα, όπως και λίγο παραπέρα (έτοιμο να πέσει είναι, σούπερμαν) το ταμπελάκι που γράφει «Συντάξεις». Ο… σούπερμαν τα ξεπάτωσε όλα αυτά, και τώρα το γιορτάζει. Σεμνά. και ταπεινά…

Νομίζουμε, πάντως, ότι στα ταμπελάκια με το νεοφιλελεύθερο έργο ξεπουλήματος λείπει κάτι: Το 8ωρο. Αυτό, δηλαδή, που αποτελέι τον επόμενο στόχο του…σούπερμαν. Αυτό που σκοπεύει να καταργήσει ο υπουργός και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προωθώντας τη 10ωρη εργασία χωρίς δικαιώματα. Αλλά είπαμε: Είναι σεμνός. Μάλλον δεν το έβαλε στην τούρτα γιατί είναι και θεσμικός. Περιμένει να περάσει πρώτα το σχετικό νομοσχέδιο. Και του χρόνου – καλά να είναι – θα το κοτσάρει κι αυτό στην τούρτα του. Δίπλα στις… μισοπεσμένες συντάξεις και τις ξεπουλημένες, διαλυμένες, ιδιωτικοποιημένες κρατικές εταιρείες.

Αλλά όσο… σούπερμαν και να είναι, ίσως αντιληφθεί ότι το 8ωρο, όσο και να χωράει στην τούρτα του, μπορεί να του πέσει λίγο βαρύ (βαρυστομαχιάζουν οι σούπερμαν κύριε υπουργέ;) γιατί ίσως αποδειχτεί ότι δεν χωράει στην πραγματική ζωή. Στη ζωή των εργατών. Που δεν χρειάζεται να φαντασιώνονται τους σούπερμαν για να δημιουργούν τον πλούτο που ξεπουλάνε οι… σούπερμαν.

***

Η απόδειξη ότι οι φωτογραφίες είναι πραγματικές

Ημεροδρόμος