Για πέμπτη ημέρα συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις στην Πολωνία κατά της δικαστικής απόφασης για τις αμβλώσεις.

Το συνταγματικό δικαστήριο της Πολωνίας σε μια άκρως σκοταδιστική απόφαση (που ευθυγραμμίζεται με τους σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον και της κυβέρνησης Τραμπ) έκρινε αντισυνταγματικές τις αμβλώσεις λόγω προβλημάτων στην ανατομία του εμβρύου, οι οποίες αποτελούν τον βασικό λόγο για τις νόμιμες αμβλώσεις στη χώρα.

Ουσιαστικά απαγόρευσε τη διακοπή της κύησης ακόμα και σε περίπτωση που το έμβρυο διαπιστώνεται ότι έχει προβλήματα υγείας!

Ακόμα και πριν τη νέα δικαστική απόφαση, η Πολωνία είχε ένα από τα πιο περιοριστικά πλαίσια για τις αμβλώσεις. Σύμφωνα με πολωνικές οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, ήδη, χιλιάδες αμβλώσεις γίνονται παράνομα στο εξωτερικό. Μάλιστα προειδοποιούν ότι με τα νέα μέτρα ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί θέτοντας σε θανάσιμο κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων γυναικών.

Η απόφαση προκάλεσε έκρηξη οργής

Η δικαστική απόφαση έβγαλε στους δρόμους χιλιάδες ανθρώπους στη Βαρσοβία και σε άλλες πόλεις της Πολωνίας. Την Κυριακή οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από κεντρικές εκκλησίες για να διαμαρτυρηθούν, αφού η ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας έχει παίξει το ρόλο της στην επιβολή του νόμου.  Η αστυνομία προέβη σε αρκετές συλλήψεις μετά την διακοπή της κυριακάτικης λειτουργίας από διαδηλωτές.

Ο Σλάου, δάσκαλος στη Βαρσοβία, που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις, σύμφωνα με το euronews, δήλωσε:«Είμαστε στην καρδιά της Ευρώπης, στον 21ο αιώνα και κάποιος λέει στις γυναίκες μας ότι δεν μπορούν να αποφασίσουν για το σώμα τους, κάτι που είναι απολύτως σοκαριστικό και γι ‘αυτό όλοι είναι τόσο θυμωμένοι και ενοχλημένοι με αυτό».

Οργανώσεις για την αναπαραγωγική υγεία προειδοποιούν ότι η εφαρμογή της απόφασης αυτής ισοδυναμεί με σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων, αφού οι υπόλοιπες αιτίες (βιασμός, αιμομιξία, κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας) αποτελούν λιγότερο από 5% των περιστατικών.

«Το να καταργούμε το αιτιολογικό σχεδόν όλων των νόμιμων αμβλώσεων στην Πολωνία ισοδυναμεί με απαγόρευση και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα», υποστήριξε η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντάντζα Μιγιάτοβιτς. «Η δικαστική απόφαση σημαίνει παράνομες αμβλώσεις για όσες γυναίκες έχουν τη δυνατότητα και ακόμη μεγαλύτερη ταλαιπωρία για όσες δεν την έχουν».

Υλοποιούν την αντιδραστική πολιτική Τραμπ

Η Πολωνία συγκαταλέγεται στις 31 χώρες που υπέγραψαν τη διακήρυξη κατά των αμβλώσεων, την οποία προώθησαν στον ΟΗΕ οι ΗΠΑ. Η διακήρυξη υπογράφεται από χώρες όπως η Βραζιλία, η Αίγυπτος, η Ινδονησία, η Ουγκάντα, η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν, η Λιβύη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πολλές από τις χώρες που υπογράφουν συγκαταλέγονται στον κατάλογο των 20 χειρότερων χωρών για γυναίκες, (Women Peace and Security Index) που συντάσσει το Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν.
Η διακήρυξη, που αποκαλείται «Συναίνεση της Γενεύης», ζητεί από τις υπογράφουσες χώρες να προωθήσουν τα δικαιώματα και την υγεία των γυναικών, χωρίς όμως πρόσβαση σε αμβλώσεις και εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ να σύρει χώρες σε μια άκρως αντιδραστική κατεύθυνση.

«Υπό τον πρόεδρο Τραμπ, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία για την προστασία του αγέννητου παιδιού στο εξωτερικό», ισχυρίστηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εμφανίζοντας σαν …«σωτήρια» την αντιεπιστημονική και μεσαιωνική κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ, κατά την τελετή υπογραφής της διακήρυξης, που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ημεροδρόμος