Οι εικόνες με ανώτερους κληρικούς να προσέρχονται τη Δευτέρα στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης για να τελέσουν τη λειτουργία χωρίς να φορούν μάσκες – παρά την υποχρεωτική χρήση τους με νόμο – έκαναν το γύρο της χώρας.

Πρώτος των πρώτων ο Άνθιμος και πίσω του η ρασοφόρα κουστωδία του αδιαφορώντας πλήρως για τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία της κοινωνίας από την πανδημία μπήκαν στο ναό εξερχόμενοι από τις λιμουζίνες τους χωρίς μάσκα! Γύρω τους συνωστιζόταν πλήθος πιστών, οι οποίοι φυσικά δεν τηρούσαν τις αποστάσεις και τα μέτρα ασφαλείας αφού εξάλλου ο ιεράρχης είχε δώσει …γραμμή!

Αυτές τις εικόνες και την προκλητική στάση τους επιχείρησε να δικαιολογήσει το πρωί της Τρίτης ο εκπρόσωπος Τύπου του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος.

Ο εκπρόσωπος, μιλώντας στο MEGA, υποστήριξε ότι βάσει της νέας ΚΥΑ «οι λειτουργοί και ιεροψάλτες, το απαραίτητο προσωπικό, όταν τελείται η θεία λειτουργία και άλλες ακολουθίες δεν φορούν μάσκα» και στη συνέχεια ισχυρίστηκε: «Η λιτάνευση δεν είναι μέσα στους χώρους της πόλης καθώς δεν επιτρέπεται. Ο αυλόγυρος είναι κομμάτι του ναού, είναι συνέχεια της θείας λειτουργίας»…

Μάλιστα! Εντάξει δεν φορούν μάσκες κατά τη λειτουργία ώστε να μπορούν να ψέλνουν. Αλλά κατά την προσέλευση στο ναό; Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εκκλησίας εντός του ναού και του αυλόγυρου – που δεν είναι μέρος της πόλης!!! – η χρήση της μάσκας δεν είναι υποχρεωτική… Προφανώς σύμφωνα με το σκεπτικό του ο ιός …«φρενάρει» έξω από τον αυλόγυρο των εκκλησιών, αφού εξάλλου οι ναοί δεν είναι μέρος της πόλης! Άραγε τι είναι;

Η στάση των ιεραρχών αλλά και του εκπροσώπου Τύπου του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος αν μη τι άλλο είναι προκλητική. Ιεράρχες και παπάδες  συνεχίζουν προκλητικά να αδιαφορούν για την τήρηση των μέτρων, έχοντας άλλοτε την εξόφθαλμη στήριξη των κυβερνώντων και άλλοτε τη σιωπηλή υποστήριξη τους!

Οι κατά καιρούς δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων ότι «κανείς δεν εξαιρείται από την εφαρμογή των μέτρων» απ’ ότι φαίνεται  δεν «αγγίζει» τους «Άνθιμους», οι οποίοι μπορούν να …παίζουν με τη δημόσια υγεία.

Υ.Γ: Όλα τα παραπάνω έλαβαν χώρα στη Θεσσαλονίκη, όπου τα κρούσματα του ιού αυξάνονται σε καθημερινή βάση. Η πόλη κινδυνεύει με lockdown και το σύστημα υγείας δέχεται τρομακτική πίεση από τις εισαγωγές ασθενών. Αλλά ο Άνθιμος το έκανε το «κομμάτι» του… Για πόσο καιρό η πολιτεία και οι αρχές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν το φαινόμενο; 

Ημεροδρόμος