Οι 2.200 δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη, σύμφωνα με τη λίστα του «Forbes» μέσα στο 2020 αύξησαν τις περιουσίες τους κατά 20%!!!

Την ώρα που εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο ζουν με τον φόβο της επόμενης μέρας. Μετρούν εκατόμβες νεκρών, θύματα του κορωνοϊού. Δίνουν καθημερινή μάχη για την επιβίωση μέσα στην καπιταλιστική κρίση που ξέσπασε εν μέσω πανδημίας μια χούφτα παράσιτα συνεχίζουν να αυγατίζουν τα πλούτη τους.

Μια δράκα ολιγαρχών που καρπώνεται την υπεραξία των εργατών μετρά κέρδη. Οι 2.200 δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη, σύμφωνα με τη χρονιάτικη λίστα του «Forbes» μέσα στο 2020 αύξησαν τις περιουσίες τους κατά 20% ή κατά 1,9 τρισ. δολάρια!!!

Το… 0,000000367% λοιπόν του παγκόσμιου πληθυσμού γεμίζει τα θησαυροφυλάκια του. Για αυτούς η κρίση είναι …«ευκαιρία». Οι δισεκατομμυριούχοι που αύξησαν κατακόρυφα τα κέρδη τους τη φετινή χρονιά είναι σε κλάδους όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, η ηλεκτροκίνηση, τα «πράσινα» πεδία.

Σύμφωνα με την ετήσια λίστα των δισεκατομμυριούχων της χρονιάς που δημοσίευσε το Forbes, πάνω από το 60% των (περισσότερων από) 2.200 δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως έγινε πλουσιότερο μες στη χρονιά. Μάλιστα Ο Elon Musk (μεταξύ άλλων γενικός Διευθυντής και επικεφαλής τεχνολογικού σχεδιασμού της εταιρείας Tesla, Inc) κατάφερε το απίστευτο: Στις αρχές του 2020 η περιουσία του ανερχόταν σε 26.6 δισ. δολάρια, ενώ ως το Δεκέμβριο άγγιξε τα 136.9 δισ. με αποτέλεσμα να γίνει ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη.

Τα τεράστια ποσοστά κέρδους προέρχονται από την άγρια εκμετάλλευση της εργατικής τάξης αλλά και τα δισ. των κρατικών ενισχύσεων που μοιράζουν καπιταλιστικά κράτη και Ενώσεις.  Με άλλα λόγια η πανδημία για τα βαμπίρ του κεφαλαίου, τους καπιταλιστές αποτελεί μια εξαιρετική …«επένδυση».

Από την άλλη πλευρά του ποταμού…

Την ίδια στιγμή από την άλλη πλευρά του «ποταμού» η εργατική τάξη σε όλο τον κόσμου βιώνει συνθήκες ανεργίας, φτώχειας και εξαθλίωσης. Σύμφωνα με την τελευταία στοιχεία (Σεπτέμβριος 2020) της Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ – ΙLO) για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον κόσμο της εργασίας:

— Το παγκόσμιο εισόδημα της εργασίας εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 10,7%, ή 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2020, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019. Αυτός ο αριθμός αποκλείει την εισοδηματική στήριξη που παρέχεται μέσω κυβερνητικών μέτρων.

— Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στις χώρες με χαμηλότερο ή μεσαίο εισόδημα, όπου οι απώλειες εισοδήματος από εργατικό δυναμικό έφτασαν το 15,1%, με την Αμερική τη μεγαλύτερη πληγείσα περιοχή στο 12,1%. Στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, οι απώλειες εισοδήματος εργασίας έφτασαν το 10,6%. Οι μεγαλύτερες απώλειες εισοδήματος εργασίας στην περιοχή αυτή εκτιμάται ότι σημειώθηκαν στην Κεντρική Ασία (16,3%), ακολουθούμενες από τη Βόρεια, Νότια και Δυτική Ευρώπη (10,7%) και την Ανατολική Ευρώπη (8%).

Ταυτόχρονα οι προοπτικές για το 4o τρίμηνο σύμφωνα με τη ΔΟΕ – ΙLO έχουν επιδεινωθεί σημαντικά. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της ΔΟΕ, το οποίο χρησιμοποιεί τις τελευταίες προβλέψεις της ακαθάριστης αύξησης του εγχώριου προϊόντος, οι παγκόσμιες απώλειες ωρών εργασίας προβλέπεται τώρα να ανέλθουν στο 8,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2020 (σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2019), που αντιστοιχεί σε 245 εκατομμύρια FTE θέσεις εργασίας.

Η κρίση λοιπόν έχει δύο πρόσωπα. Το ένα που μοιράζει κέρδη σε μερικές χιλιάδες κεφαλαιοκρατών. Το άλλο που τσακίζει εισοδήματα και τις ζωές του εργαζόμενου λαού.

Όπως το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης με πρόσχημα την κάλυψη των «απωλειών» από την πανδημία ετοιμάζεται να εξαπολύσει μια γιγάντια εκστρατεία επιβολής αντιλαϊκών μέτρων με στόχο να ισοπεδώσει ό,τι απέμεινε από εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα. Αύξηση των ωρών εργασίας, μείωση μισθών, περικοπές κοινωνικών δαπανών.

Ταυτόχρονα επιχειρούν να «αθωώνουν» τον καπιταλισμό και «ενοχοποιούν» για την νέα λιτότητα και την νέα φτωχοποίηση τον ιό. Τα «αναπόφευκτα», «αναγκαστικά» και «μοιραία» όμως νέα εγκλήματα που ετοιμάζουν εις βάρος των λαών έχουν αποκλειστικό στόχο την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των κερδών του κεφαλαίου… Ώστε στην επόμενη λίστα Forbes να μεγαλώσουν τα νούμερα και οι αριθμοί…

Ημεροδρόμος