Τα σούπερ μάρκετ και τα σχολεία είναι τα πιο συνηθισμένα μέρη μετάδοσης που έχουν επισκεφτεί οι άνθρωποι τις ημέρες με θετικό τεστ κορονοϊού που αναφέρεται στην εφαρμογή Test and Trace στην Αγγλία, σύμφωνα με νέα δεδομένα.

Η Δημόσια Υγεία Αγγλία (PHE) συγκέντρωσε τα δεδομένα χρησιμοποιώντας την εφαρμογή NHS Test and Trace – που σημαίνει ότι οι αριθμοί βασίστηκαν σε μέλη του κοινού που είχαν την εφαρμογή και είχαν βρεθεί θετικά για το COVID-19 .

Το PHE είπε ότι τα δεδομένα δεν απέδειξαν σε ποιο μέρος οι άνθρωποι μολύνθηκαν από κορονοϊό.

Τα κυβερνητικά δεδομένα του Test and Trace αυτής της εβδομάδας έδειξαν ότι από εκείνους που είχαν βγει θετικοί, περίπου το 60,5% είχαν εντοπιστεί οι στενές επαφές τους.

Αναλύοντας τις επαφές και ανιχνεύοντας τα βήματα των 128.808 ατόμων που ανέφεραν ότι είχαν βρεθεί θετικοί μεταξύ 9 Νοεμβρίου και 15 Νοεμβρίου, τα δεδομένα του PHE αποκάλυψαν τις πιο συχνές τοποθεσίες που είχαν επισκεφθεί οι άνθρωποι με τον ιό, πριν από τη θετική δοκιμή.

Κατά τη διάρκεια των αυξημένων εθνικών περιορισμών στην Αγγλία, τα σούπερ μάρκετ παρέμειναν ανοιχτά για τους αγοραστές. Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι είναι το κύριο περιβάλλον όπου οι θετικοί στην ασθένεια ανέφεραν ότι ήταν.

Η Έλεν Ντίκινσον, διευθύνουσα σύμβουλος της Βρετανικής Κοινοπραξίας Λιανικής, δήλωσε: «Τα σούπερ μάρκετ είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη που μπορούν να επισκεφθούν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια του lockdown, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι εμφανίζονται συχνά όταν οι άνθρωποι ρωτούνται πού έχουν πάει.

“Οι έμποροι λιανικής συνεχίζουν να ακολουθούν όλες τις οδηγίες ασφαλείας για να κάνουν τις εγκαταστάσεις τους ασφαλείς COVID.”

Η δεύτερη πιο συνηθισμένη τοποθεσία που αναφέρθηκε από εκείνους που είχαν θετική δοκιμή για το COVID-19 ήταν τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ακολουθούμενα από τα δημοτικά σχολεία και, στη συνέχεια, τα νοσοκομεία και, στη συνέχεια, τα κέντρα φροντίδας.

Από εκείνους με θετικό τεστ για COVID-19 τις ημέρες που αναλύθηκαν από το PHE, το 18,3% από αυτούς δήλωσαν ότι είχαν επισκεφτεί ένα σούπερ μάρκετ.

Συνολικά αναφέρθηκαν 9.789 κοινές τοποθεσίες – εκ των οποίων η παρακάτω λίστα υπολογίζει το ποσοστό των πιο συχνών.

Αναλογία όλων των κοινών τοποθεσιών που αναφέρονται στα δεδομένα PHE:

 • Σούπερ μάρκετ – 18,3%
 • Γυμνάσιο – 12,7%
 • Δημοτικό σχολείο – 10,1%
 • Νοσοκομείο – 3,6%
 • Φροντίδα σπιτιού – 2,8%
 • Κολλέγιο – 2,4%
 • Αποθήκη – 2,2%
 • Νηπιαγωγείο – 1,8%
 • Παμπ ή μπαρ – 1,6%
 • Φιλοξενία – 1,5%
 • Πανεπιστήμιο – 1,4%
 • Μηχανική κατασκευής – 1,4%
 • Οικιακά λιγότερα από πέντε – 1,2%
 • Γενική πρακτική – 1,1%
 • Γυμναστήριο – 1,1%
 • Εστιατόριο ή καφετέρια – 1,0%

Την πιο πρόσφατη εβδομάδα, καταγράφηκαν 124 ομάδες COVID-19 σε αγγλικά δευτεροβάθμια σχολεία, με τα διαγράμματα δεδομένων PHE να δείχνουν ότι ο ιός είναι ο πιο διαδεδομένος μεταξύ των μεγαλύτερων σε ηλικία ομάδων.

Ο συνολικός αριθμός εστιών στα γυμνάσια στην Αγγλία είναι 822, ενώ τα δημοτικά σχολεία έχουν καταγράψει 732 συστάδες από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία.

Τα ψώνια, η παρακολούθηση εκπαιδευτικών ρυθμίσεων παιδικής μέριμνας και το φαγητό ήταν μεταξύ των τριών κορυφαίων δραστηριοτήτων που αναφέρθηκαν από άτομα που έδειξαν θετικά πριν εμφανίσουν συμπτώματα, έδειξαν τα δεδομένα.

Τα δεδομένα PHE υποδηλώνουν ότι ο αριθμός των επαφών ανά έκθεση ήταν υψηλότερος μεταξύ των νοικοκυριών και των επισκεπτών των νοικοκυριών.

Τα διαγράμματα PHE υποδηλώνουν επίσης ότι τα ποσοστά μόλυνσης φαίνεται να μειώνονται ή ακόμη και να μειώνονται σε ορισμένα μέρη της Αγγλίας, όπως το North West και το Yorkshire και το Humber.

Οι περιπτώσεις είναι λιγότερες, αλλά εξακολουθούν να αυξάνονται σε μέρη όπως το Λονδίνο, η Νοτιοανατολική και τα Δυτικά Μίντλαντς.

Και ενώ τα ποσοστά COVID-19 φαίνεται να μειώνονται στην Αγγλία για τις περισσότερες ηλικιακές ομάδες, τα δεδομένα του PHE δείχνουν ότι συνεχίζουν να αυξάνονται μεταξύ των ατόμων άνω των 70 ετών.

Το υψηλότερο ποσοστό εξακολουθεί να είναι μεταξύ 20 και 29 ετών, που ανήλθαν σε 362,1 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα την εβδομάδα έως τις 15 Νοεμβρίου, μείωση από 389,9 την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα ποσοστά μόλυνσης φαίνεται να μειώνονται σε 30 έως 39 ετών, 40 έως 49 ετών, 50 έως 59 ετών και 60 έως 69 ετών, αλλά ελαφρώς αυξάνεται για 70 έως 79 ετών , από 146.1 έως 147.5 ανά 100.000.

Για τα άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, τα ποσοστά έχουν αυξηθεί από 235,5 σε 245,3, ενώ επίσης αυξάνονται για τους ηλικιωμένους 10-19, από 232,8 σε 257,4 ανά 100.000 χιλιάδες.

Τα νέα δεδομένα έρχονται καθώς οι κυβερνητικοί επιστημονικοί σύμβουλοι προειδοποιούν ότι ο συγχρωτισμός τα Χριστούγεννα ενέχει “σημαντικούς κινδύνους” – ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους – και υπάρχει “πάρα πολύ έμφαση” στο να έχεις μια κανονική εορταστική περίοδο.

Ο καθηγητής Andrew Hayward από το University College London (UCL) δήλωσε ότι η χώρα “βρίσκεται στην αιχμή” του ότι είναι σε θέση να εμβολιάσει ηλικιωμένους πληθυσμούς και θα ήταν “τραγικό” να απορριφθούν τα οφέλη από την καταστολή της νόσου.

Εν τω μεταξύ, ένας κορυφαίος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) πρότεινε ότι οι οικογένειες θα μπορούσαν να συναντηθούν για πικνίκ στο πάρκο κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, προσθέτοντας ότι φέτος θα είναι «διαφορετικά Χριστούγεννα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι χαρούμενο».

Skynews