Η προπαγάνδα της ατομικής ευθύνης σε σχέση με την πανδημία περνάει πια στο στάδιο του κοινωνικού κανιβαλισμού. Η κυβέρνηση επιχειρεί με τη συνδρομή διαφόρων «προθύμων», αναλυτών ή «ειδικών», των εξαγορασμένων δημοσιογράφων και ΜΜΕ, να εγκλωβίσει εκεί τη σκέψη του λαού, σε μια προσπάθεια να τον κάνει συνένοχο στο «κακό σενάριο», όπως λένε.

Μόλις τώρα έφθασαν στο σημείο σε δημοφιλή πρωινή εκπομπή να δικαιολογούν τη μη συνταγογράφηση του τεστ ανίχνευσης του κορονοιού λόγο του υψηλού κόστους για τον προϋπολογισμό…

Όμως αυτό το «κακό σενάριο» έχει τη σφραγίδα της ίδιας της κυβέρνησης, του κράτους, της εργοδοσίας και όλων των αστικών κομμάτων. Γιατί, ποιος έχει την ευθύνη για χώρους δουλειάς όπως μεγάλα εργοστάσια, εμπορικά πολυκαταστήματα κ.ά., που καταγράφουν εκατοντάδες κρούσματα καθημερινά;

Ποιος έχει την ευθύνη για τα πρωτόκολλα – λάστιχο, για το ότι δεν γίνονται έλεγχοι σε τέτοιους χώρους, παρέχοντας «ασυλία» στην εργοδοσία είτε να κρύβει κρούσματα για «να βγει η δουλειά», είτε να μη δίνει άδειες ακόμα και σε εργαζόμενους που παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα;

Ποιος έχει την ευθύνη για το στριμωξίδι κάθε μέρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αν όχι η κυβέρνηση, που εξακολουθεί να μην παίρνει ουσιαστικά μέτρα, ενώ «ειδικοί» συστήνουν να μην τα …πολυχρησιμοποιούμε;

Ποιος έχει την ευθύνη για τα 25άρια τμήματα στα σχολεία, για την έλλειψη ουσιαστικής ιχνηλάτησης;

Ποιος έχει την ευθύνη για την κατάσταση στα νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με τις τεράστιες ελλείψεις, που κάνουν γιατρούς και νοσηλευτές να ζουν κάθε μέρα αυτό το …«κακό σενάριο».

Η πρόκληση απογειώνεται, ακούγοντας τους απολογητές αυτής της πολιτικής να φορτώνουν στο λαό την ευθύνη ακόμα και για την οικονομική κρίση.

Διάφοροι «αστέρες» του «κοινωνικού αυτοματισμού» λένε για παράδειγμα ότι αυτοί που θα πληρώσουν την «κρίση του κορονοϊού» είναι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, σε αντίθεση με τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, οι οποίοι «κάθονται και πληρώνονται» από τη δουλειά των πρώτων. Επομένως, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι πρέπει να είναι ακόμα πιο «υπεύθυνοι», γιατί όλοι οι άλλοι είναι «αναίσθητοι τεμπελχανάδες».

Οι πληροφορίες ότι υπάρχει αντίθεση ανάμεσα σε μέλη της επιτροπής επιδημιολόγων και στην κυβέρνηση επιμένουν πιεστικά. Για την ώρα είναι μόνο πληροφορίες. Η κυβέρνηση προφανώς δεν τις επιβεβαιώνει, αντιθέτως τις διαψεύδει κατηγορηματικά, οι ειδικοί αποφεύγουν συστηματικά να μιλήσουν καθαρά. Μαθαίνουμε πάντως ορισμένα πράγματα από τα συμφραζόμενα των δηλώσεών τους στις καθημερινές εμφανίσεις τους στα τηλεοπτικά δίκτυα. Η κατάσταση αυτή σίγουρα βολεύει την κυβέρνηση, ωστόσο εκθέτει τους επιστήμονες. Μερικοί εξ αυτών δεν διστάζουν να λειτουργήσουν ως εκπρόσωποι της κυβέρνησης.

Μας λένε οι ειδικοί ότι η κατάσταση που επικρατεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν είναι καθόλου καλή. Ορατό διά γυμνού οφθαλμού. Μας λένε επίσης ότι αυτοί από καιρό είχαν επισημάνει το πρόβλημα και πρότειναν λύσεις. Δεν μας λένε όμως ποιες λύσεις.

Μας λένε ακόμη ότι περίμεναν το δεύτερο κύμα και ήταν σίγουροι πως θα είναι πολύ πιο επώδυνο για την κοινωνία συγκριτικά με το πρώτο. Καμία αμφιβολία περί αυτού. Άλλωστε αυτό υποστήριζαν οι αρμόδιοι επιστήμονες σε όλες τις χώρες του πλανήτη.

Ωστόσο: αν είχαν διαπιστώσει το πρόβλημα σε όλη την έκτασή του, αν είχαν εισηγηθεί δράσεις για να αντιμετωπιστεί, αν ούτε ο χρόνος εκδήλωσης του δεύτερου κύματος ούτε η ένταση του φαινομένου τούς αιφνιδίασε, τότε γεννάται το ερώτημα γιατί δεν επέμειναν στη λήψη των μέτρων που θεωρούσαν με επιστημονικά κριτήρια ότι είναι αναγκαία για να περιοριστεί η πανδημία; Γιατί δεν έκαναν γνωστές στους πολίτες τις προτάσεις τους; Θα πει κάποιος ότι δεν είναι δική τους δουλειά να λαμβάνουν μέτρα, παρά μόνο να εισηγούνται, ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει το πότε και το πώς. Σωστό.

Όμως από τη στιγμή που η κυβέρνηση μας τσαμπουνάει μέρα-νύχτα ότι ακολουθεί κατά γράμμα τις συστάσεις των ειδικών και ότι δεν κάνει του κεφαλιού της, δικαιούται ο καθένας να σκεφτεί ότι η γραμμή που εφαρμόζεται έχει τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών.

Ή είναι άποψη των “ειδικών” ότι αφού δεν μπορεί να πάρει μέτρα η κυβέρνηση τελικά φταίνε οι ανεύθυνοι πολίτες;

Συμφώνησαν ειδικοί και παπαγαλάκια στην αύξηση της πληρότητας στα πλοία από το 65% στο 80% μέσα σε 24 ώρες; Συμφώνησαν να μη γίνονται τεστ στους τουρίστες που έρχονταν από χώρες με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο; Συμφώνησαν ότι η κατάσταση που επικρατούσε και επικρατεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν είναι θεραπεύσιμη; Συμφώνησαν για την αθλιότητα τωνσχολείων με 25 τμήματα; Συμφώνησαν…;

Όλοι αυτοί που μας ζητάνε τα ρέστα για την ολοένα επιδεινούμενη κατάσταση πότε ζήτησαν τον λογαριασμό από την κυβέρνηση; Που γι αυτό έχει εκλεγεί: Να προστατεύει τον λαό, την υγεία, τη ζωή του, τα συμφέροντα του!

Ούτε τυφλοί, ούτε κουφοί, ούτε πολύ περισσότερο άνοες είμαστε για να μην καταλαβαίνουμε την αθλιότητα που παίζεται σε βάρος μας. Δεν θα μας τρελάνουν παπαγαλάκια και μπουκωμένα ΜΜΕ.

Εύφορη Πεδιάδα