Στη Διεθνή Σύμβαση του 1979 για την θαλάσσια Έρευνα και Διάσωση παραπέμπει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το προκλητικό νέο σχέδιο έρευνας και διάσωσης που παρουσίασε το περασμένο Σάββατο η Τουρκία. Επαναλαμβάνει, δε, τη θέση του Βερολίνου για επίλυση των «αμφιλεγόμενων ζητημάτων» στην Ανατολική Μεσόγειο μόνο μέσω διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, τασσόμενη ευθέως σαφώς υπέρ των συμφερόντων της Τουρκίας, μην τηρώντας καν τις ίσες αποστάσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι το νέο σχέδιο έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Αλί Καραοσμάνογλου, αναρτώντας στο twitter χάρτη, στον οποίο εμφανίζονται οι «περιοχές ευθύνης» της Τουρκίας καλύπτοντας μέρος του Αιγαίου και όλη την περιοχή από την Κρήτη μέχρι την Κύπρο. Πρόκειται παρόμοιο χάρτη με τον οποίο  είχε φωτογραφηθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια τελετής ορκωμοσίας στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας. Επρόκειτο για έναν χάρτη, τότε, που έγραφε: «Γαλάζια Πατρίδα, έκτασης 462.000 χιλιομέτρων» και σχεδόν το μισό Αιγαίο εμφανιζόταν σαν τμήμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας η Διεθνής Σύμβαση του 1979 για τις υπηρεσίες θαλάσσιας Έρευνας και Διάσωσης (Σύμβαση SAR) προβλέπει ότι οι περιοχές ευθύνης για τις εθνικές υπηρεσίες διάσωσης στη θάλασσα θα πρέπει να καθοριστούν από τα ενδιαφερόμενα συμβαλλόμενα κράτη μέσω συμφωνίας μεταξύ τους. Η οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας διάσωσης είναι εντελώς ανεξάρτητη από την οριοθέτηση των εθνικών θαλάσσιων συνόρων σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. «Έχουμε ήδη τονίσει πολλές φορές ότι μια λύση στα αμφιλεγόμενα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω ενός διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων», σημειώνει το υπουργείο.

Ημεροδρόμος