Πρόσφατα είχαμε τη vodafone που ανακοίνωσε ότι “λόγω ταυτόχρονου κοψίματος οπτικής ίνας σε 3 διαφορετικές οδεύσεις(;!;!) (Βουλγαρία, Τουρκία, Σλοβενία-Κροατία), αντιμετωπίσαμε πρόβλημα σε υπηρεσίες internet σταθερής και κινητής. Έγιναν αμέσως οι απαιτούμενες τεχνικές εργασίες και το πρόβλημα σταδιακά αποκαθίσταται”…

Πρόβλημα που άφησε όλους τους χρήστες της χωρίς πρόσβαση σε τράπεζες, εφημερίδες, κλπ και ανέδειξε πολλαπλά προβλήματα ασφάλειας αλλά και ερωτηματικά για την πραγματική φύση του προβλήματος ή ακόμη και που έχουν τους σέρβερ τους πχ η Εθνική Τράπεζα και οι υπόλοιποι. Αν τους έχουν στην Ελλάδα τότε η εταιρεία ψεύδεται ασυστόλως. Αν τους έχουν στο εξωτερικό τότε υπάρχει τεράστιο ζήτημα. Εμείς από την προσωπική μας εμπειρία είχαμε πρόσβαση μόνο στον Ριζοσπάστη. Αφού το αστείο που ειπώθηκε είναι ότι έχουμε επανάσταση και κατάληψη του διαδικτύου από το ΚΚΕ…

Σε λίγες μέρες νέο περιστατικό: Κυβερνοεπίθεση δέχτηκε η «Cosmote», σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας στην οποία σημειώνει ότι «κατά τη διάρκεια ελέγχου των συστημάτων της ανιχνεύτηκε μη εξουσιοδοτημένη εξαγωγή αρχείου από σύστημα της εταιρείας, ως αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεσης».

Σύμφωνα με την εταιρεία το εν λόγω αρχείο περιελάμβανε στοιχεία, χωρίς ονοματεπώνυμο, των κλήσεων που πραγματοποίησαν ή δέχτηκαν συνδρομητές κινητής το πενθήμερο 1 έως 5 Σεπτέμβρη 2020 και συγκεκριμένα: Αριθμό τηλεφώνου, μέρα και ώρα πραγματοποίησης της κλήσης και διάρκειά της. Εμφανίζονταν, επιπλέον, τύπος συσκευής, IMSI (χρησιμοποιείται για την αναγνώριση ενός χρήστη από το δίκτυο), ηλικία, φύλο, ARPU (μέσο έσοδο ανά χρήστη), συντεταγμένες σταθμού βάσης και πρόγραμμα κινητής των συνδρομητών «Cosmote». Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται από την εταιρεία για τη βελτιστοποίηση του δικτύου και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

«Το αρχείο δεν περιελάμβανε περιεχόμενο κλήσεων (συνομιλίες) ή περιεχόμενο μηνυμάτων, ονοματεπώνυμα ή διευθύνσεις, ούτε κωδικούς πρόσβασης ή δεδομένα πιστωτικών καρτών ή τραπεζικών λογαριασμών. Δεν απαιτείται καμία ενέργεια από την πλευρά των πελατών», ισχυρίζεται η «Cosmote» στην ανακοίνωσή της και συνεχίζει: «Η εταιρεία απέκλεισε άμεσα την πρόσβαση, έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα και ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή τις αρμόδιες αρχές, όπως προβλέπεται. Η διερεύνηση του συμβάντος βρίσκεται σε εξέλιξη και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη περί δημοσιοποίησης ή άλλης χρήσης του παρανόμως αποκτηθέντος αρχείου».

Με λίγα λόγια: τα κάναμε σκατά και πετάξαμε το μπαλάκι στις “αρμόδιες αρχές”. Ανεξέλεγκτες οι εταιρείες, όπως παλιότερα με τις παρακολουθήσεις από την αμερικάνικη πρεσβεία μέχρι και του πρωθυπουργού, ο τότε διοικητής της ΕΥΠ, ο αρχηγός της αστυνομίας, υπουργοί και δεκάδες πολίτες από το δίκτυο της Vodafone. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνταν χτες το «Βήμα», ανάμεσα στα στοιχεία εκατομμυρίων συνδρομητών που υπεκλάπησαν ήταν και αυτά του πρωθυπουργού, κυβερνητικών στελεχών και εκατοντάδων άλλων πολιτικών, υπηρεσιακών παραγόντων κ.ά.

Η υπόθεση έχει πολλές ουρές. Αυτό όμως που αναδεικνύεται ακόμη μια φορά είναι η ανάγκη για δημόσιο χαρακτήρα και ευρύτερου δημόσιου ελέγχου του τομέα των επικοινωνιών.

Εύφορη Πεδιάδα