του Λάμπρου Τόκα

Όταν οι κυβερνώντες κλείνουν τα μάτια τους, για να μην βλέπουν την πραγματικότητα, φτάνει κάποια στιγμή η ώρα του λογαριασμού. Είναι η ώρα, που οι απλοί πολίτες καλούνται να πληρώσουν- συχνά με την ίδια τους τη ζωή- τις εγκληματικές πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνώντες για να προστατέψουν τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών. Τα παραδείγματα που βεβαιώνουν του λόγου το αληθές, είναι πολλά. Θα περιοριστούμε μόνο σε ένα. Στις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού, που βιώνει ολόκληρη η ανθρωπότητα (και η χώρα μας) από τις αρχές του 2020 και για την ώρα δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ.

Η ανευθυνότητα για την αντιμετώπιση (;) του κορονοϊού που έδειξαν οι κυβερνώντες στις καπιταλιστικές χώρες (από τις μεγαλύτερες και  πλουσιότερες μέχρι τις μικρότερες και φτωχότερες) , εκδηλώθηκε με διάφορους  τρόπους, με χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις: 1) Την απροθυμία των ηγετών μεγάλων χωρών (με πρωταγωνιστές την Αμερική, την Αγγλία, την Σουηδία,  την Βραζιλία κλπ) που επέλεξαν αρχικά την «ανοσία της Αγέλης», αφήνοντας απροστάτευτο το λαό τους και 2) την αδιαφορία των κυβερνητών μικρότερων χωρών (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα), που αρνήθηκαν  πεισματικά να πάρουν ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και στην πρώτη και στη δεύτερη περίπτωση, μιλάμε για εγκληματικές πολιτικές, στις οποίες διαφέρει μόνο ο βαθμός εγκληματικότητας.

Μια πρώτη εικόνα για τις μέχρι στιγμής συνέπειες αυτών των επιλογών, μας δίνουν τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που μας πληροφορούν για τον γοργό ρυθμό εξάπλωσης της πανδημίας. Είναι αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, μέχρι τις 11 Νοέμβρη ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε όλες τις χώρες του κόσμου, ξεπέρασε τα 51,5 εκατομμύρια άτομα (51.547.733) ενώ ο αριθμός των νεκρών είχε αγγίξει τα 1,3 εκατομμύρια (1.275.979)! Την πρώτη, χειρότερη, θέση κατέχει η μητρόπολις του ιμπεριαλισμού, οι ΗΠΑ, με τον αριθμό των κρουσμάτων να ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια άτομα (10.124.555) και τους νεκρούς να φτάνουν στις 238.573 (!) Ακολουθούν στη 2η η Ινδία (πάνω από 8,7 εκατ. κρούσματα και 128.121 νεκρούς), στην 3η θέση η Βραζιλία (πάνω από 5,7 εκατ. κρούσματα και 162.628 νεκρούς) και στην 4η θέση η Ρωσία με 1,836.960 κρούσματα και 31.593 νεκρούς.

Δραματική είναι η κατάσταση, επίσης, στην Ευρώπη (τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 12 εκατομμύρια και οι νεκροί από τον κορονοϊό του 300.000) και άλλες μεγάλες ή οικονομικά ισχυρές χώρες της Γής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, την τετράδα των 20χωρών (ΗΠΑ, Ινδία, Βραζιλία και Ρωσία) με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων και νεκρών από τον κορονοϊό, συμπληρώνουν, η Γαλλία, η Ισπανία, η Αργεντινή, η Αγγλία, η Κολομβία, η Ιταλία, το Μεξικό, το Περού, η Ν. Αφρική, η Γερμανία, το Ιράν, η Πολωνία κλπ.

Δραματική η κατάσταση και στην Ελλάδα

Η Ελλάδα, που μέχρι τις 11 Νοέμβρη είχαν καταγραφεί επίσημα 63.321 βεβαιωμένα κρούσματα και 909 νεκροί,  βρίσκεται, για την ώρα, στην 80η θέση. Με την έξαρση που παρουσιάζουν τις τελευταίες εβδομάδες ΟΛΟΙ οι δείκτες (κρούσματα, νεκροί,  διασωληνωμένοι κλπ), σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το δημόσιο σύστημα υγείας έχει, ήδη, φτάσει στα όριά  του, οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα είναι δυσοίωνες. Σ’ αυτό συνηγορούν και τα εξής:

Πρώτον, οι 30.000 κενές θέσεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, τα 3.500 κρεβάτια ΜΕΘ που έχει ανάγκη η χώρα πριν την πανδημία, η αναστολή των προγραμματισμένων χειρουργείων (μέχρι και 80%) καθώς και των τακτικών εξωτερικών ιατρείων σε περιοχές που βρίσκονται «στο κόκκινο» κλπ.

Δεύτερον, τα καθημερινά ρεπορτάζ στις εφημερίδες και τα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια, πουόσο και αν προσπαθούν να εξωραΐσουν  την κατάσταση, μας πληροφορούν ότι τα περισσότερα κρατικά νοσοκομεία (Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα κλπ) «έχουν μπουκώσει» από τις καθημερινά αυξανόμενες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία, γεγονός που ανάγκασε τον υπουργό Υγείας να πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με όλους τους διοικητές των νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης και τον πρόεδρο του ΚΕΠΥ – ΕΚΑΒ.

Τρίτον, η μετατροπή νοσοκομείων (σ’ αυτή τη φάση της Θεσσαλονίκης) σε «μιας νόσου», με τον εξοβελισμό των ασθενών άλλων παθήσεων (καρδιολογικών, ογκολογικών, κλπ) από το δημόσιο σύστημα Υγείας, προκειμένου να «εξοικονομηθούν» προσωπικό και υποδομές για τα περιστατικά κορονοϊού, πανηγυρίζει προκλητικά η κυβέρνηση.

Τέταρτον, το χτεσινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», που μας πληροφορεί πως μετά το «μπούκωμα» των δημόσιων νοσοκομείων (από τις εισαγωγές κρουσμάτων με κορονοϊό), στις ιδιωτικές κλινικές θα μεταφέρονται με το ΕΚΑΒ μόνον οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ και όχι οι ανασφάλιστοι, προκειμένου … να προστατευτούν τα συμφέροντα των κλινικαρχών!

Πέμπτον, η πρωτοβουλία- «μπάλωμα»- του υπουργού Υγείας να καλέσει τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα να καλύψουν «εθελοντικά», αλλά με προνομιακό καθεστώς (θα εισπράττουν με μπλοκάκι καθαρά και αφορολόγητα 2.000 ευρώ το μήνα), την κραυγαλέα έλλειψη προσωπικού του ΕΣΥ στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.

Υπάρχουν λύσεις αλλά λείπει η πολιτική βούληση

Από την αρχή εκδήλωσης της πανδημίας, διατυπώθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις, από το ΚΚΕ, τους γιατρούς (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) και άλλους φορείς, που αποσκοπούσαν στην ουσιαστική αναβάθμιση του δημόσιου Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και άλλα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς των κρουσμάτων.

Ανάμεσα στα μέτρα που έχουν προταθεί, ήταν:

  • Η άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας – Πρόνοιας και η ένταξής τους στον κρατικό σχεδιασμό, χωρίς αγορά υπηρεσιών. Να επιταχθούν, δηλαδή, «εδώ και τώρα», όλες οι ιδιωτικές κλινικές, ΜΕΘ, ΜΑΦ, χειρουργείων και διαγνωστικών αλυσίδων, διαγνωστικών τεστ κλπ, ώστε να διασφαλιστούν υψηλού επιπέδου και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας σε ασθενείς με Covid-19, αλλά και ουσιαστική παρακολούθηση και αντιμετώπιση μη μολυσματικών μη Covid-19 ασθενειών.
  • Να στελεχωθούν επάξια τα δημόσια νοσοκομεία (ΜΕΘ, ΜΑΘ και άλλες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας) με μαζικές προσλήψεις υγειονομικών (γιατρών και νοσηλευτών) και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Ο κατάλληλος εξοπλισμός (με μηχανήματα, κρεβάτια, προσωπικό κλπ) υπαρχουσών υποδομών, ώστε να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των κενών που δημιουργήθηκαν στην προηγούμενη δεκαετία (σε ΜΕΘ, κλίνες κλπ) με την κατάργηση 17 δημόσιων νοσοκομείων και κλινικών.
  • Η επαναλειτουργία των νοσοκομείων «Λοιμωδών» και «Παναγία» και η στελέχωσή τους με το αναγκαίο προσωπικό.
  • Μαζικά δωρεάν τεστ με επίταξη και ιδιωτικών εργαστηρίων.
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς και στα σχολεία όλων των βαθμίδων Εκπαίδευσης.
  • Αποσυμφόρηση των Μέσων Μεταφοράς, με προσλήψεις και επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων.

Εγκληματικές οι πολιτικές που εφαρμόζονται

Αντί η κυβέρνηση να πάρει τα αναγκαία μέτρα αναβάθμισησ του δημόσιου συστήματος υγείας και την προστασία του λαού από τον κορονοϊό και άλλες ασθένειες, ξόδεψε το χρόνο για να κάνει δωράκια δισεκατομμυρίων στις μεγάλες επιχειρήσεις. Την ώρα που το δημόσιο σύστημα Υγείας βρίσκεται ήδη «στο κόκκινο» από την πρώτη φάση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ο αρμόδιος υπουργό Υγείας υποστηρίζει  πως η κυβέρνηση έπραξε «ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό» και «αναγκαίο»! Στο ίδιο μήκος κύματος, ακούσαμε χτες από το βήμα της Βουλής τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη να ισχυρίζεται ότι ως κυβέρνηση  «θα μπορούσαμε να είχε κάνει διαφορετικά μόνο 3 πράγματα: να είχαμε επιβάλλει νωρίτερα μάσκες, να περιορίσουμε την διασκέδαση νωρίτερα και να πάρουμε μία βδομάδα νωρίτερα πιο δραστικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη»!  Και αυτό, λίγες ώρες μετά την δημόσια ομολογία του αντιπροέδρου της ΝΔ και υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, που να παραδέχτηκε, ουσιαστικά, πως ότι η κυβέρνηση προτίμησε να θυσίασε τη δημόσια υγεία, για να ικανοποιήσει τα συμφέρονται και τις αξιώσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο τομέα του τουρισμού. Μιλώντας προχτές στον τηλεοπτικό σταθμό του ΟΠΕΝ, σχετικά με την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων στον τομέα του τουρισμού και της οικονομίας γενικότερα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ομολόγησε: «Πέσαμε τελείως έξω και εμείς ως προς τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος» (!) εξηγώντας πως η κυβέρνηση και ο ίδιος είχαν πιστέψει στο «σενάριο» ότι «όταν ανοίγαμε τον Ιούνιο, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών οι επόμενοι μήνες μέχρι τον Οκτώβριο θα είναι σχετικά ήρεμοι, με έναν αδύναμο ιό»!

Ένα είναι βέβαιο. Αν είχαν αρχίσει να υλοποιούνται οι παραπάνω προτάσεις από την αρχή εκδήλωσης της πανδημίας (πρώτο κύμα) η κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα θα ήταν πολύ καλύτερη. Θα είχαμε και πολύ λιγότερα θύματα (κρούσματα- διασωληνωμένους- νεκρούς) και οι πάσχοντες από άλλες ασθένειες θα αντιμετωπίζονταν πολύ καλύτερα.  

Δυστυχώς, η απροθυμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να πάρει τα παραπάνω μέτρα, αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή. Αρνείται πεισματικά να προχωρήσει στη λήψη των παραπάνω μέτρων, επειδή δεν θέλει να θίξει την κερδοσκοπική ασυδοσία των μεγαλοεπιχειρηματιών στην Υγεία και τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, που θησαυρίζουν ασύστολα- και με τις ευλογίες της- σε βάρος των εργαζομένων. Συνέπεια των συγκεκριμένων επιλογών, είναι η ραγδαία αύξηση, που παρουσιάζουν τις τελευταίες μέρες τα θύματα της πανδημίας στην Ελλάδα (κρούσματα και νεκροί). Από 2.626 που ήταν τα κρούσματα και 144 οι νεκροί στη λήξη του πρώτου κύματος (3 Μάη), έφτασαν χτες (11 Νοέμβρη 2020) στα 63.321 τα κρούσματα και στους 909 οι νεκροί! Και ακόμα δεν έχουμε μπει στο χειμώνα.

Παρά την τραγική εικόνα, που παρουσιάζουν μέχρι στιγμής οι επίσημοι αριθμοί με τα βεβαιωμένα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τους νεκρούς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν δείχνει να ευαισθητοποιείται.  από τις εκτιμήσεις αρμοδίων, που προβλέπουν- προειδοποιώντας-  πως μέχρι την Άνοιξη του 2021, ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό, θα αγγίξει τις 3.000 συνανθρώπους μας. Είναι βέβαιο, πως αν δεν εφαρμοστούν άμεσα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας που προαναφέρθηκαν- έστω και κάποια από αυτά- σύντομα θα μιλάμε και στην Ελλάδα για πάνω από 100.000 βεβαιωμένα κρούσματα θα και πάνω από 1.000 νεκρούς.

Τα στοιχεία του ΠΟΥ, σχετικά με τα μέτρα και τις εγκληματικές πολιτικές που επέλεξαν οι  ηγέτες των καπιταλιστικών χωρών για να «σώσουν» τους λαούς τους από τη μάστιγα του κορονοϊού, είναι αποκαλυπτικά. Το μέγεθος του εγκλήματος αυτών των επιλογών, αποτυπώνεται ανάγλυφα τόσο με: 1) Τις εκατοντάδες νεκρών (που προερχόταν από τους οικονομικά ασθενέστερους) να θάβονται σε ομαδικούς  τάφους (ΗΠΑ, Βραζιλία κλπ), που είδαμε να προβάλλονται από στα τηλεοπτικά κανάλια την περασμένη Άνοιξη στο πρώτο κύμα της πανδημίας! 2) Τη διαλογή ασθενών- δηλαδή τον εξαναγκασμό των γιατρών να αποφασίζουν «ποιος θα εισαχθεί στη ΜΕΘ για να ζήσει και ποιος όχι», προκειμένου να καλυφθούν τα κενά του υποβαθμισμένου δημόσιου συστήματος υγείας στις καπιταλιστικές χώρες.

Παρά την ολοφάνερη αναποτελεσματικότητα αυτών των πολιτικών επιλογών, που επιβεβαιώνεται από τις εκατόμβες θυμάτων, αυτοί που μας κυβερνούν, αρνούνται να πάρουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και των λαών τους (ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, όπως είναι οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες με χρόνια νοσήματα) από την μάστιγα διασπορά της πανδημίας αλλά και άλλες ασθένειες. Γι’ αυτό επιμένουμε να λέμε πως και η πολιτική για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, που επέλεξαν και εφαρμόζουν οι κυβερνήτες των καπιταλιστικών χωρών- και της Ελλάδας- είναι εγκληματική. Με τις συγκεκριμένες πολιτικές, στην ουσία οδηγούν τους ηλικιωμένους στον μαζικό θάνατο – κάτι που διευκολύνει τους κεφαλαιοκράτες και τις ασφαλιστικές εταιρίες- εν γνώσει τους ότι «σκοτώνουν τ’ άλογα όταν γεράσουν»!

Ημεροδρόμος