Του Γεράσιμου Χολέβα

«Για να είμαστε σοβαροί»: Όταν δεν υπάρχει αρμόδιος επιστήμονας – εκτός από αυτούς βάζουν πάνω από την επιστήμη τους τη θρησκευτική τους πίστη – ο οποίος να μην παραδέχεται ότι ο κορωνοϊός κολλάει και με τη θεία κοινωνία (με τη διαδικασία που γίνεται) κι ένας υπουργός υποστηρίζει ότι «δεν έχει πεισθεί», τότε τι γίνεται; Είναι επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία;

Ο κύριος Άδωνις Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ (βίντεο παρακάτω) δήλωσε ότι «αν είχε πειστεί» ότι ο κορωνοϊός κολλάει και με τη θεία κοινωνία «δεν θα δίσταζε να λάβει μέτρα».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ισχυρίστηκε: 

«Μέχρι στιγμής τα επιδημιολογικά δεδομένα που μου έχουν τεθεί υπόψη (δηλαδή η μείωση η διαρκής του μέσου όρου ηλικίας των φορέων, ότι οι φορείς είναι πάρα πολλοί από χώρες π.χ που είναι σε μεταναστευτικές δομές κ.ο.κ) δεν έχουν συνδέσει τη διάδοση της επιδημίας με τη θεία κοινωνία. Για να είμαστε σοβαροί».

«Για να είμαστε σοβαροί»: Ο Άδ. Γεωργιάδης αρνείται έναν τρόπο μετάδοσης του κορωνοϊού.

Ερώτηση: Όταν ένας υπουργός στρέφεται ενάντια σε κάθε επιστημονική απόδειξη (χρησιμοποιείται το ίδιο κουταλάκι – η ίδια λαβίδα – στη θεία κοινωνία) είναι επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία;

Δεν θα κουραστούμε να δημοσιοποιούμε την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) από τις 6 Μαρτίου 2020:

«Όπως έχει ήδη τονιστεί η μετάδοση των τρεχουσών εποχικών ιώσεων αναπνευστικού (κορωνοϊού και γρίπης) γίνεται με σταγονίδια που εκπέμπονται από τη στοματοφαρυγγική κοιλότητα και τη μύτη πασχόντων.  Γι’ αυτό συνιστώνται τα αναγκαία προφυλακτικά μέτραΟι συστάσεις αυτές φυσικά και δεν περιλαμβάνουν εξαιρέσεις για λόγους θρησκευτικούς, μυστηριακούς ή μεταφυσικούς».

«Για να είμαστε σοβαροί»: Ο Άδ. Γεωργιάδης «δεν έχει πεισθεί» πως ο κορωνοϊός κολλάει με τη διαδικασία της θείας κοινωνίας αλλά συνδέει τη μετάδοση του με τους μετανάστες: «Οι φορείς είναι πάρα πολλοί από χώρες π.χ που είναι σε μεταναστευτικές δομές». Είναι επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία;

Ερωτήσεις για τον πρωθυπουργό

  • Ο πρωθυπουργός ο οποίος – σύμφωνα με το «Βήμα»  – έγινε «έξαλλος» με τον Γ. Κουμουτσάκο, αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου για το θέμα της θείας κοινωνίας και τον κορωνοϊό, θα εκνευριστεί καθόλου με τον Άδ. Γεωργιάδη;
  • Θα αντιδράσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως όταν – σύμφωνα με το «Βήμα» – είδε τη φωτογραφία του Γ. Κουμουτσάκου να λαμβάνει θεία κοινωνία«Την κοίταξε πολλή ώρα χωρίς να μιλά».
  • Θα θυμηθεί ο πρωθυπουργός ότι έχει ήδη νομιμοποιήσει με τη στάση του τον επικίνδυνο σκοταδισμό της ηγεσίας της εκκλησίας, η οποία υποστηρίζει ότι ο κορωνοϊός δεν κολλάει με τη θεία κοινωνία; (φωτογραφία εδώ)
  • Συμφωνεί με τον υπουργό του ο οποίος συνδέει την μετάδοση του κορωνοϊού με τους μετανάστες;

Ο κύριος αυτός, ο Άδ. Γεωργιάδης είναι υπουργός της κυβέρνησης. Ως υπουργός χειρίζεται σοβαρά θέματα που έχουν να κάνουν με τη ζωή και την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων στη χώρα. Σε άλλη τοποθέτηση του για τον κορωνοϊότη θεία κοινωνία και τη στάση της ηγεσίας της εκκλησίας είχε αντιδράσει με ουρλιαχτά και ερωτήσεις ανακριτή: «Πιστεύεις εσύ; Πιστεύεις;»Την εκκλησία «την εμπιστεύομαι, έχει υπεύθυνη κρίση» ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, για να καταλήξει:  «Οι άθεοι να μείνουν μόνοι τους, όχι με μας».

«Για να είμαστε σοβαροί»: Ο κορωνοϊός δεν αναγνωρίζει πιστούς και άθεους, ντόπιους και μετανάστες.  Τα μέτρα προστασίας μας αφορούν όλους.

Όταν ένας υπουργός της κυβέρνησης αρνείται έναν τρόπο μετάδοσης του κορωνοϊού υπάρχει και αυτή η ερώτηση: Αυτός είναι υπουργός σε περίοδο πανδημίας;

Εσείς τι λέτε, κύριε Μητσοτάκη;

***

Το βίντεο με τις δηλώσεις του Αδ. Γεωργιάδη (μετά το 12′.30”):

Ημεροδρόμος