Tης Ελευθερίας Τσαλίκη

Δύσκολα ξεχνιούνται οι εικόνες που είδαμε ή ζήσαμε όσοι χρησιμοποιούσαμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς το καλοκαίρι, όταν μετρό και λεωφορεία γέμιζαν ασφυκτικά με κόσμο παρότι βρισκόμασταν εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού.

Η λύση για το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν επρόκειτο βέβαια να είναι εύκολη, καθώς όπως αναδείξαμε σε προηγούμενο άρθρο μαςΤα πραγματικά νούμερα για τα λεωφορεία της Αθήνας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέσα μεταφοράς στην Αθήνα είναι εξαιρετικά περίπλοκα: και τα λεωφορεία είναι παλιά και οι οδηγοί δεν είναι αρκετοί (δεν έχουν γίνει διαγωνισμοί για λεωφορεία και προσλήψεις οδηγών την τελευταία δεκαετία). Επομένως, η αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων δεν είναι κάτι που μπορούσε να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Τα συγκεκριμένα προβλήματα όμως είναι γνωστά εδώ και χρόνια και δεν προκλήθηκαν ξαφνικά από την πανδημία. Απλά η ιδιαίτερη συνθήκη του τελευταίου χρόνου ενέτεινε την ορατότητά τους.

Έλαβε μέτρα η κυβέρνηση για τα ΜΜΜ λόγω του κορονοϊού;

Ανάμεσα στα πρώτα μέτρα που λήφθηκαν για τον κορονοϊό τον Μάρτιο του 2020 ήταν η απόφαση να μην ξεπερνά η πληρότητα των λεωφορείων το 50%. Το ποσοστό αυτό τον Μάιο αυξήθηκε στο 65%Αυξάνεται στο 65% η δυνατότητα μεταφοράς επιβατών σε όλα τα ΜΜΜ και στα ΚΤΕΛ | Capital και ισχύει μέχρι και σήμερα.Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού SARS-COV-2 στο σύνολο της Επικράτειας – 27 Μαρτίου 2021

Μήνυμα για μέτρα προφύλαξης από τον κοροναϊό σε λεωφορείο του ΟΑΣΑ, την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020. [Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi]

 

Στα λεωφορεία τοποθετήθηκαν προστατευτικά χωρίσματα στη θέση του οδηγού και ειδικές σημάνσεις στα καθίσματα για να μην έρχονται σε επαφή οι επιβάτες, θεσπίστηκαν σε πολυσύχναστους σταθμούς οι βοηθοί επιβατώνΒοηθοί Επιβατών: Οι ελεγκτές που μπαίνουν από σήμερα στη ζωή μας στις συγκοινωνίες | News24/7 για να τηρείται η χρήση της μάσκας και σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών οι απολυμάνσεις στα λεωφορεία εντάθηκαν. Μάλιστα εξετάζονται νέα μέτραΚώστας Αχ. Καραμανλής: Γίνονται προσλήψεις στα ΜΜΜ – “έξυπνη λύση” η συνέργεια με τα ΚΤΕΛ | Capital για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν πιστοποιημένα μηχανήματα καθαρισμού αέρα και πόσο αποτελεσματικά είναι για τα λεωφορεία και τους συρμούς του μετρό. Επιπλέον, διαφοροποιήθηκαν οι ώρες προσέλευσης στην εργασία στο ΔημόσιοΠώς θα αποφευχθεί ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς | Capital, ώστε να μειωθεί ο συνωστισμός στις ώρες αιχμής.

Τον Αύγουστο, εν όψει φθινοπώρου και νέου κύματος πανδημίας που διακρινόταν στον ορίζοντα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής παρουσίασε Σύσκεψη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή για την αναβάθμιση των ΜΜΜ με τις διοικήσεις των ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ υπό τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη | Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομώντρεις ακόμα άμεσες και τρεις μεσοπρόθεσμες ενέργειες, που στόχο είχαν την αύξηση των δρομολογίων. Οι τρεις άμεσες ενέργειες, όπως τις ανακοίνωσε, ήταν:

  • «Πρώτον: Άμεση προμήθεια 300 σύγχρονων λεωφορείων, ηλικίας μέχρι 10 ετών, με leasing. Ο διαγωνισμός θα είναι στον αέρα τον Σεπτέμβριο. Γεγονός που σημαίνει περισσότερα δρομολόγια, περισσότερες θέσεις καθήμενων, λιγότερη ταλαιπωρία, λιγότερη διασπορά του ιού».
  • «Δεύτερον: 655 προσλήψεις σε ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ, σε ειδικότητες αιχμής, με διαδικασίες fast track, αλλά με κριτήρια ΑΣΕΠ».
  • «Τρίτον: Ενίσχυση της προσφοράς σε δρομολόγια με αναδιάταξη των δρομολογίων της ΟΣΥ και σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ, μέσω ΣΔΙΤ. Έτσι θα ενισχυθεί άμεσα η ΟΣΥ με 203 οχήματα και 550 οδηγούς σε ημερήσια βάση».
Η σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ

​Το πρώτο που έγινε από τις άμεσες αυτές ενέργειες ήταν η συνεργασία με τα ΚΤΕΛ μέσω ΣΔΙΤ. Στις αρχές Οκτωβρίου του 2020Τα 10 πρώτα ΚΤΕΛ ενσωματώνονται στο δίκτυο των ΟΣΥ | Καθημερινή ξεκίνησαν σταδιακά να ενσωματώνονται τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, που κινούνται σε περιφερειακές γραμμές προκειμένου να αποσυμφορηθούν αυτές του κέντρου που έχουν και τη μεγαλύτερη κινητικότητα. Το εγχείρημα ολοκληρώθηκε στα τέλη ΝοεμβρίουΟλοκληρώθηκε η μετάβαση 59 λεωφορειακών γραμμών από την ΟΣΥ στα ΚΤΕΛ | Athens Transport, όταν ενσωματώθηκαν τα 200 λεωφορεία που προέβλεπε η σύμβασηΤι προβλέπει η σύμβαση του ΟΑΣΑ με τα ΚΤΕΛ | To Βήμα.

Ρεπορτάζ4 μήνες χωρίς τηλεματική οι λεωφορειακές γραμμές που πέρασαν στα ΚΤΕΛ | Athens Transport αναφέρουν ότι μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου στα ΚΤΕΛ δεν είχαν τοποθετηθεί τα μηχανήματα της τηλεματικής, κάτι το οποίο θα μπορούσε να μας δώσει δεδομένα για την πραγματική συνολική εικόνα της αύξησης των λεωφορείων, όπως είχε γίνει με τα δεδομένα που συνέλεξε και ανέλυσε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Διομήδης Σπινέλλης στο προηγούμενο ρεπορτάζ μας. Ο κ. Σπινέλλης εξακολουθεί να συλλέγει δεδομένα από την τηλεματική στο πλαίσιο του μαθήματος «Συστήματα και αρχιτεκτονικές δεδομένων μεγάλου όγκου», που διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Επιχειρηματικής Αναλυτικής, και είχε την καλοσύνη να τα μοιραστεί μαζί μας. Αφορούν τον συνολικό αριθμό των λεωφορείων που κυκλοφορούν κάθε μέρα στην πόλη και είναι εφοδιασμένα με εξοπλισμό τηλεματικής. Όπως μπορεί να δει κανείς από τον μέσο όρο κάθε μήνα (για τις καθημερινές μόνο) δεν υπάρχει αύξηση στον αριθμό αυτών των λεωφορείων από τον Σεπτέμβριο, επιβεβαιώνοντας ότι ακόμα και τώρα, πέντε μήνες μετά την εισαγωγή των ΚΤΕΛ, μάλλον δεν έχει τοποθετηθεί ο ειδικός εξοπλισμός για την παρακολούθησή τους, όπως γίνεται με τα υπόλοιπα λεωφορεία.

 

Η ημέρα με την μεγαλύτερη κυκλοφορία οχημάτων μετά το Σεπτέμβριο του 2020 ήταν η 15η Δεκεμβρίου με 1164 λεωφορεία.

Κι ενώ δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τα ΚΤΕΛ, μπορούμε όμως να ελέγξουμε εάν πέτυχαν τον σκοπό τους, που ήταν να κινούνται στις περιφερειακές γραμμές, ώστε να αποδεσμεύονται λεωφορεία από εκεί και να διοχετεύονται στις γραμμές του κέντρου, που έχουν τον μεγαλύτερο συνωστισμό. Μπορούμε λοιπόν να ελέγξουμε αν πλήθυναν τα δρομολόγια στο κέντρο. Το inside story από τις 5 Οκτώβρίου 2020 μαζεύει δεδομένα αφίξεων από την τηλεματική για συγκεκριμένες γραμμές. Αυτά μας λένε πόσα από τα λεωφορεία μίας γραμμής πέρασαν από μια συγκεκριμένη στάση κάθε μέρα (καταγράφονται μόνο τα λεωφορεία που βρίσκονται στην τηλεματική, αν δηλαδή πέρασε κάποιο λεωφορείο χωρίς το μηχάνημα τότε δεν υπάρχει τρόπος να το καταγράψουμε). Κοιτάξαμε για τις συγκεκριμένες γραμμές τα δρομολόγια κατά τις πρωινές ώρες 6:00-11:00 π.μ. εώς τέλη Μαρτίου (εκτός από τη γραμμή 040 για την οποία τα δεδομένα που συλλέχθηκαν έφτασαν μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου).

 

 

Όπως μπορούμε να δούμε, υπάρχει κάποια αστάθεια των δρομολογίων και δεν περνάει κάθε μέρα ο ίδιος αριθμός λεωφορείων στο διάστημα που μελετάμε. Φυσικά, τα Σαββατοκύριακα τα δρομολόγια αραιώνουν, όπως και σε γιορτές και εθνικές επετείους – αυτό είναι κάτι αναμενόμενο. Οι προσθήκες που αναζητάμε θα ήταν λογικό να φαίνονται συγκρίνοντας τον μήνα Οκτώβριο (που δεν είχαμε ΚΤΕΛ) με τον Νοέμβριο (που είχαμε ΚΤΕΛ). Υπάρχουν πράγματι αυτές οι αυξήσεις, αλλά είναι μικρές. Για παράδειγμα στη γραμμή 040 (Πειραιάς – Σύνταγμα) πέρασαν από τη στάση Συγγρού-Φιξ κατά μέσο όρο τις καθημερινές στο διάστημα 6-11 π.μ.: 24 λεωφορεία τον Οκτώβριο, 23 λεωφορεία τον Νοέμβριο, 27 λεωφορεία τον Δεκέμβριο και 28 λεωφορεία τον Ιανουάριο. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στους τρεις πρώτους μήνες προστέθηκαν περίπου 4 δρομολόγια (αύξηση 16%) κατά τις ώρες 6-11 το πρωί. Στη γραμμή 550 (Παλαιό Φάληρο – Κηφισιά) πέρασαν από τη στάση Ιλίσια κατά μέσο όρο τις καθημερινές στο χρονικό διάστημα 6-11 π.μ.: 20 λεωφορεία τον Οκτώβριο, 21 τον Νοέμβριο, 22 τον Δεκέμβριο, 23 τον Ιανουάριο, άρα τους τρεις πρώτους μήνες είχαμε μια αύξηση 3 δρομολογίων (αύξηση 15%) κατα μέσο όρο. Στη γραμμή 220-221 (Α. Ιλίσια – Ακαδημία) αντίστοιχα έχουμε: 24 λεωφορεία κατά μέσο όρο τις καθημερινές τον Οκτώβριο, 25 τον Νοέμβριο, 25 τον Δεκέμβριο και 25 τον Ιανουάριο. Άρα είχαμε αύξηση ενός δρομολογίου κατά μέσο όρο.

Ας δούμε ορισμένες γραμμές ακόμα:

 

Οι μικρές αυξήσεις στα δρομολόγια που παρατηρήσαμε φαίνεται να είναι σύμφωνες με όσα αναφέρθηκαν από τον πρόεδρο της ΟΣΥ Βασίλη Ξυπολυτά σε δημοσίευση που έκανε στις στις 15 Ιανουαρίου. Σε αυτήν ανέφερε ότι: «Εκτελούνται καθημερινά 2.777 περισσότερα δρομολόγια από τα ΚΤΕΛ. Δηλαδή από τα 15.013 δρομολόγια της ΟΣΥ, τώρα εκτελούνται 17.790 δρομολόγια μαζί με τα ΚΤΕΛ». Μίλησε επομένως για αύξηση περίπου 20%, που ανταποκρίνεται σε αυτά που βλέπουμε στα δεδομένα μας. Όμως δεν θα πρέπει να λησμονούμε τις αστάθειες που είναι εμφανείς, καθώς τα δρομολόγια δεν διατηρούν πάντοτε μια σταθερότητα ή μια ανοδική πορεία κάθε μήνα – αν και σε κάποιες γραμμές παρατηρείται κάτι τέτοιο, όπως για παράδειγμα στην Α5 και Α8. Επίσης, τον Φεβρουάριο-Μάρτιο παρατηρείται μια μείωση των δρομολογίων που ίσως να ερμηνεύεται από το γεγονός ότι μειώθηκε η επιβατική κίνηση λόγω των πιο σκληρών μέτρων για το λόκνταουν που επιβλήθηκεΣε σκληρό lockdown από σήμερα η Αττική- Τι μέτρα ισχύουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου | Ναυτεμπορική στην Αττική.

Οι προσλήψεις οδηγών

Για τα ΚΤΕΛ δεν χρειάστηκαν προσλήψεις προσωπικού από την εταιρεία, μιας και οι οδηγοί θα ήταν των ΚΤΕΛ. Όμως για τα νέα λεωφορεία με leasing (την πρώτη υπόσχεση του υπουργού) ήταν απαραίτητη η πρόσληψη νέων οδηγών, καθώς ακόμα και με τον ήδη με τον υπάρχοντα στόλο οι οδηγοί δεν ήταν επαρκείςΑρχές Μαρτίου πιάνουν δουλειά οι νέοι οδηγοί των ΟΣΥ | Καθημερινή.

Η προκήρυξηΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ 1/2020 | ΟΣΥ για 367 οδηγούς και 56 τεχνίτες ανέβηκε στη Διαύγεια στις 2 Νοεμβρίου και η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου, αρχικά με τους προσωρινούς πίνακες επιτυχόντωνΔημοσιεύτηκαν οι προσωρινοί πίνακες επιτυχόντων στην ΟΣΥ | Athens Transport. Μετά τον έλεγχο του ΑΣΕΠΑΣΕΠ: Στοιχεία της ελεγκτικής διαδικασίας για την Προκήρυξη 1/2020 της ΟΣΥ | Nαυτεμπορική στις 11 Φεβρουαρίου δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της Ο.ΣΥ. οι οριστικοί πίνακες επιτυχόντωνΟΣΥ: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες προσληπτέων | Έθνος.

Όπως μας αναφέρει ο Αποστόλης Ραυτόπουλος, πρόεδρος του σωματείου τεχνικών και εργαζομένων ΟΑΣΑ-ΟΣΥ, η διαδικασία κύλησε ασυνήθιστα γρήγορα. «Έχει γίνει ήδη η εκπαίδευση στους νεοπροσληφθέντες, έγιναν οι διαδικασίες, τα σεμινάρια, οδήγηση στα αμαξοστάσια και στον δρόμο κ.λπ. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε εδώ και μια-δύο εβδομάδες περίπου οι οδηγοί βρίσκονται ήδη στις γραμμές» μας λέει, και συμπληρώνει ότι λείπουν περίπου 80 άτομα που δεν έχουν ανταποκριθεί ακόμα και σε περίπτωση που δεν το κάνουν με βάση τους χρόνους που προβλέπονται θα γίνει αναπλήρωση. Επίσης μας εξηγεί πως οι οδηγοί προκειμένου να λάβουν την πιστοποίηση και να κριθούν ικανοί για να αναλάβουν τα καθήκοντά τους περνούν από 15ήμερη θεωρητική/πρακτική εκπαίδευση και εξετάσεις. Μάλιστα στην αρχή βγαίνουν δοκιμαστικά στους δρόμους, με κάποιον έμπειρο δίπλα τους.

Η προμήθεια 300 λεωφορειων με leasing (που τελικά είναι 293)

Η ενέργεια που ακόμα δεν έχουμε δει να ολοκληρώνεται είναι αυτή της κυκλοφορίας των λεωφορείων που θα προμηθευόταν η ΟΣΥ με leasing. Παρόλα αυτά ο χρόνος της μάλλον έφτασε, μιας και την Παρασκευή 2 Απριλίου υπογράφηκε η σχετική σύμβασηΔελτίο Τύπου | ΟΣΥ. Γιατί όμως φτάσαμε στον Απρίλιο για να μπουν οι υπογραφές, ενώ επρόκειτο για ένα έκτακτο μέτρο, με σκοπό την ασφάλεια του επιβατικού κοινού κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας;

Η ημέρα της υπογραφής: Στο τραπέζι (Α-Δ) οι εκπρόσωποι της ΑΦΟΙ ΣΑΡΑΚΑΚΗ ΑΕΒΜΕ και ΑΦΟΙ ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΥ Α.Ε., και οι εκπρόσωποι της Εθνική Leasing AE. Από δελτίο τύπου της ΟΣΥ Α.Ε.

 

Τον προηγούμενο Αύγουστο εκδόθηκε Πράξη Νομοθετικού ΠεριεχομένουΔημοσιεύθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για την άμεση ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών και την αποζημίωση των πληγέντων στην Εύβοια | Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, που επέτρεπε στον ΟΑΣΑ να προμηθευτεί 300 λεωφορεία μέσω leasing. Έκτοτε πολύ συχνά σε συνεντεύξεις που έδινε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών έκανε λόγο για αυτή την άμεση λύση που ήταν σχεδόν μονόδρομος, αφού για να αγοραστούν λεωφορεία θα χρειάζονταν μέχρι και δύο χρόνια για να τα παραλάβουμε.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2020 ο διεθνής ανοικτός ηλεκτρονικός διαγωνισμόςΔιακήρυξη Διαγωνισμού | Ο.ΣΥ. προκηρύχθηκε και η έγκριση του προϋπολογισμού των 40.320.000 (μαζί με την προαίρεση) έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου. Η περίληψη του διαγωνισμούΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 11/2020 «Μίσθωση ενενήντα (90) ντιζελοκίνητων αρθρωτών (με ρυμουλκό) και διακοσίων δέκα (210) κανονικών (διαξονικών), αστικών λεωφορείων» | Διαύγεια αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 23 του ίδιου μήνα και καταληκτική ημερομηνία για τον διαγωνισμό ήταν η 30η Οκτωβρίου 2020.

«Μίσθωση ενενήντα (90) ντιζελοκίνητων αρθρωτών (με ρυμουλκό) και διακοσίων δέκα (210) κανονικών (διαξονικών), αστικών λεωφορείων από την Ο.Σ.Υ. Α.Ε.»
Κάποια σημεία από τον διαγωνισμό:

  • Αφορά το leasing (μίσθωση) ντιζελοκίνητων λεωφορείων (ηλικίας μέχρι 10 ετών) καθώς όπως αναφέρεται (σελ. 6), η Ο.ΣΥ. διαθέτει μόνο δύο αμαξοστάσια που έχουν τις απαιτούμενες υποδομές δικτύων διανομής και αποθήκευσης φυσικού αερίου για τα CNG λεωφορεία (φυσικού αερίου) σε αντίθεση με τις υποδομές για τα λεωφορεία DIESEL, που υπάρχουν στο σύνολο των αμαξοστασίων. Όπως αναφέρεται, αυτό θα κάνει τα λεωφορεία πιο ευέλικτα ως προς την δρομολόγηση καθώς θα μπορούν να ενταχθούν στον στόλο οποιουδήποτε αμαξοστασίου. Επίσης τα λεωφορεία δεν είναι ηλεκτρικά, καθώς όπως αναφέρεται, η Ο.ΣΥ. δεν διαθέτει αυτή την στιγμή αμαξοστάσια με απαραίτητες υποδομές για την τεχνική υποστήριξη της λειτουργίας αυτού του τύπου των λεωφορείων, όπως επίσης και το τεχνικό προσωπικό της εταιρείας δεν διαθέτει εμπειρία στο πεδίο.
  • Η σύμβαση ορίζει πως η ανάδοχος εταιρεία αναλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών για την λειτουργία και την συντήρηση (προληπτική, προγραμματισμένη και έκτακτη) των μισθωμένων οχημάτων για το χρονικό διάστημα της μίσθωσης. Αυτό το διάστημα είναι τρία χρόνια για αρχή και έπειτα προβλέπεται το δικαίωμα προαίρεσης (για τη χρονική επέκταση της σύμβασης) για έναν χρόνο. Μετά τη μίσθωση τα λεωφορεία δύνανται να μεταβιβαστούν στην Ο.ΣΥ. με δικαίωμα εξαγοράς, με ανώτατη τιμή τα δώδεκα χιλιάδες ευρώ για κανονικά λεωφορεία και δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ ανά αρθρωτό.
  • Η σύμβαση ανατέθηκε με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά.

Κατά τις δηλώσεις των αξιωματούχωνΣημεία από τη συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών κ. Νίκου Σταθόπουλου στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 9,89» και στον δημοσιογράφο Χάρη Ντιγριντάκη σχετικά με τη επιβατική κίνηση στα ΜΜΜ | Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, τα λεωφορεία θα εντάσσονταν στον στόλο μέχρι το τέλος του χρόνου – ακόμα και μετά τη λήξη του διαγωνισμού, ο υπουργός ανέφερε στη ΒουλήΒουλή: Στοιχεία για τα ΜΜΜ από τον υπουργό Μεταφορών εν μέσω πανδημίας | Ναυτεμπορική πως αναμένονταν μέχρι το τέλος του χρόνου. Λίγο αργότερα ο ίδιος σε τηλεοπτική συνέντευξη ανέφερε πως θα έφταναν το αργότερο στις αρχές του έτους ή τον ΙανουάριοΚαραμανλής στον ΣΚΑΪ: Από την Πέμπτη τα πρώτα νέα λεωφορεία στους δρόμους | ΣΚΑΙ. Τον επόμενο μήνα σε ακόμη μια τηλεοπτική συνέντευξηΣήμερα | Ο Υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής στον ΣΚΑΪ | 30/12/2020, ο υπουργός είπε: «Ο στόχος είναι μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2021 να έχουν έρθει και τα 300 λεωφορεία leasing και να φτάσουμε σε διαθέσιμα οχήματα τα οποία θα πλησιάζουν τα 1.500 [….]» χωρίς να εξηγήσει γιατί άλλαξε το χρονοδιάγραμμα.

Ο υπουργός Κώστας Καραμανλής μπαίνει σε ένα από τα νέα λεωφορεία του ΟΑΣΘ κατά την τελετή παράδοσής τους, τον Σεπτέμβριο του 2020. [Γιώργος Κωνσταντινίδης/Eurokinissi]

 

Αυτό ακριβώς ρωτήσαμε την ΟΣΥ. Το γραφείο τύπου μας απάντησε γραπτά ότι δεν υφίσταται καθυστέρηση, καθώς «ο διαγωνισμός έγινε εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων και απολύτως σωστά […] Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών ήταν 30.10.2020 και μέχρι την κατάθεση για τον προσυμβατικό έλεγχο ακολουθήθηκαν ακριβώς αυτά που ο νόμος ορίζει και πραγματοποιήθηκαν στους βέλτιστους χρόνους σε σχέση με την πρακτική και την μέχρι τώρα εμπειρία σε δημόσιους διεθνείς διαγωνισμούς τα τελευταία έτη. Χωρίς καμία καθυστέρηση, το διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν: Δημοσίευση στον ελληνικό τύπο-ΚΗΔΜΗΣ, ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ΕΣΗΔΗΣ, αναμονή για ενστάσεις (βάσει νόμου αναμονή 35 ημερών, εφόσον δεν υποβληθούν αιτήματα διευκρινίσεων και δεν δοθεί παράταση για την υποβολή των προσφορών), αποσφράγιση – αξιολόγηση δικαιολογητικών προσφορών – διάστημα διευκρινίσεων, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι πληρούνται τα απαιτούμενα για συμμετοχή στο διαγωνισμό, αποσφράγιση οικονομικών προσφορών (αναμονή 10ήμερης προθεσμίας για την άσκηση τυχόν ενστάσεων βάσει νόμου), πρόσκληση προσωρινών αναδόχων για υποβολή δικαιολογητικών κατακύρωσης (αναμονή 10ήμερης προθεσμίας για την άσκηση τυχόν ενστάσεων βάσει νόμου). Εφόσον ανατρέξετε στο νόμο θα διαπιστώσετε ότι οι διαδικασίες έγιναν fast track».

Πράγματι όλοι οι παράγοντες του χώρου με τους οποίους συνομιλήσαμε ανέφεραν ότι δεν έχουν ξαναδεί διαγωνισμό να ολοκληρώνεται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Το leasing λεωφορείων στην Θεσσαλονίκη
Ο αντίστοιχος διαγωνισμόςΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: “ΜΙΣΘΩΣΗ ΝΤΙΖΕΛΟΚΙΝΗΤΩΝ ΑΡΘΡΩΤΩΝ (ΜΕ ΡΥΜΟΥΛΚΟ) ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ (ΔΙΑΞΟΝΙΚΩΝ) ΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΣΘ” | Διαύγεια για προμήθεια λεωφορείων μεσω leasing για την Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκε μέσα σε 4 μήνες περίπου – προκηρύχθηκε στις 25 Μαίου 2020 και τα πρώτα λεωφορεία έφτασαν στις 2 ΣεπτεμβρίουΣτην παραλαβή των πρώτων 18 νέων λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής | Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Βέβαια ο αριθμός των λεωφορείων ήταν σχεδόν ο μισός και όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματαΣήμερα το αποτέλεσμα του διαγωνισμού 92590 του ΟΑΣΘ για τα 180 μεταχειρισμένα | υπήρξαν μόνο δύο προσφορές, επομένως ίσως δεν είναι ασφαλής μια σύγκριση.

Στις 22 Δεκεμβρίου 2020 (όπως αναφέρεται στην απόφαση του ελεγκτικού ΣυνεδρίουΠΡΑΞΗ 050 / 2021 | Ελεγκτικό Συνέδριο) «με απόφαση του ΔΣ του ΟΣΥ Α.Ε. κρίθηκαν τεχνικώς αποδεκτές οι επίμαχες προσφορές των επιλεγέντων λεωφορείων» και με απόφαση της 18 Ιανουαρίου 2021 οι εταιρίες ανακηρύχθηκαν οριστικές ανάδοχοι (είναι τρεις εταιρείες) σύμφωνα με τις αντίστοιχες προσφορές τους. Το τελευταίο προσυμβατικό βήμα από την πλευρά της ΟΣΥ έγινε στις 20 Ιανουαρίου 2021, όταν υποβλήθηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο τα στοιχεία για τον προσυμβατικό έλεγχο. Ο έλεγχος μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από τη διαβίβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο του σχετικού φακέλου (άρθ 326 ν. 4700/2020). Στην περίπτωσή μας στις 22 Φεβρουαρίου το ΣΤ΄ Κλιμάκιο με την πράξη 050 / 2021ΠΡΑΞΗ 050 / 2021 | Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε ότι κωλύεται η υπογραφή των τριών συμβάσεων, καθώς στα τεχνικά σχέδια κάποιων τύπων λεωφορείων που συνόδευαν τις προσφορές δεν φαινόταν να έχουν ανοιγοκλειόμενα παράθυρα (όπως όφειλαν σύμφωνα με τον διαγωνισμό) και σε έναν τύπο λεωφορείου η απόσταση του δαπέδου από το έδαφος φαινόταν να είναι 37 εκατοστά, ενώ έπρεπε σύμφωνα με τον διαγωνισμό να είναι 35 εκατοστά.

Συχνοί είναι πλέον οι τσακωμοί επιβατών στα λεωφορεία, καθώς η πλειοψηφία συμφωνεί ότι τα παράθυρα οφείλουν να μένουν ανοικτά, υπάρχουν όμως και αυτοί που δημιουργούν προβλήματα. [Δαγαλάκης Γιώργος/Eurokinissi]

Με Δελτίο Τύπου που έβγαλε η Ο.ΣΥ απαντάει ότι οι λόγοι μη έγκρισης οφείλονταν σε εσφαλμένη πληροφόρηση: «Η παρανόηση αυτή οφείλεται στο ότι υποβλήθηκαν πέραν των δεσμευτικών εγγράφων του διαγωνισμού και επιπλέον έγγραφα (προσπέκτους) παρουσίασης των αρχικών μοντέλων των λεωφορείων, στα οποία τα παράθυρα εμφανίζονταν ως μη ανοιγοκλειόμενα. Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι η παρουσίαση ενός οχήματος σε μια διαφημιστική μπροσούρα δεν εμφανίζει το όχημα που θα παραδοθεί αλλά αυτό που είναι κατά τον αρχικό χρόνο παραγωγής. Στη συγκεκριμένη, όμως, περίπτωση, οι διαγωνιζόμενες εταιρείες, οι μεγαλύτερες στο χώρο εμπορίας λεωφορείων, δεσμεύονται να παραδώσουν τα οχήματα προς χρήση με ανοιγοκλειόμενα παράθυρα επιφέροντας την σχετική μεταβολή. Το ότι όλα τα λεωφορεία θα έχουν ανοιγοκλειόμενα παράθυρα, αλλιώς η Ο.ΣΥ. Α.Ε. δεν θα τα παραλάβει, αναφέρεται σαφώς τόσο στη διακήρυξη του διαγωνισμού όσο και στο σχέδιο σύμβασης το οποίο έχουν λάβει και αποδεχτεί στην προσφορά τους οι διαγωνιζόμενες εταιρείες, καθώς επίσης και στις δηλώσεις συμμόρφωσης που έχουν καταθέσει στον φάκελό τους και οι τρεις εταιρείες». Επιπλέον αναφέρει ότι στον αντίστοιχο διαγωνισμό της Θεσσαλονίκης, παρόλο που η συμμετέχουσα εταιρεία προσέφερε μοντέλα χωρίς ανοιγοκλειόμενα παράθυρα μετά έγιναν οι απαιτούμενες τροποποιήσεις που ζήτησε η αναθέτουσα αρχή. Τέλος καταλήγει ότι «η Ο.ΣΥ. Α.Ε. πιστεύει ότι, αν της είχε υποβληθεί σχετικό ερώτημα, θα είχε αποσαφηνιστεί το ζήτημα και δεν θα καθυστερούσε η τυπική ολοκλήρωση ενός διαγωνισμού που περιμένει με αγωνία το επιβατικό κοινό της Αθήνας».

Τα λάθος φυλλάδια
Στο παράρτημα ΙΙ του διαγωνισμού αναφέρεται μεταξύ άλλων (σελ. 53): «Τα κατατιθέμενα τεχνικά φυλλάδια (prospectus), όταν αυτά ζητούνται πρέπει να επαληθεύουν τα τεχνικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά που αναγράφονται στις προσφορές».

Τελικά κατατέθηκε αίτηση ανάκλησης και το έβδομο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την απόφαση 497/2021 το έκανε δεκτό, δίνοντας το «πράσινο φως» για την υπογραφή της σύμβασης, που ολοκληρώθηκε στις 2 Απριλίου 2021Δελτίου Τύπου | ΟΣΥ.

Οι ανάδοχοι
Οι ανάδοχοι που υπέγραψαν με την ΟΣΥ είναι τρεις :

Ό,τι κι αν έφταιξε, πάντως φτάσαμε στις αρχές Απριλίου για να υπογραφεί η σύμβαση των λεωφορείων που θα έρθουν σταδιακά το επόμενο διάστημα. Τελικά τα λεωφορεία για τα οποία υπογράφηκε η σύμβαση είναι 293 συνολικά, εκ των οποίων 243 είναι 12μετρα και 50 είναι 18μετρα. Ο υπουργός με δηλώσεις του ανέφερεΚώστας Καραμανλής: «Πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο για άλλα 300 λεωφορεία με leasing στην Αθήνα | Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών ότι το πρώτο δεκαήμερο-εικοσαήμερο του Απριλίου θα κυκλοφορήσουν τα 40-50 πρώτα λεωφορεία που θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα (για να φτάσουν στα 1.500 την ημέρα) και θα ενισχύσουν 16 γραμμές με ήδη υπάρχοντα προβλήματα. Όπως παραδέχεται όμως, ακόμη και αυτός ο αριθμός «δεν είναι επαρκής, θα έπρεπε να είμαστε στα 2.000, εκεί παμε, αλλά όλα αυτά γίνονται βήμα βήμα και με πολύ συγκεκριμένο σχέδιο»

Πότε πρέπει να παραδοθούν τα λεωφορεία σύμφωνα με τον διαγωνισμό;
  1. Τουλάχιστον το 20% του συνολικά προσφερθέντος αριθμού αριθμού λεωφορείων εντός τριάντα (30) ημερών το μέγιστο
  2. Τουλάχιστον το 20% του συνολικά προσφερθέντος αριθμού αριθμού λεωφορείων εντός 75 ημερών το μέγιστο
  3. Τουλάχιστον το 30% του συνολικά προσφερθέντος αριθμού αριθμού λεωφορείων εντός 120 ημερών το μέγιστο
  4. Το υπόλοιπο 30% μέχρι τη συμπλήρωση του συμβατικού αριθμού των λεωφορείων, εντός 150 ημερών το μέγιστο.

Μέσα σε όλα τα παραπάνω, θα πρέπει φυσικά να αναφέρουμε ότι σε διαδικασία διαβούλευσηςΞεκινά η Δημόσια Διαβούλευση για την προμήθεια 800 νέων λεωφορείων | Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών βρίσκεται ο διαγωνισμός για την αγορά 800 λεωφορείων και μέσα στο έτος θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση για την προμήθεια άλλων 500.

inside story